Echipamentul de ciclism iarna este la fel de obligatoriu precum lubrifiantul pe lanț sau presiunea corectă în anvelope. Există numeroase improvizații, însă diferența constă în faptul că un echipament special conceput pentru sezonul rece va fi eficient în mai multe moduri: spre exemplu, nu trebuie să îmbraci 5 straturi de haine, fie ele și mai subțiri. De asemenea, acestea sunt croite din materiale care au respirabilitate mare, funcționează eficient și ca windstoppere, iar în majoritatea cazurilor, pot ține chiar și apa la distanță.
Am decis să actualizez acest articol cu noua îmbrăcăminte pentru iarnă de la Northwave, iar pe lista de astăzi se află noua jachetă Extreme 3 Total Protection, două perechi de mănuși, Power 3 Gel și Arctic Evo 2, cipilica Dynamic și șosetele Husky Ceramic Tech 2.
Pe lângă acestea, ca să ținem acest articol actualizat, poți citi testul cu noii pantaloni de iarnă Lightning aici (pe care îi poți vedea și în fotografia principală) și testul cu noua încălțăminte Raptor GTX, aici.
Condițiile de test
De dragul științei și al testelor exacte, am testat aceste produse în două ieșiri, prima cu temperaturi extreme care pe alocuri cred că au atins și minus 12 grade dat fiind vântul și frigul care apare inevitabil la vale, iar a doua cu o temperatură de -8 grade, dar fără vânt și cu soare, pe un traseu care a urcat pentru 15 km, restul de 15 reprezentând coborârea. Diferența între cele două situații a fost uriașă: în prima spre exemplu, m-am ales cu degerături la nivelul feței, a doua a fost pură plăcere. Pe lângă faptul că trebuie să decizi singur ce vreme este propice pentru pedalat, dacă vrei să ieși în sezonul rece îți recomand cu mare căldură o cagulă, care va rezolva majoritatea problemelor.
Northwave Extreme 3 Total Protection
Revenind la produsele menționate mai sus, aș dori să încep cu jacheta care este un progres față de modelul anului trecut. Este mai ușoară și mai comodă decât cea de anul trecut, în plus de asta vine croită pe mine în dimensiunea M. La modelul anterior m-au deranjat mânecile, destul de strânse pe încheieturi, la acest model renunțându-se la gaura adițională prin care introduceai degetul mare. În plus, cea nouă nu mai pare atât de groasă precum cea veche, deși din punct de vedere al protecției termice a făcut față cu brio (portecția la apă este de 10.000 de mm). În fond, la finalul primei ture extreme, doar corpul era cel care nu a suferit de frig deloc. Am utilizat pe dedesubt un tricou de iarnă și o bluză subțire cu mânecă lungă. În a doua tură, la minus 8 grade, dar cu soare, m-am încins la un moment dat, lucru care nu s-a întâmplat în prima zi. Importantă este și culoarea închisă a jachetei, care atrage razele soarelui, deci implicit, căldura.
Din punct de vedere funcțional ai o bandă cu silicon la spate, astfel încât aceasta să stea lipită de tine, există 3 buzunare la spate și al 4-lea, cu fermoar, iar interiorul este căptușit. Mi-aș fi dorit foarte mult un buzunar la piept, pentru telefonul mobil, dar în sezonul extrem de rece, acumulatorul acestuia scade brusc, așadar ar trebui ținut undeva mai protejat.
Cu siguranță această jachetă la temperaturi de peste zero grade trebuie utilizată doar cu un singur tricou subțire pe dedesubt, altfel te vei supraîncinge. Ca să conchid descrierea jachetei, pot spune că aceasta este piesa de rezistență din gamă, singura care a păstrat căldura pe întreaga durată a turei, indiferent de condiții (meteo sau de traseu).
Din păcate, prețul este destul de mare însă din fericire, prețul este mai mic pentru piața din România decât pentru piețele din Vest, aceasta putând fi achiziționată cu 635 de lei, cu aproape 200 de lei mai ieftin.
Northwave Lightning
În ceea ce privește pantalonii Lightning, aș dori să revin cu un update la testul din 2017. Peste aceștia am folosit o pereche de pantaloni scurți din două motive: nu mă dau în vând după aspectul ciclistului de munte în colanți și pentru extra protecție la frig. Aceștia s-au descurcat bine dat fiind materialul mai gros folosit pentru partea frontală (da, acolo unde iei vântul în plin), însă în prima zi cu temperaturi extreme, genunchii au reușit într-un final să înghețe, după aproximativ o oră, adică după ce am început să cobor. În a doua zi, cu temperaturi de -8 grade, nu am simțit niciun fel de disconfort termic.
Northwave Arctic Evo 2
Trecând la mănuși, acestea sunt alături de pantofi, unele dintre cele mai importante echipamente de iarnă, căci așa cum bine știm, mâinile și picioarele sunt primele care îngheață. Mănușile Arctic Evo 2 sunt chiar groase, sunt water- și windproof, beneficiază de piele sintetică în palmă pentru aderență sporită pe ghidon și sunt compatibile cu smartphone-uri (pentru touchscreen). Desigur, nu-ți imagina că te vei simți cu ele precum cu o pereche de mănuși de vară, însă controlul asupra ghidonului și frânelor rămâne precis. După aproximativ 1 oră și jumătate degetele au început să înghețe, așadar la jumătate de oră după ce am început coborârea în prima zi, cu vreme extremă. Mă pot declara mulțumit de ele, dată fiind situația. Prețul este de 209 lei.
Northwave Power 3 Gel
Pe de altă parte, mănușile Power 3 Gel, care sunt ceva mai ieftine, mi s-au părut mai confortabile în sensul că am avut un control și mai bun pe ghidon sau manetele de frână. Este drept, nici nu-s la fel de bine izolate precum Arctic, însă pentru temeperaturi de până la minus 8 grade au făcut față cu brio. În plus de asta, sunt prevăzute cu gel în palmă pentru extra confort. Sunt rezistente la vânt însă nu atât de rezistente la apă, deci ia asta în considerare când le vei achiziționa. Totodată, merită menționat că sunt compatibile cu touchscreen-urile smartphone-ului, așadar îl poți opera în voie oricând dorești. Acestea au un preț de doar 139 de lei, iar dacă vrei mai multă căldură, poți opta pentru un set de încălzitoare pe care le iei pe dedesubt.
Northwave Dynamic Winter
Despre cipilica Dynamic am de asemenea doar cuvinte de laudă: chiar dacă pe site-ul producătorului nu este trecută cu nivelul maxim de rezistență termică, aceasta s-a descurcat de minune sub casca Bell, fără să lase frigul să treacă. Construcția este de asemenea interesantă, partea de jos fiind similară cu cea a unei bandane, mai groase, iar cea de sus fiind croită dintr-un materail mai subțire și mai elastic, astfel încât să găsești poziția ideală pe cap. Este foarte confortabilă date fiind cusăturile plate, iar prețul este de 84 de lei, unul care nu lasă loc de comentarii.
Northwave Husky Ceramic Tech 2
Nu în ultimul rând, aș dori să adaug câteva cuvinte despre șosetele Husky. Le-am purtat împreună cu încălțămintea Arctic, o pereche venită la test în urmă cu ceva ani, dar pe care am păstrat-o pentru faptul că oferă atât căldură cât și protecție la apă (am intrat cu aceștia prin bălți cu gheață, iar în interior nu a pătruns o picătură). În plus, pentru că nu sunt dedicate profesioniștilor, mi s-au părut chiar mai comode. Revenind la șosete, acestea sunt construite din lână Merino, dar nu-ți imagina că sunt la fel de groase precum șosetele bunicii. Sunt relativ subțiri și confortabile, ai călcâiul și vârful ranforsate, iar firul Resistex Bioceramic nu face altceva decât să reflecte înapoi căldura emanată de corp. Precum mănușile, și acestea au început să dea semne de slăbiciune după aproximativ jumătate de oră de coborâre în prima zi, în a doua fiind totul în regulă.
Concluzii
Jacheta Extreme 3 și mănușile Power 3 Gel au fost produsele care mi-au plăcut cel mai mult. Mănușile Arctic Evo 2 au ajuns la extreme, asemenea șosetelor și au dovedit că pot oferi protecție însă nu pentru mai mult de o oră și jumătate, în condiții de vreme cruntă, cu multe grade sub minus și cu vânt, asta ca tabloul să fie complet. Desigur, acelea nu au fost condiții de ieșit cu bicicleta, însă am vrut să mă lămuresc, chiar dacă urmele rămase pe față după tură au fost grăitoare despre ceea ce a trebuit să îndur. A doua zi, tot cu multe grade sub minus dar fără vânt și cu soare, a fost o zi în care produsele s-au descurcat cu brio, fără să creeze neplăceri. Alte așteptări nici nu aveam sincer să fiu, dat fiind faptul că sunt produse de top. Acum că știi în ce condiții pot face față, nu-ți recomand decât să le testezi neapărat înainte de achiziție, deoarece mărimile la hainele de iarnă pot fi ușor disproporționate. Spre exemplu, mănușile în dimensiunea M îmi sunt mici și am neapărată nevoie de un L, în condițiile în care cele de vară pot fi maxim un M.
Arhivă
Noul echipament de iarnă de la Northwave 2017 a fost de asemenea testat și poate fi accesat aici.
Drept să-ți spun, acesta este primul echipament serios de iarnă pe care pun mână. Sau altfel spus, pe care-l îmbrac. Soluția cu îmbrăcatul în straturi funcționează foarte bine iarna, însă o să-ți explic de ce echipamentul special conceput pentru sezonul rece este o soluție infinit mai bună.
Am primit de la Northwave o jachetă Speed S, o pereche de pantaloni lungi (desigur) cu bretele, Blade, o pereche de încălțăminte Celsius GTX și o ciapică. Pe scurt, echipamentul aproape de complet de iarnă. Lipsesc mănușile, deoarece nu au fost disponibile în momentul în care am cerut la test echipamentul, dar am cu ce să le înlocuiesc așa că sunt lipsit de griji.
Cea mai joasă temperatură la care am ajuns cu Speed S a fost de -7 grade, însă cu o vestă suplimentară peste aceasta. Aici am avut ocazia să observ cât se poate de clar cum funcționează materialul din care este croită jacheta: sub aceasta, rămâi suficient de uscat, chiar dacă ai depus un efort considerabil. Vesta pe care am purtat-o peste Speed S însă era complet udă, ceea ce înseamnă că transpirația a fost eficient eliminată către exterior. Aceasta este de altfel una din competențele înșirate pe eticheta lui Speed S. Pentru a intra un pic în detalii, trebuie să menționez materialul care poartă denumirea de X-Lite și care este, conform producătorului, cu 50% mai subțire decât materialele asemănătoare. Astfel am obținut și răspunsul la cele afirmate mai sus. De menționat sunt și cele trei buzunare de la spate, care pot fi utile dacă ai mici de obiecte de cărat cu tine.
Pe de altă parte, pantalonii au ținut bine de cald până la -4 grade, după care, trebuie să știi că dacă vei sta pe loc nu va fi una dintre cele mai bune idei.
Membrana NW4Pro își face foarte bine treaba, protejează bine împotriva vântului și menține temperatura corpului constantă, dar doar atât timp cât te afli în mișcare.
Pantofii Northwave Celsius GTX s-au numărat printre accesoriile pe care le așteptam cu interes, datorită faptului că îți mențin picioarele calde. Sau cel puțin asta ar trebui să facă. Din nefericire, nu funcționează de fiecare dată. Sub -2 grade treaba devine serioasă, deși ei sunt corect construiți: oferă un pic de libertate de mișcare tălpii, astfel încât s-o mai poți mișca, aceasta nu mi-a amorțit niciodată, dar în momentele în care am pedalat agale, degetele nu au încetat să înghețe. Am folosit o pereche de șoseste de toamnă, dar nu a fost de mare folos.
Nu în ultimul rând trebuie să menționez cipilica. O tragi pe cap foarte lejer, apoi peste prinzi casca. Pe lângă faptul că diminuează un pic sunetul din exterior, deoarece îți acoperă și urechile, este foarte călduroasă și funcționează asemenea jachetei sau pantalonilor: scoate transpirația în exterior și menține căldura capului. O plăcere s-o porți.
Ca și scurtă concluzie, echipamentul de iarnă în general este adevărata soluție de a nu sta departe de bicicletă în sezonul rece. Combinații de haine există la tot pasul, însă un echipament special conceput pentru iarnă este cu totul altă poveste. Atât jacheta cât și pantalonii sau pantofii m-au protejat de frig fără să mă încarc cu haine și mai important, au eliminat eficient transpirația. Prețurile acestor haine sunt din păcate destul de piperate, un echipament complet în formula de sus pe care noi am cerut-o importatorului, ajunge la 1.900 de lei. Mult pentru un hobby biker, dar cu siguranță de luat în seamă de către cei dispuși să cheltuie bani pentru confort și care nu se pot desprinde de bicicletă nici iarna.
Prețuri:
Pantofi Northwave Celsius GTX: 728 Lei
Căciulă termo Northwave Blade: 107 Lei
Pantaloni Northwave Blade: 480 Lei
Jachetă Northwave Speed S: 585 Lei
Importator: BikeFun România
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Mi se par mult prea scumpe pentru ce fac si in special cum arata. Nu vreau sa fac reclama altor producatori dar exista pe piata variante mai bune si mai ieftine in acelasi timp.
Salut,
Ce marime avea jacheta purtata de tine? Daca e marimea S atunci mie mi se pare din imagini ca manecile sunt foarte largi. Credeam ca acest tip de jacheta vine mai pe corp.
Merci.
Salut, este dimensiunea M.
Hei, ce coincidenta, si eu vreau sa imi testez la anu echipamentul de iarna int arile scandinave :D
Interesant .Auzeam de multe ori despre aceasta gama de produse ..inca nu le-am probat dar se pare ca ,,mosu,, s-a gandit si la mine cu ceva de la N.W.Sint nerabdator sa le testez ..si asta prin tarile Scandinave.
Da, desigur, nu am avut probleme. Pe dedesubt am imbrăcat un tricou de ciclism de vară cu mânecă scurtă.
merge jacheta northwave pana la 2 grade cu tricou pe dedesupt?
Prea scumpe pt ceea ce fac :(
Eu cu 250 ron am achizitionat din decathlon o geaca de iarna foarte similara (redusa de la 400) si am pedalat si la -12 cu vant fara probleme, cu maneca scurta pe dedesubt.
Cu pantalonii a fost mai nasol pt ca ce aveti voi in imagini nu sunt waterproof si ultimii mei luati cu doar 130 ron decathlon de ski sunt foarte caldurosi, dar si waterproof.
In ultimul rand, pantofii folositi de mine poate nu sunt cea mai buna alegere, dar oricum tot sunt mai ieftini decat cei din articol (500 ron) Caterpilar waterproof bocanci de iarna foarte comozi si caldurosi plus parazapezi pt deasupra 80 lei setul de la Himalaya pentru vant zapada si ploaie :D