Trail running: am testat traseul Călătorie între Cer și Pământ 2017

Călătorie între Cer și Pământ este un eveniment aflat la a 5-a ediție care oferă un traseu unic, cu parcurgerea mai multor km în subteran, în mina de sare de la Tg. Ocna, dar având și alte elemente inedite cum ar fi trecerea concurenților prin clădirea Primăriei din localitate.

Pentru prima dată, în 2017 experiența aceasta unică nu mai e rezervată doar cicliștilor, de data aceasta și alergătorii având posibilitatea de a participa la competiție pe un traseu de semimaraton montan, dedicat lor în întregime, cu o zi înaintea concursului de MTB. Echipa Freerider a fost acolo să vadă cum se aleargă pe traseu, inclusiv pe o mică buclă suplimentară ce va fi rezervată exclusiv alergătorilor (destul de inaccesibilă de altfel pe bicicletă).

Pentru că urma să parcurgem aproximativ 7 km în subteran unde lipsește semnalul GPS, magazinul Trisport, distribuitor Garmin în România, ne-a pus la dispoziție un Garmin Forerunner 935XT capabil să înregistreze pulsul direct pe mână și distanța alergată pe baza accelerometrului, cuplat cu un senzor Running Dynamics Pod care oferă date despre dinamica alergării, despre care vă povestim într-un articol separat.

Startul și finishul concursului sunt în parcul din fața Primăriei Târgu Ocna. Din primul moment am remarcat faptul că orașul este foarte îngrijit și mai ales curat, lucru pe care l-am remarcat cu surprindere pe tot parcursul traseului, frapant pentru România. Dacă prin oraș putem spune că e meritul primăriei și al serviciilor de salubrizare, curățenia din pădurile dimprejur denotă că în zonă locuiesc oameni foarte civilizați.

După aproximativ 1 km de alergare prin oraș se intră în curtea Salrom unde se parcurge în alergare depozitul de sare, pe o lungime de aproximativ 200 m, după care se intră direct în tunelul spiralat care duce în mina aflată la aproape 300 m adâncime. Tunelul, care se parcurge în mod uzual cu autobuzul, coboară permanent cu o pantă variabilă pentru aproximativ 3 km, în finalul acestuia intrându-se în zona special amenajată pentru turiști, cu zone de recreere și expoziții artistice, în final revenirea la suprafață făcându-se pe același tunel, dar în urcare constantă, o experiență deloc ușoară. Alergarea în salină însă mi-a făcut mare plăcere, aerul specific parcă îți dă aripi iar semi-întunericul îți dă o mică senzație de mister, senzație spulberată când remarci că pe perete este marcată distanța de la intrare din 50 în 50 m, lucru important pentru psihic mai ales la ieșire. Cum tunelul este în spirală, lumina de la capătul acestuia devine vizibilă destul de târziu 🙂 O supriză plăcută a fost ceasul Garmin care a dat o distanță foarte apropiată de cea reală, cu o eroare de maxim 20-30 m pe 7 km.

Odată ieșit afară aveam aproape 9 km parcurși din traseu și mă așteptam la o alergare ușoară pe niște dealuri. Nimic mai greșit, se intră direct în urcare destul de solicitantă, întâi pe asfalt, apoi pe forestier și la final pe potecă până în cel mai înalt punct al traseului de MTB, de unde priveliștea este deosebită. De acolo traseul coboară înapoi spre oraș, dar cel de alergare continuă spre vârfurile și mai mari ce se vedeau în spate, încă acoperite parțial de zăpada supriză de aprilie. Nu mă așteptam, dar mica buclă suplimentară a fost un regal de trail running adevărat, cu poteci abrupte și bolovănoase, valonat, extrem de solicitant dar și de plăcut. Ne-a făcut puțin probleme apa de la topirea zăpezii dar ar trebui să fie uscat până la concurs.

Finalul comun cu traseul de MTB reprezintă o altă surpriză frumoasă, un trail îngust și pe alocuri abrupt și tehnic, presărat cu obstacole reprezentate de copaci căzuți care vor fi curățați până la concurs, dar care trece și prin locuri frumoase, cum ar fi un mic lac ascuns în pădure. Mușchii sunt solicitați la maxim pe ultimul km de coborâre în oraș pe un drum betonat, urmând aproximativ 2 km prin Târgu Ocna până la primărie unde, după alergarea prin holuri, etaj și câteva săli, se ajunge în sfârșit la finish după aproximativ 21 km – distanța exactă se va anunța din timp după ce se stabilește ruta exactă.

Eu vă recomand cu drag experiența și, de ce nu, chiar participarea la ambele probe pentru MTB-iștii care iubesc și alergarea. Experiența unui concurs în subteran merită trăită în toate formele posibile iar traseul din exterior se pretează perfect ambelor discipline sportive! Pentru date suplimentare și înscriere vizitați pagina competiției!

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • salut, eu am un ceas garmin fenix 3 cu centura hr pe care il folosesc ca si ciclocomputer montat pe ghidonul bicicletei in timpul concursurilor, vrei sa zici ca nu o sa inregistreze nimic in subteran? - si practic tura o sa fie incompleta fara portiunea respectiva, asta daca nu o sa opreasca inregistrarea dupa cateva minute de la intrarea in subteran

    • Salut!

      Da, nu o sa inregistreze nimic in subteran decat HR-ul, mai mult, conform cu testele pe care le-am facut de-a lungul timpului, toate computerele pe baza de GPS sunt extrem de imprecise la MTB, in zone cu viraje multe si padure. Sfatul meu este sa cumperi un senzor de viteza, de preferat modelul nou de la Garmin cu montaj pe butuc. Cu ajutorul senzorului vei avea date despre viteza si distanta chiar daca nu ai semnal GPS de calitate sau nu ai deloc. Practic cu senzor precizia e maxima si nu depinde de receptia GPS, iar pretul este infim in comparatie cu cel pentru un Fenix.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma