Organizatorii Turului Ciclist al Sibiului 2012 au prezentat ieri, 17 iunie, publicului traseele detaliate ale celei de-a doua ediții a competiției, care va purta peste 170 de rutieri din 26 de echipe naționale și continentale pe rute mai spectaculoase decât anul trecut, însumând și mai mulți kilometri în zone montane.
Foto: Sebastian Marcovici
Clubul Sibiu Sport Project, organizatorul competiției, a planificat între 4 și 8 iulie cinci zile de foc pentru cicliștii care vor parcurge peste 430 de kilometri, străbătând trei județe din centrul României (Sibiu, Brașov și Alba), care pentru public prezintă numeroase atracții turistice și culturale. Competiția este organizată de Clubul Sibiu Sport Project şi Primăria Municipiului Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Consulatului General al Germaniei la Sibiu şi al Consulatului Onorific al Austriei la Sibiu.
Turul Sibiului pune în joc și în acest an premii de peste 25.000 euro și 461 puncte UCI.
Turul Ciclist al Sibiului este considerat de specialiști unic ca traseu, profil de altitudine și dificultăți sportive care îl fac deosebit ca grad de spectaculozitate. Organizatorii Turului Ciclist al Sibiului se mândresc cu o serie de premiere cicliste pe plan național: Turul deține cel mai bun pluton înscris în competițiile din Europa de Sud-Est, o etapă care trece prin centrul geografic al României (etapa 1) și o etapă cu sosirea în Păltiniș, stațiunea situată la cea mai înaltă altitudine (1442 m) din România.
Trasee tot mai spectaculoase, cu segmente montane tot mai mari
Turul anului 2012 este format, ca și cel de anul trecut, din cinci etape – un prolog contratimp individual în centrul istoric al Sibiului si patru etape dintre care una de contratimp pe echipe și alte trei care îmbină traseul pe teren plat cu urcările spectaculoase în zone montane.
Prologul Polisano este proba care va demonstra capacitățile individuale ale cicliștilor, într-un traseu extrem de interesant pe străduțele și prin piețele din centrul istoric al orașului, chiar sub ochii publicului. Deși însumează numai 2,4 kilometri, contratimpul individual va pune serios la încercare nu numai viteza, ci și îndemânarea cicliștilor prin succesiunea de străduțe pavate cu piatră cubică, scurte și cu numeroase cotituri.
Organizatorii își propun să facă din Turul Ciclist al Sibiului și un instrument de atragere a turiștilor, de aceea au gândit un prolog dublat de un traseu turistic de excepție, în care vizitatorii pot face cunoștință cu Palatul Brukenthal, Muzeul Farmaciei, Turnul Sfatului, Biserica Evanghelică cu turnul vizitabil, Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor și Turnul de Poartă, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică și Podul Minciunilor.
Etapa 1 Ambient, lungă de 185 kilometri, are cel mai frumos și mai dificil traseu care se poate imagina în domeniu. Cicliștii vor avea de parcurs 85% din etapă pe teren plat, punându-și la încercare viteza și resursele fizice într-un efort un susținut, de durată. Ultimii 25 de kilometri ai etapei constituie proba de foc, cu teribila ascensiune la Păltiniș, cățărare de categoria A cu pantă maximă de 9%.
Din punct de vedere turistic etapa reprezintă un traseu cu numeroase atracții geografice cât și spirituale. După startul din Sibiu, capitală cultuală europeană a anului 2007, caravana își va croi drum printre bisericile fortificate cu care sunt presărate satele transilvane. Într-un superb peisaj de coline, cicliștii vor trece prin centrul geografic al României, în apropiere de Agnita, apoi vor ieși spre sud, în Țara Oltului, după care vor pedala pe sub poalele cetății medievale Cisnădioara și vor trece prin Rășinari pentru a ajunge, la capătul unei cățărări dificile, la Păltiniș, la o altitudine de peste 1400 m.
Etapa 2 Gazeta Sporturilor este cea a efortului colectiv, respectiv contratimpul pe echipe, în care formaţiile se lansează compact şi se înfruntă contr-cronometru pe distanța de 10,2 kilometri. Este una dintre cele mai spectaculoase probe ale ciclismului, de maximă viteză, un exerciţiu care impune în sânul echipei coordonare, armonizare și susţinere reciprocă. Cicliștii vor lua startul din Cisnădie, se vor îndrepta spre Cisnădioara, de unde vor avea de înfruntat dealurile împădurite, unde panta maximă este de 8,5%. Sosirea cicliștilor va avea loc în Dumbrava Sibiului, la Muzeul ASTRA, o altă atracție majoră pentru turiști. Turul Ciclist al Sibiului este singura competiție din țară care are o etapă de contratimp pe echipe.
