First contact – traseul Zărnești MTB Challenge

Foto de Nandi Csender

Nu e un secret că eu sunt un susținător necondiționat al concursurilor de MTB adevărate, cu trasee provocatoare prin zone frumoase. Când am auzit de intenția lui Cristi Silaghi, organizatorul XCO-ului Stejarii Seculari și a mai multor inițiative în zonă, de a pregăti pentru 2018 un maraton de MTB în jurul orașului Zărnești, m-am bucurat enorm. Asta pentru că pe de o parte Zărneștiul are ce să ofere în domeniul MTB, chiar și zone altele decât binecunoscuta deja regiune Măgura – Peștera – Prăpăstii, dar și pentru că inițiativele lui Cristi de până acum au fost de admirat, fiind un om cu principii, care nu e dispus să lase jos ștacheta calității doar pentru avantahe materiale.

Nu am putut deci să refuz invitația de a fi printre primii care vor vedea faza incipientă a traseului concursului ce va avea loc de-abia anul viitor, în 14 iulie! M-am deplasat deci cu Nandi și cu Daniel să ne dezmorțim un pic de la frigul din ultima vreme împreună cu Cristi pe traseele sale, în Zărnești. Nu am fost dezamăgit.

Trebuie să vă spun dinainte de a vă povesti concret despre traseu că se pregătește a fi ceva tare. Ceva la nivelul Geiger sau noul Cozia MTB. Un alt concurs pe care pasionații îl vor elogia iar leneșii îl vor blama luni după aceea. Dar să vedem cam care e traseul, pentru cine știe zona.

O primă buclă de traseu nu am făcut-o deoarece trece pe un teren privat și momentan nu s-a vorbit exact cu proprietarii. Dar o mare parte o știu, este vorba de urcarea spre rezervația de urși, după care o coborâre pe potecă, pe care nu o știu, până în pasul din drumul național dintre Zărnești și Poiana Mărului. Drumul spre rezervație e destul de abrupt dar lat, un lucru excelent la start, unde se vor aranja concurenții în ordinea performanței, evitând astfel problemele când lucrurile devin înguste.

Din DN se urcă pe culmea dintre Poiana Mărului și Zărnești pe un forestier abrupt și provocator, până la casele din deal. Pantele depășesc des 10-15% iar terenul e pe alocuri destul de tehnic. De sus, se coboară spre Bârsa Fierului pe o potecă abruptă și pe alocuri extrem de tehnică, potecă ce va mai avea nevoie de mici amenajări înainte de concurs dar pe care puțini vor reuși să o parcurgă integral pe bicicletă. 90% însă e accesibilă tuturor.

Din Bârsa Fierului se iese în drumul acum asfaltat de Plaiul Foii și se începe a treia urcare și cea mai grea după părerea mea, spre mănăstirea Colțul Chiliei. Cu pante ce se păstrează mult timp peste 20% și cu un teren pietros va fi o provocare serioasă chiar și pentru cei mai buni. Este însă ciclabilă 100% pentru nivelul mediu de pregătire.

De la mănăstire urmează o coborâre de vis, pe traseul turistic ce merge pe coasta dealului până în Zărnești, cunoscut de unii drept finish-ul de la Maratonul Piatra Craiului. Un single trail îngust și fără obstacole remarcabile, va face deliciul tuturor garantat.

Înainte de oraș se cotește dreapta și se urcă într-un scurt push bike în mica pădure Hora cu Brazi, un mic obiectiv turistic cunoscut mai mult după hotelul cu același nume dar pe care l-am văzut și eu prima dată de-abia acum… De acolo se ajunge în coborâre la Gura Râului. De aici se merge ”clasic” și începe bucata ”de fugă” a concursului, urcarea pe drumul clasic până în Măgura, apoi coborârea în Moieciu care s-ar putea să fie presărată în varianta finală cu câte un single-trail ca cel din poza de mai jos.

Foto de Nandi Csender

Din Moieciu se va urca înapoi în Măgura. Nu s-a decis încă varianta finală, o posibilitate fiind urcare pe asfalt în Peștera care deși nu e offroad e superbă și e provocatoare, cealaltă variantă aleasă și de noi fiind Valea cu Calea, un drum superb, tehnic, cu câteva treceri prin râu și 2-3 secțiuni foarte înclinate, dar 100% ciclabil. Din Măgura se va ajunge înapoi la Fântâna lui Botorog pe una din variantele de single-trail existente.

Ultima bucată din traseu, care va pune la încercare mușchii deja extrem de solicitanți ai curajoșilor, va fi una clasică dar care nu ar putea să lipsească! Este vorba de urcarea prin Prăpăstii la Cabana Curmătura, una dintre cele mai frumoase urcări pe MTB din România, de care toți zărneștenii sunt extrem de mândri. Cu pante de peste 25% pe final, va fi o adevărată provocare!

Finalul planificat va fi exploziv: coborârea pe potecă spre Botorog, un traseu extrem de tehnic și dificil dar care după părerea mea e 80% ciclabil de MTB-istul cu pregătire medie. Alți 15% sunt rezervați doar celor mai buni pe coborâre, în timp ce aproximativ 5% vor fi făcuți pe lângă bicicletă de toată lumea. Organizatorii promit asistență și marcaje corespunzătoare nivelului ridicat de pericol și dificultate.

Pentru cei ce preferă traseul scurt, acesta va sări se pare peste coborârea și urcarea spre Moieciu precum și de bucla prin Curmătura.

În total traseul lung va avea 65-70 km cu o diferență de nivel de aproximativ 2500 m, dar cu precizarea că multe bucăți sunt extrem de dificile, abrupte și tehnice, așa că sunt de așteptat medii de viteză destul de mici și adrenalină în cantități industriale!

Momentan nu vă punem la dispoziție un track deoarece pe bucata din Poiana Mărului mai e nevoie de multe amenajări iar restul bucăților de traseu sunt oricum ușor de parcurs și fără track GPS. Oricum mai este foarte mult timp până la concurs, timp în care traseul s-ar putea să sufere modificări în bine. Ce e sigur e că se pregătește ceva serios la Zărnești, un eveniment cu bucăți originale ce va aduce în mod cert un plus MTB-ului din România.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma