Echipamentul dedicat ciclismului a devenit din ce în ce mai tehnic. E drept că până la urmă poți pedala îmbrăcat în orice, însă la final de zi, după ore întregi de mers pe bicicletă, să zicem după o tură Randonneur de 400, 600 sau chiar 1400 km, diferența dintre un simplu tricou și pantalon din bumbac și un echipament tehnic din poliester și elastan, o vei vedea și simți cât se poate de clar.
Însă diferențele nu se opresc doar la nivelul hainelor evident diferite între ele. Chiar și echipamentul tehnic este de mai multe tipuri și calități, oferind ciclistului performanțe diferite. Există echipamentul tehnic entry level, o simplă bluză și pantalon din „plastic” și există capătul opus al gamei, echipamentul de top. Diferențele le vezi și direct, simțind cu mâna calitatea materialului, dar mai ales pe traseu, atunci când condițiile grele de pedalat, cum ar fi caniculă vara sau frigul iarna, storc din tine și ultimul gram de energie. În acela momente simți cum echipamentul de top ajută.
Nu în ultimul rând este vorba și de preț. Dacă un tricou entry-level pentru ciclism poate costa chiar și mai puțin de 70 lei, unul de top poate depăși ușor 300 lei. Dar să nu ne ambalăm. Nu este nevoie să cumperi echipament de top doar pentru că îți permiți sau îți plac culorile. De multe ori, pentru ciclismul pe care îl practici, este suficient și un echipament cu performanțe entry sau de mijloc.
Însă echipamentul de la Northwave pe care l-am testat în ultimele luni este adresat celor care „vor mai mult de la viață”. Tricoul Northwave Extreme 3 este absolut epic. Este atât de bine făcut încât zici că pedalezi dezbrăcat. Oferă atât de multă libertate de mișcare. E vorba practic de ergonomie și de cât de mult au studiat cei de la Northwave anatomia corpului uman, pentru ca echipamentul lor tehnic să se potrivească perfect cu utilizatorul. Extreme 3 nu doar îți protejează corpul, dar este și tixit cu tehnologie și specificații, care mai de care mai utilă în timp ce faci sport.
Extreme 3 nu este modeul de top de la Northwave. Este pe locul 3, dedesubtul modelelor Ghost și Airout. Însă Extreme 3 este construit deja atât de bine încât nu-mi imaginez ce ar mai putea avea în plus celelalte modele, care sunt și mai bune. Extreme 3 este clasat de Northwave cu 4 din 5 stele la respirabilitate, 4 din 5 la greutate și maxim 5 din 5 la elasticitate.
Extreme 3 este cu adevarat fabulos cum se simte pe tine. Nu doar că se mulează perfect pe formele tale, dar efectiv nu-l mai simți odată ce-l îmbraci. Este din generatia „slim fit”, așadar se va potrivi fix pe corpul tău. Nu este gândit să „fâlfâie” în vant, ci să devină pentru tine un „second skin”. Eu port în general mărimea L la tricouri și pantaloni de ciclism, dar pentru Extreme 3 s-a potrivit XL.
Îmbrăcatul cu Northwave Extreme 3 poate fi o experiență în sine. Materialul este extrem de subțire și delicat. Poate că de aici vine și numele – „Extrem”. Aș sfătui ca îmbrăcarea să fie cu puțină atenție în special dacă ai un ceas la mână și riști să-l agăți. Însă în ciuda aparențelor, deși materialul e subțire, este totuși rezistent. Materialul se numește Sensitive Plus® fiind aproape imperceptibil la atingere. În plus față de elasticitate, materialul are și proprietăți hidrofobe: pe de o parte elimină transpirația acumulată la suprafața pielii și pe de altă parte nu permite, cel puțin o perioadă, umelezii exterioare să treacă prin material. În teren, în pauze, simțeam tricoul ud pe exterior în timp ce pielea era doar ușor umedă, semn că întreaga transpirație era ghidată spre în afară.
Capetele mânecilor se termină prin „raw cut”, deci nu există cusături care să deranjeze sau să strângă. În schimb dispun de bandă subțire din silicon aderent care împiedică mâneca să se ridice. Mâneca în sine, deși este „scurtă”, este destul de lungă, asta și pentru că materialul este elastic. Cu alte cuvinte, dispui de protecție a pielii pe o suprafață mai mare, dar fără să-ți fie cald. Protecție înseamna și împotriva soarelui, pentru că Extreme 3 dispune de protecție solară UPF50+. Este cel mai avansat nivel existent pe piață, care blochează 98% din razele UV. Jos la talie Extreme 3 dispune și acolo de benzi din silicon care imobilizeaza tricoul. Practic poți pedala și o zi întreagă fără ca tricoul să-și modifice poziția.
Despre ventilație se pot spune multe. Tricoul dispune de paneluri de mari dimensiuni din plasă amplasate în locurile cele mai predispuse la transpirație, la subsuoară. În plus, cele trei buzunare clasice de pe spate sunt construite tot din plasă, pentru a nu dubla materialul în acea zonă și pentru a permite ventilație mai bună. Partea de jos a buzunarelor din plasă, „fundul”, dispune de un pliu care face ca buzunarul să fie și mai încăpător la nevoie.
Pentru fermoar s-a folosit cea mai bună marcă din lume. Se știe că echipamentul de top, fie că-i vorba de munte, ciclism sau altceva, este echipat cu fermoar YKK. La fel și Northwave Extreme 3 al cărui fermoar merge de sus până jos. Așadar, în caz de caniculă, îl poți deschide oricât de mult sau chiar complet.
Construcția tricoului din 59% nailon și 41% elastan, fac ca elasticitatea să fie maximă, 5 din 5 pe scala Northwave, dar păstrează și greutatea foarte mică. Această proprietate oferă libertate maximă de mișcare și naturalețe în timpul pedalarii. De asemenea proporția permite tricoului să se miște odată cu corpul tau în timpul pedalării. Northwave Extreme 3 marime XL, are doar 130 grame, spre deosebire de un tricou simplu care poate ajunge și la 200 g. Diferența nu pare mare însă la nivel de performanță orice gram în minus contează.
Nu în ultimul rând vorbim de securitate în trafic. Știm că în general echipamentul de ciclism dispune de ceva elemente reflectorizante, cum ar fi punctulețe sau dungulițe. Nu știu de ce, dar tot timpul am impresia că fabricantul face economie la materialul ăsta reflectorizant și pune cât mai puțin. Nu și la Extreme 3 unde partea de jos, tivul elastic, dar și printul de pe piept și mâneca stângă, toate sunt reflectorizante și foarte vizibile pe timp de noapte.
În concluzie, nu pot să am decât cuvinte de laudă pentru Northwave Extreme 3. Este un tricou tehnic extrem de performant, dar și util în același timp. Performanțele se văd și se simt mulțumită materialelor și tehnologiilor folosite, în timp ce utilitatea o găsești prezentă în timp ce pedalezi. De-a lungul sutelor de kilometri cât l-am folosit nu am avut nici cea mai mică iritație indiferent cât de cald era afară. În plus, la final de tură, chiar și după una grea de anduranță precum Gentlemen’s Race care include nu doar asfalt ci și gravel cu praf, nu mă simțeam epuizat ci doar normal obosit.
Prețul nu este mic, tricoul fiind adresat celor care au pretenții ridicate de la echipamentul pe care îl folosesc, însă este totuși mai mic în comparație cu modelele de top ale altor mărci de prestigiu de pe piață.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…