Am tot avut la test pantofi de la Shimano, fie ei de XC sau de Enduro, însă modelul ME7 au reușit să mă impresioneze mai mult decât orice altă pereche, de la orice alt producător, din ultimii 10 ani. Da, este o afirmație curajoasă, dar exprima realitatea, căci nu am mai întâlnit o pereche de încălțăminte clipless (sau SPD, spune-i cum vrei), care să fie atât de confortabilă și cu care să mă simt atât de bine. Da, mai știu și faptul că tot ce ține de încălțăminte, căști, mănuși sau haine este strâns legat și de anatomia fiecăruia, dar iată că într-un final a apărut și pentru mine o pereche de încălțăminte care să mă facă să renunț la vechii Mavic, de care n-am putut să mă despart deoarece erau comozi și mai mult decât atât, arătau foarte bine.
Dar dacă tot am început cu aspectul, țin să subliniez că Shimano ME7 nu mi se par neapărat cei mai arătoși, de aceea faptul că au fost trimiși în culoarea neagră pentru test, este un bonus, căci îi pot combina cu orice fel de echipament, indiferent de culoarea acestuia. Odată rezolvată partea de imagine, unde percepția oricum diferă de la un consumator la altul, să trecem la treburi mai serioase: confortul. Talpa nu este atât de dură pe cât m-aș fi așteptat, iar pentru simplul fapt că flexează surprinzător de mult pentru o astfel de pereche, mă face să mă gândesc că nu o să mai am pielea ruptă, în spate, deasupra călcâiului, atunci când va mai fi cazul să fac push bike, o problemă pe care o întâlneam des la Mavic. De regulă nu fac, însă se întâmplă să ajung în anumite locuri unde este imposibil să mai stai în șa și mă văd nevoit să împing bicicleta pe pietre mari, în sus. Îmi place aventura.
Cei de la Shimano ne spun că flexibilitatea tălpii are indicele 8 – 1 fiind cea mai flexibilă talpă, iar 12 cea mai rigidă. Am menționat-o pentru a înțelege mai bine cum se plasează, dar cu propriile vorbe, pot spune că ai un minim de flex care-ți asigură tot confortul de care ai avrea vreodată nevoie. Partea bună este că acest indice nu afectează în mod negativ pedalatul și am simțit cum toată forța pe care am pus-o în pedale s-a dus acolo unde trebuia în mod eficient. Am testat această încălțămine cu pedalele XTR de XC, așadar cele cu corp mic, iar stabilitatea a fost bună. Dar cu sigurantă aceasta ar fi fost excelentă dacă-mi trecea prin minte să folosesc pedalele XTR cu platformă mărită, ceea ce voi face începând cu următoarele ture.
Tot legat de talpă, crampoanele sunt de dimensiuni medii dar oferă toată aderența de care ai nevoie, chiar și pe zonele unde pământul este mai moale, la fel ca și pe zonele unde pietrele sunt mai mari. Iar faptul că nu este construită din carbon, nici n-o să-ți pară rău la final de zi când te vei uita să găsești urmele rămase de pe traseu. Asta desigur, dacă vei face push-bike, dar ținând cont că vorbim despre o pereche de încălțăminte pe care o utilizezi la enduro, cu siguranță o să stai și pe lângă bicicletă în anumite situații.
Prinderea pe partea centrală se face șiret, mascat de o bucată de material care se prinde cu arici, iar în partea de sus, cea care rigidizează poziția piciorului în încălțăminte, cu ajutorul unei curele din plastic cu click. Aceasta se strânge foarte simplu și se eliberează la fel de simplu, cu ajutorul unei mici cleme rabatabile.
Partea din spate vine cu un adaos de neopren, astfel încât să țină mizeria la distanță. Partea superioară este sintetică, așadar se usucă rapid, însă aerisirea eficientă îi face să nu fie rezistenți la apă și nici prea călduroși. Aerisirea am perceput-o cel mai bine la vale, acolo unde simțeam cum aerul curge prin ei, mai ales că diminețile la Câmpulung sunt destul de friguroase, undeva pe la 5-6 grade. Am micșorat astfel viteza ca să nu-mi înghețe picioarele, dar la primăvară și mai ales la vară, va fi bine. De menționat că aspectul lui ME7 ne dă un indiciu că ar fi atât waterproof, cât și îmblăniți, dar nu este cazul.
Greutatea este acceptabilă, de 870 de grame, măsura 43, iar prețul recomandat de 1.033 de lei, dar pot fi găsiți și mai ieftin. Depinde unde cauți. Pe scurt, Shimano ME7 sunt cei mai comozi și eficienți pantofi de enduro pe care i-am testat până în prezent și cu siguranță îi voi folosi mult timp de acum înainte. De abia aștept să înceapă sezonul de enduro pentru a-i pune cât mai mult la treabă. Ca minusuri, dacă este absolut necesar, aș nota faptul că nu sunt waterproof, dar toate celelalte calități m-au făcut să uit de acest mic inconvenient. Sau poate-mi voi aminti de el prima dată când o să mă prindă ploaia pe traseu. Cine știe…
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…