Cască Urge Endur-O-Matic 2013

Urge este unul dintre producătorii de caști de protecție mai puțin cunoscuți; produsele lor acoperă totuși toate ramurile ciclismului montan, de la cross country pana la downhill și BMX. De asemenea, există și produse pentru sporturile de iarnă, indiferent dacă pe două roți sau nu. În cele ce urmează voi lua unul dintre modelele lor sub lupă: Endur-O-Matic.

Endur-O-Matic este o cască dedicată amatorilor de enduro, o ramură a ciclismului montan cu urcări abrupte dar de scurtă durată urmate de coborâri lungi  și de obicei foarte rapide. Astfel de trasee sunt parcurse deseori la viteze de peste 30-40km/h, pe cărări înguste; dacă ai avut vreodată ocazia să parcurgi un astfel de traseu probabil ai remarcat că o cască tipica de cross country sau de all mountain nu este suficientă. Ei bine, cei de la Urge au reușit să construiască un hibrid, pornind de la o cască de cross country și adăugând protecție și în partea posterioara a capului. Și toate astea la o greutate care se încadrează încă în gama caștilor de cross country.

Urge ne furnizează următoarele informații despre cască:

–          recomandată pentru Enduro, All Mountain, Hard Cross Country, Single speed, City

–          are certificare CE EN 1078

–          tehnologie de construcție „in mould”

–          aerisire prin efect Venturi

–          protecție împotriva transpirației

–          greutate de 319 grame.

Casca vine ambalată într-o cutie de carton simplă, fără mari pretenții. În interior se găsește casca, o plasă din material textil pentru protecție și două seturi de căptușeli pentru diferite mărimi ale capului (căștile fiind produse în mărimile S/M și L/XL). Prin simpla schimbare a căptușelii poți transforma casca din M în S și viceversa.

Așa cum se poate observa, este o casca masivă, fără prea multe găuri de ventilație. Când am văzut-o pentru prima dată, primul gând care mi-a trecut prin cap a fost: am să mor de cald cu ea pe cap. Producătorul afirma că găurile de ventilație sunt plasate strategic, iar aerul nu este împins prin găuri în interiorul căștii, ci se scurge în jurul căștii și extrage aerul cald si umed din cască prin efect Venturi. Și într-adevăr, se pare că sistemul de ventilație inventat de francezii de la Urge funcționează impecabil. După ore întregi de mers în soare, în ciuda culorii întunecate, aveam capul numai puțin transpirat și nu am avut niciodată impresia că ar fi prea cald. Iar în timpul iernii, surpriză, surpriză: poți folosi casca fără probleme la temperaturi negative și nu riști să îți înghețe capul. În ciuda temperaturilor de -10°C, casca cu căptușeala ei interioară a fost suficientă pentru a mă proteja de frig.

Sistemul de căptușeală nu numai că îți ține de cald iarna și absoarbe transpirația vara, dar oferă si un confort ieșit din comun. Casca a stat pe cap exact acolo unde am așezat-o, în ciuda terenului foarte accidentat și a salturilor peste diverse rampe și trunchiuri de copaci. Aceasta, împreună cu greutatea redusă a căștii, a condus foarte repede la impresia ca nu am nimic pe cap. De multe ori am uitat efectiv sa o dau jos în timpul pauzelor.  De asemenea, căptușeala are și rolul de a preveni ca transpirația să înceapă să ți se scurgă în ochi în timpul turelor foarte intense. Cu toții știm momentele frustrante când urci din greu pe o pantă de 20% și transpirația ți se scurge încet pe frunte și în ochi, dar nu poți lua mâinile de pe ghidon să te ștergi fără să tragi pe dreapta.

O altă calitate deosebită a Endur-O-Matic-ului este certificarea CE EN 1078. Pentru cei care nu sunt la curent cu normele de certificare, CE EN 1078 este asemănătoare cu certificările Snell și ANSI Z90.4 din USA, dar are cele mai dure teste din industrie. Aceste teste includ amortizarea impactului, eficiența sistemului de fixare pe cap, rotația pe cap în timpul unui impact, câmpul vizual, etc. Dacă nu ești încă convins de importanta folosirii unei căști certificate, citește articolul acesta.

