Test de lungă durată – Northwave Celsius Arctic 2 GTX

Încălțămintea pentru ciclism ocupă un loc foarte important în viața unui ciclist, mai ales dacă pentru el sau ea a merge pe bicicletă nu înseamnă doar plimbare ocazională sau mers la serviciu. În același timp încălțămintea specifică de iarnă pentru bicicletă este și mai importantă pentru că folosind-o îți poți continua nu doar antrenamentele de-a lungul sezonului rece, dar ești și în măsură să ieși în ture sau chiar să participi la concursuri, spre exemplu de ciclocros.

Este drept că dacă ții neapărat, poți evita o cheltuială folosind bocancii de iarnă cu care mergi prin oraș sau la munte, sau folosind o pereche de huse pentru pantofi. Însă tot ce vei face este să te chinui și să limitezi tura la un timp foarte scurt întrucât pantofii voluminoși, care ar putea să te protejeze iarna de frig, sunt extrem de ineficienți pe bicicleta. În cazul huselor, există și opțiuni pentru iarnă, dar și acestea au neajunsurile lor.

Am enumerat doar câteva motive pentru care Northwave Celsius Arctic 2 GTX există și de asemenea, cui sunt adresați. Din start trebuie spus că pe hârtie specificațiile arată de-a dreptul impresionant. Italienii de la Northwave ne asigură că noii Arctic îți protejează picioarele chiar dacă afară sunt -25 grade. Ei bine minus 25 grade nu prea am reușit să găsim însă i-am testat cu succes în condiții cât se poate de dificile iarna trecută cât și la finalul acestui sezon.

Northwave Celsius Arctic 2 GTX sunt pantofi de mtb în sensul că talpa are crampoane și permite instalarea doar pentru plăcuțe mtb. Exista și varianta cu talpă pentru șosea, se numesc Fahrenheit, însă varianta Celsius este mai polivalentă întrucât îi poți folosi în continuare pe cursieră, dar și la munte pe mtb sau la o tura mai extremă de ciclocros.

Talpa noilor Celsius este de tip Jaws Carbon Reinforced așadar nu complet din carbon ci doar îmbunătățită. În teren pot spune că rigiditatea a fost excelentă, iar eficiența transferului de putere de la picior la pedala s-a făcut foarte bine. La aceasta s-a adăugat profilul din cauciuc natural mulțumită căreia aderența a devenit și mai bună. În plus dacă dorești poți instala în partea din față două crampoane din plastic sau metalice pentru aderență și mai bună, spre exemplu pe teren moale la munte sau într-o cursa de ciclocros.

foto Adrian Crapciu

Pantofii sunt o operă de artă datorită construcției care arată impecabil. E drept că la prețul pe care îl au orice detaliu contează, cel care plătește un asemenea preț având și pretenții maxime la rândul său. Din fericire pantofii s-au ridicat la înălțimea așteptărilor așa cum vom vedea în continuare.

Celsius Arctic 2 GTX dispun de o construcție înaltă, mult mai înaltă față de modelul anterior, gândită așa pentru a intra pe dedesubtul pantalonilor cu care pedalezi, fie că sunt normali mulați, fie că sunt de ploaie. Închiderea se face simplu: există un șiret de care tragi și pe care îl blochezi cu ajutorul unui cursor mobil. Șiretul și limba care protejează piciorul, sunt acoperite cu două benzi velcro ce blochează accesul intemperiilor. Gulerul înalt al pantofului nu oferă doar confort și protecție împotriva frigului ci și o susținere mai bună a gleznei.

Construcția internă a pantofilor este complexă și implică folosirea celebrei membrane Gore-Tex. În cazul de față vorbim de membrana Koala care asigură protecție termică maximă. Mai există și alte tipuri și mărci de membrane cu caracteristici impermeabile/respirabile similare însă Gore-Tex este liderul incontestabil de pe piață. Faptul ca Northwave a ales sa folosească această marca ne asigură o dată în plus că avem de-a face cu un produs de calitate.

foto Mihai Denes

Membrana este folosită în combinație cu căptușeala îmblănită de la interior, căptușeală care începe mult mai de sus în comparație cu alți pantofi cu aceeași destianție, și anume de la mijlocul gleznei. Gore-Tex are o politică internă foarte strictă în privința utilizării produsului său. Nu orice pantof poate purta la exterior sigla Gore-Tex, condiția fiind ca membrana să acopere un procent minim din suprafața pantofului. În cazul noilor Northwave Celsius Arctic 2 GTX acest procent este depășit.

Pentru a asigura o ermeticitate totală construcția exterioară este sudată la cald eliminându-se astfel orice cusătură prin care ar putea pătrunde apa. De asemenea există întăriri TPU (Thermoplastic Polyurethane) care ajuta la o protecție și mai bună spre exemplu atunci când pedalezi prin lapoviță. Mai mult, producătorul ne spune că o construcție TPU permite zero puncte de presiune asupra labei piciorului. S-a confirmat acest lucru și în realitate, confortul fiind de nota 10.

O parte care nu se vede, dar care se simte, este construcția internă a zonei călcâiului. Northwave o numește „Integrated Heel Sytem”, iar rolul ei este obținerea unui sistem interior eficient de susținere a călcâiului fără a fi nevoie de elemente exterioare care ar fi presupus perforarea materialului și indirect compromiterea impermeabilității. Se obține astfel o eficiență sporită la utilizare și o greutate mai mică.

În teren pantofii s-au comportat exemplar. Au ținut de cald atunci când a nins și au ținut apa departe atunci când a plouat sau a dat cu lapoviță. Trebuie menționat însă că pantalonii tăi trebuie neapărat să fie trași peste pantof. În caz contrar evident, apa va intra. Am testat lucrul asta pedalând timp de mai multe ore prin ploaie și lapoviță la Ciclaton 2016 și desigur că apa a intrat pe sus.

foto Adrian Crapciu

Pentru a testa și mai bine am făcut un „test de laborator”, cu dușul cu apă rece în cadă. A fost destul de greu să rezist o oră întreagă încălțat și destul de nemișcat însă testul a fost relevant. Cu pantalonii de ploaie trași peste gulerul pantofilor, nu a intrat apă.

Confortul este efectiv suprem. Cu toții cunoaștem sentimentul plăcut când introducem piciorul într-un bocanc îmblănit și performant de munte. Ei bine același sentiment l-am avut și aici însă fără partea „voluminoasa” a unui bocanc masiv de munte. Deși pantofii protejează de orice intemperie naturală volumul lor total nu depășește cu mult mărimea unui pantof normal de ciclism mtb. Dimensiunile exterioare sunt doar puțin mai mari însă confortul este de nota zece. Ca idee greutatea unui pantof Northwave Celsius Arctic 2 GTX este de 556 grame (cu tot cu plăcuță mtb) așadar nu cu mult mai greu decât un pantof de ciclism normal de vară.

foto Adrian Crapciu

Temperatura de utilizare pe care o recomandă producătorul este între -25 și plus 5 grade, așadar ideali pentru a fi folosiți și 3 anotimpuri. Spre plus i-am folosit chiar și la +15 grade, cu șosete de vara. Spre minus nu am reușit să ajung chiar până la -25 însă la zero grade, tot cu șosete de vară, ma simțeam foarte bine. Laba piciorului nu era transpirată însă nici rece. Temperatura era optimă. Pentru iarna acești Celsius Arctic 2 GTX îi văd numai buni de folosit și în ture pe zăpadă cu biciclete fat. De asemenea când i-am folosit la cald picioarele nu au transpirat deloc. Se confirmă așadar proprietățile excelente de respirabilitate ale membranei Koala Gore-Tex®.

Pentru a te ajuta și mai mult la utilizare Northwave a dorit să includă în acești pantofi și câteva elemente pentru vizibilitate. În primul rând Arctic 2 fac parte din campania Be Visible Be Safe! pe care italienii o promovează. Galbenul fluorescent al pantofilor este clar mai vizibil în trafic decât orice altă culoare. De asemenea există și inserții reflectorizante speciale aplicate pe pantofi care devin vizibile când sunt luminate de farurile mașinilor sau lanternele colegilor de tură.

Una peste alta pantofii s-au comportat excelent în testul nostru. Nu pot spune că am găsit vreun aspect negativ. E drept ca și prețul este pe măsură. Cu 945 lei aproape că poți cumpăra o bicicletă decentă. Însă adevarul e că acești pantofi nu sunt pentru oricine. Dacă pedalezi doar ocazional iarna este probabil suficient să porți niște huse pe deasupra pantofilor de vară. Însă husele au neajunsurile lor, de la faptul că unele se trag foarte greu peste pantof, la uzura pe care o capătă și ineficiența implicită. Folosind astfel de pantofi, precum Celsius Arctic 2 GTX testați care oferă absolut tot – căldură, randament la pedalare și protecție la apă, scapi de orice grijă fiind în măsură să-ți continui la nivel intens antrenamentele dese întreaga iarnă.

Importator: BikeFun
Preț la data publicării: 945 lei

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma