Mai mulți cititori ne-au întrebat care este soluția mai bună atunci când vine vorba de cotiere și genunchiere: cele cu aritici, mai compacte sau cele pe care le bagi pe mână, ceva mai mari? Pentru că cei de la X-Factor (nu cei de la emisiunea TV) au trimis de curând un astfel de echipament la test, mi-a fost mult mai ușor să compar cele trei concepte. Iar concluziile le poți citi în acest articol.
Confortul este un factor de decizie care apare în urma disciplinei pe care o practici: la downhill cu siguranță nu vei căuta neapărat cele mai confortabile protecții (în afara situațiilor în care ai un buget mare), dar vei vrea să ofere o protecție crescută. Dacă te dai la enduro sau pe trasee montane, e clar că nu te vei putea mișca în voie cu protecțiile de downhill, însă nici nu vei beneficia de aceași siguranță. Cum compromisul este cuvântul de ordine, important este să faci compromisul cel mai bun.
Genunchierele mele preferate au fost și vor rămâne cele cu fermoar lateral, pe care le pui imediat pe picior și le fixezi la fel de repede. Cele de față, de la X-Factor, necesită să te descalți, însă se fixează foarte bine. Având o parte inferioară și superioară lungă, acestea sunt foarte stabile și reușesc totodată să fie și foarte comode. Zona de protecție este groasă, așadar poți sta fără griji. Alte variante de prindere sunt cele pe curea și arici, care nu mi s-au părut niciodată prea stabile și totodată inconfortabile.
Cotierele de la X-Factor, modelul Flow, sunt construite pe același principiu, lăsându-ți impresia că ai un set de warmere pe mână. Da, atât de înalte sunt, dar se fixează pe măsură. Și acestea s-au dovedit a fi confortabile și bine aerisite, fiind prevăzute și cu un material de tip plasă. În construcția cotierelor și a genunchierelor s-a folosit Kevlarul în combinație cu o spumă densă.
Altfel spus, am apreciat aceste protecții întregi pentru fixare și protecție, mai puțin pentru momentul când trebuie să le pui sau să le dai jos (mai ales dacă ești transpirat). Totodată, sunt foarte potrivite pentru zilele necaniculare, căci preiau rolul warmerelor. În sezonul cald însă, când soarele toropește pământul, o să-ți fie cald cu ele. Costul este de aproximativ 200 de lei pentru fiecare în parte, așadar acceptabil.
Prin urmare, ce alegem?
Dacă vrei să pui protecțiile rapid și să le scoți la fel de repede, alege o versiune cu fermoar lateral, dezavantajul acestora fiind prețul mai mare. Mai ai varianta celor cu bandă cu arici, destul de ieftine, însă cele din această categorie nu mi s-au părut niciodată prea bine fixate pe picior și cam incomode în ture luni. O combinație dintre cele două o reprezintă conceptul celor de față, care deși sunt mai greu de montat, se fixează perfect, sunt ușoare și comode pentru ture lungi. Faptul că țin de cald poate fi un avantaj în zilele când soarele nu trimite mingi de foc spre pământ.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…