Cicliștii sunt asupriți, în general. Sunt asupriți pentru că trebuie să sufere când merg pe bicicletă. Iar asta se întâmplă atunci când celor mai mulți începe să le crească barba, moment în care apare o nouă situație de care trebuie să ai grijă, bărbieritul. Pentru că nu este frumos să pedalezi nebărbierit, nu? Durează mult dacă vrei să o faci bine, iar pentru unii este chiar dureros.
Motivul pentru care eu am început să folosesc Philips OneBlade este dorința de a termina cât mai repede. Bărbieritul cu spumă și lamă de ras este eficient, dar durează. Când OneBlade ne-a promis că o poate face bine chiar și pe uscat, am vrut să vedem cum stau lucrurile. Philips ne-a trimis la test o mostră și am început treaba.
Primul aspect pe care l-am apreciat este dimensiunea mică a aparatului de bărbierit (și tuns barba așa cum spune producătorul). Aparatul are doar 99 grame potrivit „cântarului oficial Freerider”, și o lungime de 16 cm. Este suficient de mic pentru a-l lua cu tine în turele lungi de cicloturism, când ajungi mai rar în civilizație.
Există trei variante OneBlade, fiecare cu accesorii și specificații ușor diferite și prețuri diferite. Toate includ încărcătorul dedicat și protecția rezervei instalate.
Fiind electric, Philips OneBlade dispune de încărcătorul propriu cu o mufă dedicată. Astăzi, într-o lume în care aproape totul se încarcă prin microUSB, și acest aparat de ras ar fi putut să respecte tradiția, iar într-o tură lungă de cicloturism să nu fii obligat să ai la tine și încărcătorul de telefon și cel pentru aparatul de ras.
Acumulatorul însă ține mult. La test noi am avut varianta cu acumulator NiMh care durează o veșnicie să se încarce, dar în ciuda specificațiilor potrivit cărora bateria ține doar 45 minute, la mine a durat mult mai mult, adunate toate sesiunile separate de bărbierit.
Bărbierirea este însă foarte bună. Sunt într-adevăr mulțumit de rezultate. Poți face normal sau în răspăr și dacă insiști puțin obții rezultate identice cu ce-ți oferă lama de ras. Practic piele la fel de fină. E drept însă că pentru acest rezultat trebuie insistat mai mult, trebuie să fii după duș și să folosești spumă de ras. Însă chiar și o bărbierire rapida și uscată, oferă rezultate foarte bune. Cel mai repede eu am reușit să fiu gata în 5 minute cu tot cu făcut curat în chiuvetă.
Pentru că aici ar fi o problemă a aparatului. Spre deosebire de bărbieritul clasic cu spumă de ras și lamă, unde tot părul tăiat rămâne prin în spumă, la OneBlade cam zboară în toate părțile dacă te bărbierești pe uscat. Cu toate astea eu consider că avantajele depășesc acest dezavantaj. În 30 secunde reușești să clătești bine și să strângi tot părul bărbierit.
Barba mea este destul de deasă, iar firul de păr tare. De asemenea pielea nu este sensibilă. Așa că în cazul meu, după două-patru aplicări în ambele direcții – în sensul de creștere a firului de păr și în răspăr, rezultatul este bun. Chiar și Philips spune că OneBlade oferă un aspect „nebărbierit”. Deci mai rămâne ceva însă foarte puțin.
În funcție de model, aparatul de ras vine cu 3 sau 4 piepteni incluși. Aceștia sunt utili dacă nu vrei să tunzi la zero. Lungimile de 1, 3, 5 și opțional 2 mm, îți permit să lași barba mai mare pentru un aspect hip. Philips spune că pieptenele de 1 mm este pentru tuns scurt, cel de 3 mm este pentru barbă cu aspect de 3 zile, iar pieptenele de 5 mm este pentru barbă lungă. Personal folosesc aparatul fără niciun pieptene pentru obraji și gât, pieptenele de 5 mm pentru barbă și perciuni și cel de 3 mm pentru mustață. Lama este recomandat a fi schimbată la 4 luni însă termenul ăsta poate varia mult în funcție de cât de des te razi, cât de tare este firul de par etc. Prețul unei rezerve este destul de mare și anume 74,31 lei. Desigur mai găsești și oferte speciale însă dacă îți înregistrezi aparatul pe site-ul Philips, vei primi 50% reducere la achiziționarea primei rezerve. Livrarea este gratuită.
Am mai observat că nu există riscul să te tai cu acest OneBlade. Spre deosebire de lama clasică de ras, la OneBlade lama nu vine în contact direct cu pielea. Eu când folosesc aparatul fără niciun pieptene, pentru bărbierit la zero, întind pielea și aplic în răspăr pentru a tunde cât mai scurt posibil. Nici măcar așa nu reușesc să mă ciupesc. În schimb rezultatul bărbieritului este foarte similar, chiar identic, cu bărbieritul cu lamă.
Un avantaj al aparatului este că OneBlade poate fi spălat cu apă. Mi se pare foarte util întrucât în trecut trebuia să stau și să curăț atent cu periuța specială, cuțitele rotative de la aparatul de ras electric vechi. Dura o veșnicie că să iasă o treabă bună. La Philips OneBlade totul se curăță în 3 secunde!
Și pentru că poate fi spălat cu apă, îl poți folosi inclusiv în combinație cu spuma de ras, așa cum am spus deja. Rezultatele vor fi mai bune pentru că pielea este hidratată, iar firele de păr moi. Însă repet, de fiecare dată eu am fost mulțumit de rezultat chiar și când m-am bărbierit uscat. Când mergi la un eveniment „fancy” poți petrece mai mult timp cu un bărbierit atent, dar când mergi la antrenamentul de bicicletă, rezolvi rapid în 5 minute cu rezultate foarte bune. Totuși indiferent de cum te bărbierești, umed sau uscat, la final tot trebuie să aplici apă de toaletă sau balsam.
Și pentru că este iarnă, iar acum umblăm mai mult îmbrăcați, am îndrăznit să mă și epilez pe picioare, la fel ca cicliștii „profesioniști”. Ma rog, am făcut un pătrățel discret pe picior. Dar din nou, rezultatul a fost excelent, și rapid. Fără spumă, fără nicio pregătire înainte, am băgat lama electrică, iar părul moale de pe picioare a căzut secerat, fără drept de apel. Așadar Philips OneBlade este foarte util și cicliștilor care își epilează picioarele pentru a le fi mai ușor la masaj sau pentru a se obloji mai rapid în caz de accident. Nu știu treaba cu aerodinamica dacă e adevărată…
Una peste alta da, cred că am găsit aparatul de ras pe care îl voi folosi multă vreme de acum în colo. Momentan cred că singurul aspect care poate fi îmbunătățit este ca modelul următor să poată fii încărcat prin microUSB. În felul ăsta îl vei putea încărca chiar și în mers, pe bicicletă, de la bateria portabilă.
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…