Categorii: Articole

Povestea berii Radler – berea cicliştilor

Pare ciudat însă Berea Radler a fost (întâmplător) creată „special” pentru ciclişti. De ce întâmplător şi de ce special? Pentru că inventatorul, împins de necesitate, a creat această băutură după care, într-un moment de revelaţie a spus că a făcut-o special pentru ciclişti. Chiar numele acestei băuturi spune totul despre ea întrucât „radler” înseamnă ciclist în germană.

Se întâmpla prin 1922 când la un han din Germania pe nume Kugleralm aflat undeva pe lângă Munchen şi care există şi astăzi, proprietarul Franz Xaver Kugler s-a trezit într-o zi de sâmbătă din luna iunie cu nu mai puţin de 13.000 de ciclişti care i-au trecut porţile. Numărul pare astronomic însă ar putea fi adevărat dacă ne gândim că Xaver Kugler construise cu ceva vreme în urmă o potecă pentru biciclete care unea oraşul Munchen de hanul său.

Evident că la o asemenea cerere enormă Franz Xaver Kugler urma să rămână fără bere în scurt timp. Dar germanul cu minte ageră a venit rapid cu o idee. În depozit avea câteva mii de sticle de limonadă, o băutură care nu prea avea succes la vânzare. Pentru a ieşi la liman şi pentru a scăpa de stocul de limonadă pe care-l considera inutil a amestecat în proporţie de 50/50 berea rămasă cu limonada care nu se vindea. Apoi, în timp ce o oferea clienţilor însetaţi, Franz Xaver Kugler declara cu mândrie că această băutură a fost creată special pentru ei, o bere cu aromă de lămâie şi conţinut scăzut de alcool, în aşa fel încât cicliştii să nu se îmbete şi să plece tot pe două roţi fiecare spre casele lor.

Aşa a luat naştere berea „Radlermass” sau Litrul ciclistului aceasta având un succes atât de mare încât alte hanuri din Munchen au trebuit să adopte modelul pentru a face faţă cererii. Astăzi berea cu lămâie o găsim în toată lumea, mai greu în America, iar cine simte că o bere cu lămâie merge foarte bine după o tură cu bicicleta, fără să ştie ce înseamnă Radler, demonstrează că este un ciclist adevărat. Ceilalţi, care consideră că berea cu lămâie este „doar pentru fete”, să ia exemplu de la germanii care, potrivit hanului Kugleralm, sunt cu aproape 100 de ani înaintea noastră la ciclism! 😉

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma