Plimbările noastre sau concursurile pe bicicletă sunt frumoase, antrenante, incitante şi aduc o grămadă de satisfacţie însă, din păcate sunt şi situaţii când acestea nu se termină tocmai cu o frumoasă poză de grup. Desigur vorbim de momentele când unul din noi se accidentează din greşeala sau neatenţia sa au a altcuiva. Ce vei face în acel moment? Suni urgent la 112 sau acorzi primul ajutor? Acordarea primului ajutor în primele minute după accident, poate chiar cu mult înainte de sosirea ambulanţei, poate salva viaţa celui aflat în pericol.
Recent am fost prezenţi la Cursurile de prim ajutor pentru public organizate de Crucea Roşie Română şi putem spune că am învăţat o mulţime de lucruri de bază, extrem de simple, într-un timp foarte scurt. Cursurile sunt intensive, durează 12 ore şi sunt ţinute de-a lungul unui week-end. Este drept că trebuie să-ţi sacrifici un week-end însă noi spunem că merită având în vedere cunoştinţele suplimentare cu care pleci de acolo. Cursul este acreditat european şi se finalizează cu examen, probă teoretică şi practică. Cei care obţin punctajul necesar primesc un Certificat de absolvire şi o Legitimaţie care atestă că posesorul este instruit să acorde primul ajutor.
După absolvirea cursurilor de bază de prim ajutor vei ştii să-l acorzi în caz de pierderea cunoştinţei, stop cardio-respirator, hemoragii, luxaţii, entorse, fracturi, arsuri (în caz de electrocutare sau insolaţie), înec sau sufocare cu un corp străin etc. şi vei ştii să faci defibrilare externă automată. Pe scurt cam tot ce putem păţi noi pe bicicletă dacă se întâmplă să avem ghinion. Şi, lăsând la o parte bicicleta, aceste cunoştinţe suplimentare sunt bune pentru oricine şi le poţi aplica oricând şi oriunde în caz de necesitate, fie că eşti pe stradă şi vezi o persoană care se află în dificultate, fie că te afli la volan şi ai tu probleme sau te opreşti la locul unui accident şi chiar în casă alături de familie. Beneficiile sunt nemăsurabile.
Cursul costă 150 lei. După absolvire vei fi rechemat o dată pe an pentru „reîmprospătare”. Aceasta costă 75 lei şi durează doar o zi. Aceştia sunt bani pe care te vei felicita că i-ai cheltuit. Faptul că aceste cursuri nu sunt gratuite îl considerăm un lucru bun care oferă greutate şi valoare informaţiilor suplimentare pe care le primeşti.
La final de curs trebuie să fii conştient că ai, cel puţin teoretic, obligaţii suplimentare faţă de prietenii şi familia cu care ieşi la pedalat, dar şi faţă de societate. Desigur că nu te obligă nimeni să acorzi primul ajutor în cazul în care te afli faţă în faţă cu o situaţie limită, însă faptul că ai absolvit un astfel de curs înseamnă că poţi interveni şi salva o viaţă atunci când toţi ceilalţi nu ştiu ce să facă.
Vă sfătuim să urmaţi aceste cursuri şi le recomandăm cu căldură!
Pentru a afla cum poţi face acest curs trebuie să contactezi filiala de Cruce Roşie din judeţul sau sectorul tău.
Dan MaziluÎi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.