100 de cicliști din Vrancea, Bacău, Galați, Brăila, Buzău, Iași și București au participat sâmbătă, 16 septembrie 2017, la cea de-a III-a ediție a turei de ciclism ”Mausolee pe bicicletă”.
De la organizator:
Organizat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, evenimentul a fost un prilej pentru cicliști de a vizita toate cele patru mausolee din județul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Traseul cu o lungime de 157 kilometri a avut ca punct de plecare Mausoleul Eroilor din Focșani, de unde coloana de cicliști a plecat la ora 7.00. În jurul orei 12.30 cicliștii au ajuns la Mausoleul Eroilor Soveja, punctul cel mai îndepărtat din traseu, după ce au străbătut nu mai puțin de 85 kilometri, diferența de nivel fiind de aproximativ 1.000 metri. La Sojeva cicliștii au ținut un moment de reculegere în memoria sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Protecţia Forţei decedat, vineri, în Teatrul de Operaţii din Afganistan. De asemenea, cicliștii au aprins candele în memoria eroilor care își dorm somnul de veci în Mausoleul Soveja. Tot aici, cei 100 de participanți la evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” au luat parte la un concert de cântece de cătănie, susținut de Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” și au fost serviți cu poale în brâu, plăcinte tradiționale pregătite de femeile din sat.
De la Mausoleul Soveja plutonul de cicliști a plecat la ora 14.00 către Mausoleul Eroilor Mărăști unde a ajuns în jurul orei 15.00 după o urcare eroică de + 200 metri în 3 kilometri. La Mausoleul Eroilor Mărăști, Traian-Victor Negulescu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea – a făcut o prezentare a mausoleelor și a aniversării centenarului Primului Război Mondial, după care cel mai bătrân dintre participanții la tura de ciclism – Cornel Badea (60 ani) – a primit cadou din partea sponsorului principal o bicicletă de 27,5 inch cu frâne pe disc, hidraulice.
Tura de ciclism ”Mausolee pe bicicletă” s-a încheiat în jurul orei 18.00 la Mausoleul Eroilor Mărășești cu premierea participanților. Toți cei 100 de cicliști au primit un kit care conține o grafică în creion cu passepartout, realizată de profesorul Mihai Lăduncă
de la Liceul de Arte ”Gh. Tattarascu” din Focșani, un calendar care conține imagini grafice, în creion cu toate cele patru mausolee din Vrancea și o cană personalizată cu logo evenimentului ”Mausolee pe bicicletă”. Kit-urile de participant au fost înmânate de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian care a promis că la ediția viitoare va fi prezent, în calitate de participant.
Cu această ocazie un număr de 12 cicliști, participanți la toate cele 3 ediții a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” au primit tricouri personalizate. Tura de ciclism a fost 100% environmentally friendly, băuturile calde fiind servite în pahare de carton. Toate deșeurile au fost colectate selectiv.
”Mausolee pe bicicletă” este un eveniment de promovare a patrimoniului în rândul comunității de cicliști și a fost organizat, și în acest an, de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Vrancea și Asociația Sportivă ”Velo Power” cu sprijinul companiilor: Pandora Prod, Premium Porc Group, Altdorf Tehnik, UMO Serv, Paco, Resort Laguna, Autovip, Maressia, Magazinul cu biciclete, Caspro Publicitate.
Parteneri media ai evenimentului au fost: Antena 3, Agerpres, FreeRider.ro, Monitorul de Vrancea, Atlas Tv.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…