Test – jachetă de ploaie Northwave Urbanite

La Început de sezon vremea este mai stabilă sau, dacă nu, este măcar mai previzibilă. De-a lungul verii însă instabilitatea meteo crește și nu de puține ori ne trezim “din senin”, cu câte-o furtună care ne face ciuciulete. Desigur, știm că nu plecăm niciodată la o tură de bicicletă, mai lungă, fără echipament de ploaie. Dar care echipament este bun, impermeabil și eficient împotriva ploii? Recent noi am testat noua jechetă de ploaie Urbanite al producătorului italian Northwave, iar rezultatele au fost chiar foarte bune.

Dacă ar fi să ne luăm după nume, Urbanite îți sugerează că jacheta ar fi pentru oraș. Însă noi am folosit-o peste tot în natură, performanțele sale fiind foarte bune.

Din specificații aflăm că impermeabilitatea jachetei este de 10.000 mm coloană de apă, adică la fel de impermeabilă ca podeaua unui cort de munte, care știm că trebuie să fie FOARTE impermeabilă. Mai pe scurt, Northwave Urbanite este complet impermeabilă. Acest lucru este unul bun, dar și unul mai puțin bun. Voi detalia imediat.

De asemenea, cusăturile jachetei sunt vulcanizate. Asta înseamnă, iarăși, că impermeabilitatea este foarte bună întrucât, dacă aceste cusături nu ar fi fost „lipite”, pe acolo ar fi intrat apa.

O impermeabilitate mare este bună oricând însă impermeabilitate și atât nu este suficient. Este nevoie și de permeabilitate, caracteristică pe care Urbanite nu o are. Practic, Northwave Urbanite, întrucât este complet impermeabilă, nu va permite ploii să intre însă nici transpirației să iasă. Pentru permeabilitate, jacheta ar fi trebuit să fie construită din material textil permeabil, căptușit la interior cu membrană tip Goretex, care funcționează ca o supapa – permite umezelii să circule doar de la interior spre exterior. Însă pentru o astfel de caracteristică, gama de preț este cu totul alta, mult mai mare.

Northwave Urbanite este o jachetă simplă care nu este gândită să fie purtată mult timp, dacă plouă toată ziua sau e mohorât toată ziua. Desigur, poți face asta, dar la interior, nu vei rămâne uscat. Până la urmă te vei uda, din cauza propriei transpirații.

În schimb Northwave Urbanite a fost gândită să o poți folosi rapid, în caz de „urgie” care se abate „fulgerător” asupra ta. Pentru acele furtuni de vară Northwave Urbanite este exact ce trebuie. Faptul că o poți pune pe tine peste cap este un avantaj întrucât nu mai ai fermoarul de pe piept care ar fi scăzut din impermeabilitate. Pe de altă parte, lipsa fermoarului mare este și un dezavantaj, pentru că o îmbraci mai greu cu casca pe cap.

La fel de bună este, această jachetă, și dacă vrei să o folosești pe ploaie la un concurs de bicicletă. Dar atenție, nu orice concurs ci unul care durează puțin. Spre exemplu nu te-ar ajuta mult la un maraton mtb sau concurs de șosea care durează ore, ci mai degrabă la specialele scurte și intense de la un concurs de mtb-enduro.

Mi-a plăcut in mod special faptul că gluga este mare. Cu alte cuvinte, special gândită să o poți purta peste cască, fără să devină incomodă. Pe de altă parte, o glugă mare înseamnă că nu o poți purta fără cască. Pur și simplu îți va sta peste ochi.

Și mai mult mi-a plăcut gulerul înalt. Când ești cu gluga pusă și gulerul tras simți că ești „blindat” și complet protejat de intemperii. Poți regla cât de strânsă vrei să fie gluga pe cap, cu ajutorul unor șnurulețe elastice. Reglaje are și la mâneci, două capse mai precis. Mâneca poate fi lăsată normal sau strânsă peste mănușă. Al 3lea reglaj este la șolduri. Dacă vrei să stea mai bine pe tine, o poți strânge și de aici.

De cald nu pot spune că ține această jachetă. În schimb este rezistentă la vânt. Așadar, dacă ai alte 1-2 straturi termoizolante pe dedesubt, când adaugi această jachetă la exterior, vei putea păstra și căldura generată de tine.

Pe piept vei găsi un buzunar mare. Specificațiile oficiale spun că în acest buzunar poți strânge jacheta. Însă oricum o strângeam și pliam, eu nu am reușit asta. În schimb poți pune aici telefonul, să-l ai la îndemână pentru acele „poze pe ploaie”.

Nu în ultimul rând, Northwave Urbanite este echipata și cu elemente reflectorizante, de mari dimensiuni chiar, pe mâini și pe glugă. Acopera suprafețe mari, așadar noaptea, dacă ești în trafic, vei fi mult mai vizibil în lumina farurilor.

Concluzie

Northwave Urbanite nu este o jachetă „de top”, ci un echipament de protecție în caz de urgență. Dar nu are nici prețul prohibitiv al unei jachete cu membrană impermeabilă, de care trebuie să ai grijă suplimentară să nu o strici, chiar și când tot ce faci este să o împăturești în rucsac. Northwave Urbanite este pur și simplu o jachetă de ploaie robustă de care nu trebuie să ai mare grijă, pentru că va rămâne impermeabilă orice i-ai face. Este excelent de avut la tine de-a lungul întregului an, în special vara când sunt șanse mari să te prindă o furtună. Este însă utilă chiar și iarna, dacă pe dedesubt ai 1-2 straturi termoizolante.

Specificații

  • Impermeabilitate: 10.000 mm
  • Cusături vulcanizate
  • Elemente reflectorizante pe mâni și glugă
  • Reglaje: la mâneci, șold și glugă
  • Preț la data publicării recenziei: 365 lei
  • Importator: Bikefun
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

  • Un articol pe care il consider foarte util. Va multumesc pentru informatii! Salutari din Timisoara !

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

6 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma