Trăim într-o eră cu adevărat a vitezei. Indiferent unde te afli, fie că ești în oraș sau în afara lui, ești tot timpul înconjurat de viteză și acțiune. Pe noi ne interesează însă mai mult acțiunea și viteza, din afara orașului și ne interesează practic să împărtășim cu alții acțiunea de care avem noi parte, indiferent de sportul pe care-l practicăm.
Am avut la test pentru o perioadă destul de lungă, noul action cam Evolio iSmart PRO Full HD. Evolio este o marcă românească tânără de electronice. Anul viitor împlinește 10 ani, iar în portofoliul de produse are cam de toate, de la GPS și tablete, la drone și telefoane smart.
Evolio este o marcă românească însă fabricația se află în China așa cum este menționat și pe cutie. Se apelează la această metodă pentru a obține un preț mai competitiv al produsului. Avem în general o impresie mai puțin bună despre lucrurile pe care scrie “Made in China” și de multe ori pe bună dreptate. Însă fiecare companie care alege acest drum, își impune anumite standarde de calitate întrucât în China se poate produce chiar și la cel mai înalt nivel posibil. În cazul de față action cam-ul Evolio iSmart are o construcție exterioară bună spre foarte bună. Cu alte cuvinte butoanele se apasă bine, iar carcasa antișoc se prezintă bine. Nu lasă o impresie de „plastic ieftin”.
Din punct de vedere al greutății Evolio iSmart are 135 g cu tot cu carcasă în timp ce GoPro Hero4 are 151. Faptul că este mai ușoară este de ajutor la bicicletă unde pentru mulți fiecare gram contează. De asemenea produsul nu a dat impresia de „carcasă goală” așa cum mai sunt unele electronice de buget.
Cât se poate de evident este faptul că noua Evolio iSmart copiază camerele de acțiune GoPro. Așadar dacă asta se dorește, și noi am făcut testele având drept referință un action cam GoPro Hero4, un model net superior, dar care „poate și mai puțin”. L-am setat pe Hero4 să filmeze la o calitate similară cu produsul nostru Evolio iSmart care oferă o rezoluție maximă de 1080 la 30 fps.
Comparația poate nu este cinstită și cu siguranță nu este egală, până când luăm în duscuție prețul. Evolio iSmart are un preț de 279,90 lei în timp ce GoPro Hero (model echivalent ce filmeaza 1080) are un preț de aproximativ 797 lei, produs pe care însă nu prea-l mai găsești pe piață. În același timp Hero4 are un preț de peste 2.000 lei în funcție de magazin. Așadar noua Evolio este de aproape 3 ori mai ieftină decât echivalentul GoPro, dar este și de 3 ori mai slabă ca performanțe?
În primul rând Evolio iSmart PRO Full HD vine în cutie cu destul de multe accesorii de prindere. Avem așadar adaptoarele necesare pentru a instala camera în primul rând pe ghidonul de bicicletă, respectiv motocicletă, dar și pe cască sau schiuri/snowboard, dacă tot vine iarna. În pachet nu este inclus și hamul pentru instalat camera pe piept. Plasticul montanților este de o calitate acceptabilă însă puțin cam subțire motiv pentru care suportul principal de fixat camera pe ghidon cam vibrează la denivelări. Îți recomandăm ca prima investiție nu chiar mare, să fie într-un suport din aluminiu. Obții astfel și o filmare mai stabilă.
În pachet primești și un încărcător USB cu tot cu cablu, cu o putere de 500 mA, deci mai slab decât tradiționalele de 1A pe care le primești la orice telefon smart. În testele noastre am folosit încărcătorul de 1A cu care am obținut un timp de încărcare de 2 ore pentru acumulatorul cu o capacitate de 900 mAh. Dacă tot suntem la capitolul acumulator, acesta a oferit un timp de filmare continuă de 1:20 ore la temperatura ambientală de 24 grade. La 8 grade camera a filmat aproape 1 oră, iar la -10 grade nu a mai pornit deloc.
Mi-a plăcut faptul că iSmart dispune de ecran integrat și nu achiziționabil separat cum este la GoPro. Poți alege din setări cât timp să stea pornit pentru a economisi din baterie. Este drept că o asemenea cameră de acțiune, cu un unghi de filmare de 170 grade, nu prea are nevoie de ecran. Totuși l-am găsit folositor în timpul testelor și mai ales că în pauze puteam să verific ce am filmat.
Evolio iSmart dispune și de funcție wireless. O poți astfel conecta la un telefon smart sau tabletă controlând-o de la distanță. Poți inclusiv să downloadezi ce ai filmat direct pe telefon/tabletă deși folositor ar fi fost să le poți salva direct pe calculator pentru a le avea disponibile la editare. Consider această funcție folositoare și pentru situațiile când folosești camera instalată pe o dronă. Poți vedea pe telefon ce filmezi.
Printre accesorii mai avem și un clip-on cu ajutorul căruia poți agăța camera de haine sau rucsac. Primești de asemenea, și o ușiță spate de rezervă pentru carcasa subacvatică, o carcasă tip „skeleton” pentru a folosi camera fără carcasa subacvatică și câteva sârmulițe metalice care nu-mi dau seama la ce pot fi folosite. Evident avem și instrucțiunile de folosire în limba Română. Carcasa skeleton dispune și de montant pentru trepied. Când folosești această carcasă microfonul și difuzorul camerei rămân expuse, așadar vei înregistra un sunet mai bun decât când folosești și carcasa subacvatică/antișoc.
Însă în general camera este utilizată în interiorul carcasei de protecție. În cazul iSmart aceasta are un sistem de închidere mai puțin fericit, ceva mai complicat decât la GoPro Hero4 care este identic cu sistemul de la Evolio 4K. Se deschide destul de greu și la fel și la închidere. Din fericire odată închisă, carcasa este în continuare ermetică.
Așadar un pachet destul de complet. În afară de hamul pentru piept, pe care ți-l recomandăm să-l achiziționezi ulterior pentru că așa se obțin cele mai tari filmări pe bicicletă, noua Evolio iSmart este completă.
Cât privește specificațiile, action cam-ul știe o rezoluție video maximă 1080 cu 30 fps sau mai mică 720 cu un frame rate de 60 fps, iar pentru poze avem o rezoluție maximă de 12 mp care oferă fotografii de 4608×2592. Celelalte rezoluții sunt: 8 mp cu 3760×2120, 5 mp cu 2976×1672 și 2 mp cu 1920×1080. Formatul video este MOV, iar ecranul spate are diagonala de 1,5 inch.
Legat de dimensiuni, noua Evolio este „aproape” identică cu un GoPro. Lungimea și lățimea sunt la fel însă nu și grosimea. Așadar nu orice carcasă antișoc va fi compatibilă cu această iSmart. În plus și butoanele sunt dispuse diferit față de cum sunt așezate la Hero4 sau Evolio 4K.
Conectivitatea camerei se face prin cele doua sloturi: micro USB și HDMI. Așadar poți reda ce ai filmat direct pe televizor. Memoria maximă acceptată de cardul micro SD este de 32 gb, recomandat fiind să dispună de cea mai mare viteză de scriere. Pe un card de 32 gb se pot filma 5:33 ore la calitate maximă sau se pot face peste 9999 fotografii la calitate maximă. Pe un card de 16 gb se pot filma 2:41 ore sau încap 6780 poze.
Mi-a plăcut că pornirea camerei se face rapid apăsând scurt pe butonul de pornire. Este folositor în timpul acțiunii când nu știi dacă ai apăsat suficient de mult pe buton și nu ai timp să verifici dacă a pornit. Camera dispune de 4 moduri de funcționare, iar trecerea de la unul la altul se face rapid – filmare, foto, foto rafală și time lapse.
Apreciabil este că dispui de două butoane pentru navigare în sus și jos, în meniul camerei, și nu doar în jos cum este la GoPro. Aceste butoane sunt folosite și pentru a porni funcția wireless sau pentru a reda filmele și pozele pe ecranul integrat.
Când filmezi camera oferă confirmarea acestui lucru prin două LED-uri, unul amplasat deasupra și unul pe spatele camerei lângă ecran. Din păcate cel de deasupra este aproape în totalitate acoperit de sistemul de închidere al carcasei, iar cel de pe spate este mic. Însă cu puțin efort poți vedea dacă iSmart Pro este în proces de filmare sau nu. Te ajută și ecranul desigur. Dacă folosești carcasa skeleton atunci LED-ul de deasupra este în totalitate vizibil.
Pe de altă parte mai puțin am apreciat faptul că data și ora nu sunt ținute minte atunci când înlocuiești bateria. Nu ar fi mare tragedie însă dacă ești în mijlocul acțiunii pe potecă, pe bicicletă, și schimbi bateria poate uiți să setezi și data. Ulterior asta poate să te încurce la editare când ai nevoie să știi ordinea cronologică a clipurilor. O soluție a acestei situații este faptul că fișierele sunt numerotate așa că poți în continuare afla ordinea corectă.
Un alt aspect mai puțin pozitiv este și că nu se poate atașa microfon extern. La unele modele GoPro acesta poate fi folosit în slotul micro USB. Un microfon extern ar fi ajutat foarte mult la calitatea sunetului. Totuși dacă dorești un edit la care să ai și voice-over poți utiliza un reportofon pe care înregistrezi separat sunetul. La editare le vei putea suprapune după bunul plac. Totuși când vorbim de aceste neajunsuri trebuie să ținem cont și de prețul camerei, mult mai mic decât originalul.
În teren Evolio iSmart Pro s-a descurcat bine sau chiar foarte bine pentru prețul pe care îl cere. Calitatea filmării nu este cea mai bună însă îți faci bine treaba. În lumină bună imaginea este și ea bună deși culorile nu sunt la fel de vii în comparație cu ce oferă GoPro. La foto la fel. În lumină slabă calitatea este acceptabilă în timp ce în lumină bună fotografia este și ea bună chiar dacă nu se apropie de nivelul fotografiei făcută cu un aparat foto dedicat, cu performanțe similare. Câmpul de filmare de 170 grade acoperă bine tot și îți permite să încadrezi corect ce urmează să filmezi, în special când ești pe bicicletă.
Stabilitatea imaginii este suficient de bună, iar recomandat este să folosești un suport mai bun de fixare pe ghidon, spre exemplu unul din aluminiu. Din specificațiile camerei nu rezultă dacă iSmart are stabilizare electronică de imagine însă comparată cu ce a filmat GoPro nu se observă o stabilizare mai bună a celei din urmă. Însă când încarci clipul online, spre exemplu pe YouTube, beneficiezi de o stabilizare suplimentară a imaginii. Așadar filmarea finală arată chiar bine.
Pe timp de seară, deci în lumină foarte slabă, camera s-a descurcat așa cum a putut. Din clip se observa că GoPro oferă o calitate mai bună, dar nu cu mult. Pe lumină crepusculară foarte puține camere de acțiune pot filma sau poza la o calitate bună, iar cele care o fac sunt și foarte scumpe.
Sunetul camerei Evolio este și acesta acceptabil deși nu m-aș baza pe el. Fără carcasa subacvatică poți obține muzică sau voce decentă în cazul în care faci un interviu. Dacă folosești camera introdusă în carcasă, adică așa cum o vei folosi 90% din timp, atunci sunetul este aproape zero. Totuși când edităm un clip de cele mai multe ori vom introduce o coloană sonoră cu muzică tocmai pentru că sunetul captat de microfonul camerei de acțiune nu este de cea mai bună calitate, chiar și dacă vorbim de GoPro.
Ca să răspundem la întrebarea de la începutul articolului, este noua Evolio iSmart PRO Full HD de 3 ori mai slabă ca performanță decât echivalentul GoPro? Nu, concluzia testului pentru acest action cam Evolio iSmart PRO Full HD este pozitivă. Este drept că nu se apropie de performanțele originalului însă nu se apropie nici de prețul acestuia.
Am mai văzut și alte camere de acțiune „wannabe” de tipul GoPro la preț și mai mic însă cu performanțe de toată jena. Ținând cont de toate acestea camera livrează calitatea promisă. Evolio iSmart PRO este alegerea ideală pentru cei care acum încep să-și imortalizeze aventurile, sunt mulțumiți de o calitate medie a performanțelor și nu dispun de bugetul astronomic necesar achiziționării unui action cam de top. Evolio iSmart PRO Full HD poate fi un foarte bun punct de plecare.
Producător: SC. Televoice Grup SRL.
Preț la data publicării testului: 279,90 Lei
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…