Daca anul trecut, Gabriela Airinei a devenit prima femeie cu diabet de tip 1 care a incalecat pe bicicleta, pentru a-si spune povestea si pentru a indemna si alte persoane cu diabet sa faca miscara si sa iasa sa faca sport, in 2018 proiectul “Da, si eu pot!” a insemnat “Interiorul Carpatilor pe bicicleta”.
In 2017 cei doi au pedalat 30 de zile, cate 100 de kilometri pe zi, strabatand 21 de județe. Mulțumirea de a fi insotiti de alti biciclisti, pe porțiuni de drum, bucuria de a se intalni cu adulti si mai ales copii cu diabet, sustinerea celor de acasa si donatiile oamenilor care au inteles ca efortul ei poate fi cel mai bine rasplatit prin donatii, i-au adus cu bine inapoi. Cu glicemiile stabile si cu bani care au ajutat-o sa faca putin mai… “dulce” viața cu diabet a zece copii. Dar și cu poveri sufletesti. In circuitul de anul trecut cei doi au descoperit cata nevoie este de educatie in ceea ce priveste diabetul. Cat de necesar este ca parintii copiilor cu diabet de tip 1 sa inteleaga faptul ca aceasta boala nu este o condamnare la moarte ci un alt stil de viata, unul controlat si sanatos!
Gabriela a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1 in urma cu 16 ani, si de atunci duce o permanenta lupta pentru mentinerea unui nivel optim al glicemiei. Lucru care nu este intotdeauna usor. A simțit pe pielea ei, ce inseamna opt intepaturi pe zi – patru pentru masurarea glicemiei și alte patru pentru administrarea insulinei. S-a gandit ca daca ei ii este atat de greu, cum trebuie sa ii fie unui copil… In toamna anului 2016 si-a pus in cap sa faca ceva pentru ei. Sa faca Turul României pe bicicleta, alaturi de Cristian, și sa stranga bani pentru a putea cumpara senzori de monitorizare a glicemiei pentru copiii care sufera de aceeasi boală ca si ea. Asa s-a nascut campania ”Da, și eu pot!”
Pe 7 iulie 2018 au plecat iar la drum, pentru ca sambata, 21 iulie, Gabriela și Cristian Airinei sa se intoarca din cea de-a doua cursa a campaniei ”Da, și eu pot!” O cursa care s-a intins pe o perioada mai scurta de timp, de 14 zile, dar cu un grad mult mai ridicat de dificultate.
Intra Carpatian Tour – așa cum au denumit cursa – a însemnat 14 zile pe pedalat, 1200 de kilometri pe o vreme aproape permanent potrivnica, cu ploaie si vant, cu oproape 10.000 de metri diferenta de nivel. Cu intalniri emoționante la Targoviște și Sibiu, la Alba Iulia și la Cluj, si la Targu Mures, cu oameni frumosi, cu paine, sare, flori, baloane si imbratisari.
Una dintre cele mai frumoase etape din acest an a fost cea care face legatura dintre Alba Iulia si Cluj Napoca. Iata, in cateva randuri ce ne povesteste Cristian.
A fost o etapa de 100 km, cu o diferenta de nivel de aproximativ 900 m. Daca de la Alba Iulia la Aiud am mers pe DN1, fiind practic o portiune fara istorie, dupa Aiud peisajul s-a schimbat. In Aiud ne-au asteptat prietenii din Cluj – Gheorghita Iacob si Dan Porcutan, care au pedalat din Cluj pentru a ne insoti. Am intrat intr-o zona de poveste, practic parasind drumul national, spre stanga, am virat spre Aiudul de Sus si Livezile, spre Cheile Valisoarei. Drum cu asfalt bun, de cursiera, padure racoroasa si peisaje de poveste.
Dupa Valisoara am ajuns la Cetatea Trascaului, pentru ca mai apoi sa pedalam catre Rimetea, unde ne-am oprit pentru pranz. A urmat o mica urcare si apoi o zona impadurita, in apropierea localitatii Buru. Cabanele de lemn si peisajul deosebit m-au facut sa uit de o indigestie capatata in Alba Iulia, revenindu-mi pe parcurs. Recomand cu drag, tuturor ciclistilor sa faca macar odata aceasta ruta. Multumim Radu Urcan, Dan Porcutan si Gheorghita Iacob pentru insotire, dar si pentru ca ne-ati aratat acest frumos traseu”
Pentru mai multe povesti, dar si intalniri mai interesante, Gabriela si Cristi Airinei organizeaza pe 24 Noiembrie conferinta “Provocare si Vointa” cu cativa invitati surpriza. Revenim cu detalii.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…