Deşi de la distanţă pot să pară asemănători cu cei de schi alpin, clăparii de tură sunt foarte diferiţi ca şi concept şi construcţie. Dacă la schi alpin cel mai important factor este rigiditatea iar greutatea nu prea contează, la cei de tură este nevoie de un raport rigiditate-greutate bun, înclinat de cele mai multe ori spre o greutate mică. Acest lucru a lansat provocări tehnice deosebite producătorilor şi a adus inovaţii, materiale, concepte şi idei noi pe piaţă în ultimii ani.
De asemenea, clăparii de tură trebuie să poată fi folosiţi atât la coborâre cât şi la mers pe plat şi la urcare, ceea ce înseamnă că ei trebuie să aibă un sistem care să le deblocheze încheietura gleznei la mers. Mai mult, ei trebuie să poată fi folosiţi şi la mers fără schiuri, lucru des întâlnit în ture, motiv pentru care sunt dotaţi cu talpă de bocanc din cauciuc, cu profil antiderapand, spre deosebire de talpa alunecoasă şi de multe ori fără niciun profil de la clăparii de schi alpin.
Pentru concursuri, dar nu numai ci şi pentru ture unde nu vrei să te opreşti în viscol să manevrezi echipamentul prea mult, a fost nevoie să se conceapă sisteme rapide şi fiabile de reglaj, astfel apărând sistemele care în acelaşi timp blochează încheietura clăparului şi închide clapeta superioară.
Până şi ciorapul interior a suferit modificări substanţiale. Pe lângă faptul că trebuie să fie uşor şi călduros, la majoritatea modelelor acesta are şi o talpă subţire de cauciuc pentru a fi folosit ca şi pantof de cabană/refugiu… Tot din acest motiv are închidere proprie cu şiret sau velcro. Pentru a nu împiedica flexarea clăparului la mers, ciorapul are de multe ori o zonă specială flexibilă.
Să vedem deci cum se împart clăparii de tură şi ce model ar trebui să alegem.
Clăparii de tură sunt în linii mari de trei tipuri: clăpari de competiţie, clăpari de freeride şi clăpari polivalenţi.
Clăparii de competiţie sunt vârful tehnologiei din domeniu. Ei sunt foarte uşori, foarte rigizi la coborâre şi foarte flexibili la mers şi de asemenea foarte rapizi la manevre. Practic trebuie să exceleze în toate criteriile acestea. Acest lucru se reflectă, evident, şi asupra preţului care este destul de mare.
Unele modele au o limbă ce se poate adăuga la coborâre pentru rigidizare, lucru perfect în ture de plăcere dar inutil în competiţie, deoarece este mare consumator de timp.
Ar fi de adăugat şi faptul că modelele foarte uşoare de clăpari nu prezintă rezistenţa necesară unei utilizări pe termen lung, uzura fiind mare, deci nu prea merită cumpăraţi de amatori nici măcar ca şi fiţă.
Clăparii de freeride sunt în latura cealaltă, ei fiind proiectaţi pentru a fi cât mai rigizi şi mai precişi la coborâre, dar să aibă totuşi o funcţionalitate cât de cât bună la urcare. Ei sunt mult mai grei, dar cu ajutorul materialelor compozite s-a reuşit scăderea greutăţii la modelele de top fără a se face rabat de la rigiditate. Modelele cele mai rigide au în general patru clape, dar există şi modele performante cu trei clape.
Clăparii polivalenţi sunt cei mai populari şi în acelaşi timp cea mai bună alegere pentru practicanţii amatori de schi de tură. Ei se situează cu greutatea undeva între 1200-1500 g, au o rigiditate decentă şi un sistem de mobilitate la mers acceptabil. În plus, preţul lor este destul de mic, în construcţia lor nefiind de multe ori folosite materiale scumpe. Astfel, preţul poate să ajungă chiar la sume sub 300 de euro.
În concluzie, alegerea unui clăpar potrivit este destul de simplă pentru un începător. În funcţie de ce doreşte să practice cu precădere, respectiv turele lungi sau coborârile, se va alege fie un clăpar polivalent mai uşor sau unul de competiţie din gama inferioară pentru ture lungi, fie unul polivalent mai rigid sau unul de freeride mai ieftin pentru cei ce vor folosi pieile de focă doar ca să urce înapoi muntele să mai dea o coborâre. Şi nu uitaţi să alegeţi unii cu inserţii dacă este nevoie.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
As vrea sa cumpar si eu o pereche de clapari pentru fiul meu. E prima data cand o sa incerce sa schieze, deci nu a mai avut pana acum. Am tot citit pe internet dar nu sunt lamurita cum ar trebui sa masor ca sa aflu ce marime ii trebuie in cazul in care nu ii cumpar dintr-un magazin fizic.
Alta intrebare ar fi despre modelul acesta
bravosport.ro/clapari-schi/92126640-clapari-ski-dalbello-cx-3-juniors.html
Daca ar fi potrivit pentru incepatori?
Din pacate cu claparii problema e mai dificila decat cu incaltamintea normala si e destul de greu sa ii nimeresti fara proba, oricum se pleaca tot de la numarul de pantof dar mai sunt multi alti factori. Fiind foarte rigizi, trebuie ca anatomia piciorului sa se potriveasca cat de cat pe model. Bine, de obicei ciorapul interior adapteaza lucrurile, dar e foarte posibil totusi ca niste clapari buni ca numar sa fie incomozi pentru cineva. Deci se comanda tot dupa numarul de pantof, dar de preferat e sa se si probeze.
Altfel, claparii din link sunt foarte buni. Dar tot asa, trebuie sa se potriveasca. Ar trebui verificata politica de retur a magazinului in caz ca e nevoie. Oricum asa, dintr-o privire, par cam incompetenti pe domeniu, adica expresia ”cizme de schi” e foarte originala.