Etapa-regină a Turului Ciclist al Sibiului 2012 nu putea fi alta decât una care să aibă ca final Bâlea Lac. Transfăgărășanul i-a mai pus, pentru a nenumărata oară, la grea încercare pe rutierii care s-au încumetat să își măsoare forțele cu aceasta. Câștigătorul zilei a fost Martin Haring (Banska Bistryca), purtătorul numărului de concurs 1, care după 2 ore și 45 de minute de pedalat și multă sudoare a reușit să își reducă la tăcere adversarii. Dar aceasta nu a fost singura luptă a zilei.
SP Tablewere și Tușnad Cycling Team au început războiul nervilor de cum șoseaua a început să urce. Victor De La Parte și ai săi au stat în defensivă, conducând plutonul pentru a se asigura că nimeni nu le strică planurile. De cealaltă parte, Matija Kvasina urzea complotul de răsturnare a liderului de la general. Însă până când cei doi au făcut vreo mutare pe tabla de șah a etapei, Martin Haring, Spas Gyurov (Nessebar Shockblaze) și Martin Gaber (Union Raiffeisen Radteam Tirol) pleacă din pluton cu 25 de kilometri rămași până la final, încurajați de spectatorii adunați pe margine. Tripleta nu ia un avans considerabil asta pentru că nimeni nu își permite să riște. În spate, Matija Kvasina atacă în repetate rânduri, dar fără succes în a-l distanța pe De La Parte, însă rărind numărul componenților primului grup.
A fost o cățărare grea, dar nu atât de grea pe cât mă așteptam. Problema a fost lungimea ei, nu panta. Era prea domoală pentru a putea lansa vreun atac decisiv, iar etapa a fost și ea prea scurtă ca să înceapă să se vadă cine rezistă, apreciază croatul care și-a păstrat poziția din clasamentul general.
Mai mult, Kvasina a fost singurul cu inițiativă din grupul său, cel al urmăritorilor lui Hering, așa că misiunea i-a fost îngreunată și mai mult. Între timp, accelerările rutierului de la Tușnad au dus la prinderea celor 3 din față cu circa 2 kilometri înainte de final. Odată regrupați, cărțile s-au refăcut. În ultimii zeci de metri, Hering accelerează și trece triumfător peste linia de sosire fiind urmat de Emanuel Kiserlovski (Close2-Carrera-Giesse) și Nicola Dal Santos (Hemus Troyan) la scurt timp.
A fost o etapă incredibil de grea, dar nici nu putea fi altfel cu o asemenea urcare. Este cea mai dificilă cățărare pe care a trebuit să o parcurg în vreo cursă dintre cele la care am participat și aș compara-o lejer cu una de Turul Franței. Am crezut că nu mai izbutesc să inving după ce ne-a prins grupul tricoului galben, dar era o șansă prea mare ca să o ratez, mărturisește slovacul, sleit de puteri.
România a fost și ea bine reprezentată în această etapă prin evoluția lui Adrian Nițu (CS Otopeni) care a încheiat pe locul 13. Sunt un debutant în cursele pe etape. Este primul an în care m-am lovit de acestea și consider că m-am descurcat onorabil, cel puțin astăzi. Simțeam că este loc de mai bine, dar nu am destulă experiență încă și mi-era teamă că dacă aș fi forțat, nu aș fi reușit să termin etapa. Dar sunt bucuros pentru realizarea mea de azi, spune prahoveanul din echipa condusă de Mircea Romașcanu.
În tabăra greacă, bucuria era cuvântul de ordine după cei 90 de kilometri ai zilei. Suntem cea mai puternică echipă din pluton și am demonstrat asta cu fiecare ocazie pe care am avut-o. Pot spune că victoria în cea de-a doua ediție a Turului Sibiului este asigurată, motiv pentru care nu vom mai forța mâine, în ultima etapă, declară De La Parte, extenuat după efortul inuman din Făgăraș.
Rezultate:
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…