Etapa 3 Coca Cola Hellenics, lungă de 90,2 kilometri, va avea loc sâmbătă 7 iulie. Este considerată etapa regină a Turului Sibiului, probă care poate decide câștigătorul Turului. Traseul duce pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri europene, denumit de Jeremy Clarkson de la Top Gear „The Best Road in the World”. După două sprinturi și 50 de kilometri parcurși pe teren relativ plat, cicliștii vor avea de înfruntat cele mai lungi căţărări (aproximativ 25 kilometri cu diferenţă de nivel de aproape 1400 metri). După cățărările de categorie C și A, cicliștii vor lua în piept cele mai dure pante, care ajung la 12,5%, pentru a ajunge la cel mai înalt punct de sosire, Bâlea Lac, 2024 metri altitudine, la capătul unei cățărări de categorie Specială.
Etapa 4 Meridiana, însumând 146,2 kilometri, se va desfășura duminică 8 iulie. Etapa va avea startul în Sibiu, apoi caravana se va îndrepta către Poplaca, Gura Râului, Orlat, Cristian și Săliște. De aici cicliștii vor intra în munți străbătând Tilișca, Rod, Poiana Sibiului, Jina, Dobra, Șugag, Câlnic, Gârbova. După ce în au înfruntat cățărările de categorie C și A, cicliștii vor reveni pe teren plat prin Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Cristian și sosind în Piața Mare din Sibiu, cu un finish spectaculos în fața publicului.
Participare prestigioasă
Turul Sibiului este un eveniment de calitate europeană, dovadă că încă de la început a fost inclus în calendarul competiţional al Union Cycliste Internationale (UCI) la categoria 2.2 (aceeaşi cu cea a Turului României).
Pentru acest an s-au înscris în Turul Ciclist al Sibiului 26 de echipe naţionale şi continentale, care vor alinia la start peste 170 de cicliști. Participanți noi din Germania, Olanda, Norvegia, Slovacia, Belgia și Bulgaria s-au alăturat celor de anul trecut – din România, Luxemburg, Belgia, Ucraina, Serbia, Italia, Austria, Ungaria și Grecia. Nu mai puțin de 11 echipe din cele înscrise sunt echipe continentale
PRO CYCLING GEIGER TEAM – ROMÂNIA
TELENET FIDEA – BELGIA – CONTINENTALĂ
DIFFERDANGE MAGIC FOOD – LUXEMBURG – CONTINENTALĂ
CK BANSKA BYSTRICA – SLOVACIA
RESTORE EBH ELSHOF CT – OLANDA
TEAM FROY TREK – NORVEGIA – CONTINENTALĂ
TEAM CERONE RODMAN – ITALIA
BIKE AID CYCLING TEAM – GERMANIA
SP TABLE WARE – GRECIA – CONTINENTALĂ
TUȘNAD CYCLING TEAM – ROMÂNIA – CONTINENTALĂ
SERBIA NATIONAL TEAM – SERBIA – CONTINENTALĂ
KONYA TORKU SEKERSPOR – VIVELO – TURCIA – CONTINENTALĂ
MATRIX RACING TEAM – GERMANIA
RUITTER DAKKAPELLEN WIELERTEAM – OLANDA
NESSEBAR – BULGARIA
ISD LAMPRE – UCRAINA – CONTINENTALĂ
TC CHROBRY FELT GLOGOW – POLONIA
MAZICON BUCURESTI – ROMÂNIA
CS OTOPENI – ROMÂNIA
ROADSIGN – BROTHERS BIKE – GERMANIA
ONECO – MESTERHUS CYCLING TEAM – NORVEGIA – CONTINENTALĂ
UNION RAIFFEISEN RADTEAM TIROL – AUSTRIA
HEMUS 1896 TROYAN – BULGARIA
CLOSE2 CARRERA GI-ESSE – UNGARIA – CONTINENTALĂ
KOLLS – UCRAINA – CONTINENTALĂ
Ediţia de acest an constituie şi un criteriu de calificare a Turului Ciclist al Sibiului pentru accederea în următoarea categorie valorică a curselor UCI, adică 2.1, ceea ce ar permite apropierea de cele mai puternice echipe din circuitul World Tour, inclusiv cele ce participă în Turul Franţei, al Italiei sau al Spaniei.
În esență Turul Ciclist al Sibiului este competiţia ciclistă cu cele mai mari premii şi cu cel mai mare buget organizatoric din România, competiţia cu cele mai multe echipe si cel mai mare număr de ciclişti din România. În același timp Turul Sibiului este și competiţia cu cel mai variat traseu raportat la intervalul de timp şi cea mai diversificată în privinţa caracterului etapelor (contratimp individual, contratimp pe echipe, sosire in altitudine, etape urbane).
Competiția din acest an va fi prezentată publicului larg prin transmisuni directe și reportaje televizate de Digi Sport, care va difuza emisiunile nu doar în România, ci și în Ungaria, Cehia și Slovacia.
În paralel cu competiția de performanță, organizatorii pregătesc şi o multitudine de evenimente conexe pentru publicul larg, ce alcătuiesc împreună cu un adevărat festival al mișcării pe bicicletă.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…