Vedem că pantofii tip SPD pentru bicicletă nu mai sunt un secret pentru majoritatea dintre noi. Sunt folosiți des, chiar și la simple deplasări urbane, și exista modele de la cele mai ieftine, până la cele mai scumpe, de la pantofii cei mai confortabili și simpli, la cei mai perfomanți și complicați, asta însemnând că indiferent de nivelul, bugetul sau nevoile tale vei găsi pantofii de bicicletă potriviți.
Ce facem însă dacă vrem să-i inițiem pe cei mici în „tainele” mersului pe bicicletă cu pantofi spd? Avem opțiuni? Subiectul nu prea este abordat, mulți dintre bicicliști considerând că nu e ceva despre care merită să vorbești. Adevărul este că pantofii spd pentru copii sunt o nișă în nișă, așadar nu este nicio supriză că oferta este destul de mică. Însă pantofi spd cu măsuri mici există, iar BikeFun ne-a trimis la test modelul Hammer 2 JR al cunoscutului producător italian Northwave.
Din start pot spune că din punct de vedere al calității construcției, nu este nicio diferență între pantofii din gama medie pentru adulți și aceștia pentru copii. Hammer 2 JR sunt robuști, iar din punct de vedere al sistemului de închidere, este practic identic cu modelul Northwave Origin pentru adulți, diferența fiind desigur numărul mai mic de închideri velcro.
Legat de atitudinea celui mic pus în fața noutății utilziării pantofilor SPD, pot spune că nu a fost deloc refractar. E drept că văzându-mă tot timpul la teste sau la plimbări în familie, folosind pedale și pantofi SPD, ca orice băiețel care vrea să-și imite părintii, a vrut și el să vadă cum este cu spd. Așadar când a venit vremea să-i folosească nu s-a speriat și nici nu s-a enervat că nu nimerea pedalele ușor.
Încet-încet însă a prins mișcarea și cum și pedalele erau strânse aproape de minim, nu a durat mult până când a început să clipseze din prima sau a 2a mișcare. Iar faptul că reușea treaba asta, să clipseze repede, a devenit o recompensă pentru el, întrucât de fiecare dată când reușea, fața i se lumina și era tot numai un zâmbet. De asemenea și cu de-clipsarea s-a obișnuit repede. A fost receptiv la sfaturile mele și în scurt timp reușea să declipseze „ca un om mare”, când bicicleta se oprea, nu înainte. E drept că până a învățat a luat și câteva căzături, declipsarea neavând loc la momentul potrivit.
Spuneam că pantofii sunt robuști, iar aici ar putea fi o problemă dacă nu nimerești măsura corectă. La început cel mic s-a plâns că pantofii sunt prea tari, materialul practic. Am rezolvat problema testând o pereche mai mare. Așadar pentru acest model, sfatul este să luați un pantof măcar cu o măsură mai mare, dacă nu chiar două. Oricum piciorul juniorului va crește. La început pantoful îl vei strânge mai tare, pentru a veni fix pe picior, iar ulterior, când mărimea va fi corectă, materialul pantofului va fi deja “înmuiat” și nu îl va mai deranja.
La testul nostru am folosit pantofi măsura 34 care s-au potrivit la vârsta de 8 ani, cel mic având în realitate mărimea 32. Acești pantofi apreciez că vor putea fi folosiți cel puțin până la vârsta de 10 ani. Mărimile disponibile pentru Hammer 2 JR sunt de la 32 la 38, iar variantele de culori sunt două: galben cu negru și negru cu roșu. Greutățile pe care le-am măsurat au fost de 503 g pentru măsura 34, 471 g pentru 33 și 468g pentru mărimea 32.
Northwave Hammer 2 JR se închide simplu cu două bretele velcro, iar la utilizare le-am găsit suficiente. Cel mic este încântat de închiderea asta pentru că îi este familiară de la pantofii cu care merge la școală și la joacă.
Talpa mtb este tip JAWS, aceeași cu cea pe care o găsim la pantofii pentru adulți. Este destul de rigidă, iar aici aș fi mers mai mult spre confort dacă ar fi fost după mine. Însă Hammer este un pantof „sport” cu închidere velcro și nu „touring” cu șireturi. Așadar talpa rigidă nu se îndoaie fiind optimziată practic pentru concursuri. Mersul normal în acești pantofi nu este cel mai confortabil, dar la turele pe care le-am făcut împreună cu cel mic, nu s-a plâns deloc că l-ar deranja ceva.
Atenție însă că talpa rigidă înseamnă, așa cum foarte bine știm, și aderență redusă pe suprafețe lucioase cum ar fi gresia – spre exemplu când intri într-un magazin sătesc, sau chiar prin casă. Partea bună este însă că plăcuța SPD este complet îngropată în talpă, așadar nu există riscul ca cel mic să alunece din cauza aderenței scăzute dintre metal și teren.
Partea superioară a pantofului e construită din PU (poliuretan), așadar avem aici rezistență aproape nelimitată în timp. Materialul permite și o spălare ușoara și eficientă. Am observat că noroiul se curăță foarte ușor de pe acest material. Totuși este posibil ca pe varianta galbenă de pantofi să mai rămână urme, în funcție de tipul noroiului. Așadar dacă vă deranjează treaba asta, alegeți modelul negru cu roșu.
Cusăturile părții superioare sunt puține la număr, pentru a nu deranja piciorul juniorului. Aerisirea este minimalistă însă am găsit-o suficientă. La fel, cel mic nu a avut obiecții în direcția asta.
Vârful pantofului dispune de întăritură, practic o prelungire a tălpii. Este o opțiune foarte bună care protejează de uzura vârful pantofului. Știm bine că pentru a avea o poziție bună pe bicicletă, de cele mai multe ori trebuie să stăm pe vârful pantofului, când așteptăm la stop spre exemplu.
Din specificațiile oficiale aflăm că pantoful dispune și de protecția intergrată pentru călcâi, specificație pe care o întâlnim la pantofii pentru adulți. Acest lucru este folositor la concursuri în special sau dacă cel mic are ghinion și ia o trântă. Piciorul va fi protejat.
Per total eu personal am fost foarte încântat de acești pantofi, iar cel mic la fel, simțindu-se confortabil în ei. Cu ajutorul lor juniorul poate acum să urce poteci la care înainte nu avea nicio șansă, știind că SPD-urile îl ajută foarte mult nu doar oferindu-i randament mult îmbunătățit la deal ci și stabilitate pe bicicletă, la vale pe offroad. Acești Northwave Hammer 2 JR îi găsesc ideali pentru părinții care ies în natură împreună cu cei mici, mai des decât majoritatea și care apreciază atmosfera de concurs, înscriindu-i pe cei mici la astfel de competiții ori de câte ori au șansa.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…