Construcția „in mould” conduce după spusele celor de la Urge la o greutate foarte mică. 319 grame este o cifră greu de crezut când te uiți la construcția masivă a căștii. Dar când am pus casca pe cântar mă aștepta o altă surpriză. Casca era cu 20 de grame mai ușoară decât greutatea declarată!

Endur-O-Matic este echipata de asemenea cu un cozoroc pe care aproape ca nu îl observi în timpul mersului. Acesta este făcut dintr-un plastic foarte flexibil pentru a evita cioburile de plastic spart în ochi în cazul accidentelor. În plus poate fi înlocuit foarte ușor dacă este smuls din sistemul de prindere.

În concluzie:

– gradul de confort al căștii este imbatabil; pur și simplu uiți că o porți pe cap.

– sistemul de ventilație este foarte bun și eficient.  Singurul lucru care m-a deranjat inițial era lipsa unei plase împotriva insectelor în găurile de ventilație, dar așa cum a reieșit in urma traseelor parcurse. O astfel de plasă nu este necesară. Curentul de aer este condus în jurul căștii iar insectele nu au nici o șansă să intre în găurile de ventilație.

– căptușeala se atașează numai în câteva puncte, se poate scoate foarte ușor și este lavabilă.

– sistemul de prindere este ușor de reglat, iar materialele nu prezintă niciun fel de muchii deranjante.

– poate fi folosită în orice anotimp fără nevoia unor accesorii suplimentare.

– calitatea și atenția pentru detalii este de invidiat. Toate colțurile și muchiile care ar putea veni în contact cu pielea sunt îmbrăcate în policarbonat rotunjit. Sistemul de prindere al cozorocului este de asemenea foarte bine gândit, iar punctele de ancorare ale chingilor sunt solide și bine poziționate.

Există și câteva puncte negative. Unele rame de ochelari  nu sunt compatibile cu aceasta cască din cauza protecției în partea posterioara a capului și a construcției până în spatele urechilor. Bineînțeles, ochelarii îi poți forța puțin, dar nu mai sunt la fel de confortabili. Un alt dezavantaj provine tot de la forma căștii și este sesizabil abia când ai un rucsac mai mare în spate și încerci să te uiți în sus; constați că lovești cu casca în rucsac. Când menționez un rucsac mai mare, mă refer la un volum de cel puțin 30 de litri.

În ansamblu, Endur-O-Matic este un produs de foarte bună calitate. Când pui mâna pe ea devine imediat evident că proiectanții s-au gândit la fiecare detaliu, indiferent cât de mic. Este de asemenea disponibilă într-o multitudine de culori astfel încât oricine poate găsi ceva pe gustul lui.

Producător: Urge Bike Products

Preț recomandat: 119 euro (cu reduceri de până la 20% pentru modelele din anul precedent)

Importator în România: Six Pack Sport SRL

Radu Diaconescu

Vezi comentarii

  • Tocmai ce am cumprata casca aceasta si sunt foarte multumit de ea.
    Recomand cu incredere celor interesati.
    Am cumparat-o de la playbike.ro.

  • De ceva timp am inceput sa iau mai in serios turele cu bicicleta (pe sosea), asa ca ma gandeam sa achizitionez o casca de protectie .Puteti sa imi recomandati o casca pana in 150-200 Lei ? Multumesc.

  • Am şi eu o întrebare puţin asemănătoare. A fost cumpărată din România? O caut de vreun timp şi nu găsesc nicăieri, numai în străinătate. Importatorul dă şi en detail, are site? Mersi mult!

  • Salut Radu,
    Poti te rog sa ne dai mai multe detalii despre importator ? Nu reusesc sa gasesc datele de contact.

Share
Published by
Radu Diaconescu

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma