Echipament MTB Alpinestars (2018)

În ultimii ani, în lumea MTB-ului echipamentele de Lycra/Spandex care au fost ani de zile simbolul ”cicliștilor adevărați” încep să dispară, locul lor fiind luat de echipamentul de tip baggy, mai larg, mai confortabil și cu un aspect mult mai casual. Acest tip de echipament a devenit între timp standardul în MTB-ul gravitațional, dar își face loc din ce în ce mai bine și în lumea XC-ulu dar și a celor ce pur și simplu doresc să se bucure de MTB pe munte.

Alpinestars este unul dintre cei mai cunoscuți producători de echipamente de protecție de motociclism, dar au în palmares și o colecție bogată pentru MTB, folosindu-se de expertiza lor bogată în a face produse rezistente, performante și de cea mai bună calitate.

Am primit la test un costum Alpinestars format din tricou, pantaloni și mănuși cu protecții pe care am fost extrem de entuziasmat să îl testez în cât mai multe ipostaze și să văd cum mă simt în el în comparație cu echipamentul mulat cu care sunt obișnuit.

Echipamentul constă în:

  • tricoul Alpinestars Drop Pro Short Sleeves
  • pantalonii Alpinestars Hiperlight 2
  • mănușile cu protecție Alpinestars Linestorm

Am primit cu încântare această sarcină și am încercat să ies cu echipamentul la toate tipurile de ture unde s-ar preta: am început cu MTB adevărat dar am insistat și la Gravel dar și prin oraș sau la plimbare în parc. În afară de turele cu cursiera pe șosea, mi s-a părut o alegere foarte bună. Nu am greșit cu nimic. Mie cel puțin tipul acesta de echipament îmi dă o stare de relaxare, un mood plăcut. E foarte bine aerisit, e comod, e trendy… mai ales la MTB parcă simțeam că-s motivat să îmi dau drumul mai tare la vale!

La modul serios, am avut ocazia să testez totul în cele mai variate condiții, de la caniculă până la furtună și frig neașteptat. Nu am folosit alte haine de corp cu excepția unor boxeri cu bazon. Cu toate astea, echipamentul s-a achitat foarte bine de sarcini și m-a păstrat uscat. Iar când vremea s-a schimbat brusc și a început furtuna, deși nu a făcut minuni – e doar un tricou – m-am simțit bine iar termoreglarea a funcționat de minune. Dar să le luăm pe rând…

Tricoul Drop Pro Short Sleeves recunosc că l-am comandat un pic cam larg, dar nu în așa măsură încât să nu arate bine. Acesta folosește materialul Coolstar Technology și are în zonele de transpirație intensă un material plăcut de tip plasă care asigură ventilația. Restul materialului e la fel de plăcut și suficient de respirant. Gulerul este elastic și nu deranjează deloc, tricoul nu are fermoar.

Un element fascinant mi s-a părut amplasarea buzunarelor. Sunt două și la prima vedere par mici, dar încape în ele chiar și o pompă măricică de bicicletă. Sistemul e făcut astfel încât buzunarele să fie mereu închise, pentru a nu exista riscul de a pierde ceva din ele. În schimb, datorită faptului că tricoul e larg, nu putem să le încărcăm foarte mult deoarece vor balansa și ne vor deranja.

Nu în ultimul rând sunt de remarcat elementele reflectorizante incluse la cusături, elemente obligatorii noaptea conform legii și pe care utilizatorul le are deja la dispoziție.

Pot spune fără exagerări că e unul dintre cele mai confortabile tricouri purtate de mine, în plus arată foarte bine cu combinația de nuanțe de albastru, guler roșu și cu emblema Alpinestars generos imprimată.

Pantalonii Hiperlight 2 sunt însă pentru mine marea revoluție. Ușori și fini dar în același timp rezistenți, mă așteptam să mă cam coc în ei dar nu e cazul. Respiră excelent. Nu au bazon inclus, deci e nevoie de boxeri cu bazon separat, așa că nu pot să fac aprecieri din punctul de vedere a confortului pe șa, eu am folosit un model de top de la Decathlon. În schimb sunt extrem de bine croiți și accesorizați.

La fel ca tricoul, pantalonii au zone speciale ce facilitează respirația dar și zone întărite amplasate în locurile unde e nevoie. Sunt însă un model foarte lejer, nu au protecții incluse. Închiderea se face fix, dar două benzi de velcro permit în lateral reglajul pe burtă și am reușit repede să găsesc combinația perfectă.

Pantalonii au două buzunare simple, iar în dreapta au un buzunar mare cu fermoar, perfect pentru telefon de exemplu. O mică bucată de șnur pe cheiță face ca închiderea sau deschiderea să se facă foarte ușor din mers iar unghiul buzunarului în face extrem de ușor de accesat în timp ce pedalăm

Cu un croi larg dar totuși fit pe picior, pantalonii Hiperlight arată și se simt extraordinar.

Mănușile Linestorm le-am lăsat la final, fiind o mare surpriză pentru mine. Eu sunt ciclist de XC iar mănușile sunt extrem de protejate, pentru discipline mai gravitaționale. Se remarcă din prima protecția oaselor carpiene, imensă, din plastic, situată pe exteriorul mănușii. Mai avem protecții în palmă și pe degete. Totul e gândit pentru a oferi cele mai mari șanse să scăpăm cât mai întregi dintr-un mic accident.

Problema mea era însă protecția imensă de plastic inclusă peste articulația degetelor! Am fost convins că e foarte deranjantă la mers! Din acest motiv, când am testat prima dată echipamentul, mi-am luat și mănușile vechi, convins fiind că în maxim o oră nu voi mai suporta deranjul de la plasticul ăla. Am fost uimit să văd că nu e așa: traseul pe care am fost e tura lungă Profi de la Cozia MTB, un traseu de peste 5 ore în regim de mers sportiv, foarte tehnic și dificil. Sincer și fără exagerări, mi-am amintit de mănuși de-abia la sosire! Le-am purtat toată tura și nu am simțit nici cel mai mic deranj!

Practic pot spune că aceste mănuși, deși sunt evident pentru discipline extreme, sunt o soluție ideală și pe traseele de XC cu risc mai mare de accidentare și cel puțin pe mine nu m-au deranjat purtate ore în șir, pe urcări și coborâri abrupte ce necesitau toată concentrarea.

Concluzia e că merită încercat un astfel de echipament dacă ți-ai petrecut viața în Spandex, iar dacă tot e să adaugi unul în colecție, modelele de la Alpinestars oferă nu doar calitate și prețuri decente ci și stil!

Preț:

  • tricou: 149 lei
  • pantaloni: 249 lei
  • mănuși: 155 lei

Importator: Sprint Bike

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma