Categorii: Diverse

Test – PeakRider, sistemul de transport în spate al bicicletei

PeakRider face parte din acea categorie de produse despre care te întrebi cum de nu s-a gândit cineva deja la așa ceva până acum. E un lucru atât de evident, să poți căra bicicleta în spate fără să fie nevoie s-o ții cu mâna. Desigur, apare și întrerbarea de ce ai vrea să cari bicicleta în spate? Răspunsul e destul de simplu. Pe de o parte orice traseu poate conține porțiuni mai dificile de traversat, unde nu poți nici măcar împinge bicicleta. Așa că trebuie s-o iei în spate. Pe de altă parte există traseele “epice” de dat la vale, acele trasee specifice în special pentru mtb enduro. Sunt traseele care urcă pe vârf, unde pe-o parte a muntelui urci o grămadă, iar pe partea cealaltă este poteca superbă, epică și tehnică ce te duce înapoi în vale.

foto Alex Fuchs

PeakRider este o invenție ce vine din Germania și născută din nevoia de a căra mai ușor bicicleta în spate pentru a ajunge sus, la traseele dorite de dat la vale. Este un produs pe cât de simplu pe atât de util de avut la tine și folosit. E format dintr-un băț telescopic, aproape identic cu bățul de schi telescopic și un con din material textil rezistent. În pachet mai primești și un autocolant de lipit pe bicicletă și care marchează pe cadru, centrul de echilibru.

Bățul telescopic se instalează în rucsac, în spațiul dedicat recipientului de apă. Partea telescopică iese din rucsac prin gaura prin care iese în mod normal furtunul de apă.  PeakRider este compatibil cu orice rucsac de acest tip cu excepția celor care nu au o gaură centrală pentru furtun. Este important ca bățul să iasă prin acest orificiu pentru ca bicicleta să stea cât mai aproape de spatele tău. L-am încercat pe patru rucsacuri de la mărci diferite și s-a potrivit fără probleme cu toate.

A doua componentă a sistemului, conul, se fixează cu o bandă velcro pe țeava down tube a bicicletei. Instalarea se face pe partea cu frânele bicicletei, iar conul trebuie să fie în interiorul cadrului (nu în exterior așa cum este instalat greșit în fotografiile noastre). Deschiderea conului trebuie să fie spre tine. Partea velcro include cusături dintr-un material cauciucat, aderent. Asta asigură faptul că banda, odată strânsă pe cadru, nu va aluneca și va rămâne în poziția aleasă de tine.

foto Max Schumann

Suportul PeakRider, împreună cu conul său, cântăresc în total 212 grame. Este greutatea pe care tebuie să o cari în plus cu tine pe traseu, atunci când știi că vei întâlni și zone unde nu poți face push-bike. Nu e mult și consider că avantajul de a-l avea cu tine depășește neajunsul greutății suplimentare.

În teren suportul PeakRider a fost excelent. Odată găsit centrul de echilibru al bicicletei aceasta stă singură în spate. E drept că nu am reușit de fiecare dată să nimeresc singur conul când ridicam bicicleta în spate. De cele mai multe ori era nevoie de colegul de tură care să mă ghideze. Însă cu puțin exercițiu cu siguranță reusești și singur.

Ce am observat în timpul testelor este că banda velcro a conului este prea lungă. Instalată pe un cadru cu diametru normal al down tube-ului, banda va sta peste deschizătura conului și e posibil să incomodeze dacă ești singur și nu are cine să ghideze inserarea. Pe de altă parte am descoperit că poți pune banda într-o parte și va sta acolo. Mai mult, o poți scurta (tăia) în funcție de nevoile bicicletei tale.

O altă situație întâlnită pe traseu este evident, partea cu recipientul de apă. Dacă ai burduful cu apă în buzunarul special din rucsac, va trebui să-l scoți și să-l bagi în compartimentul principal al rucsacului. În locul lui trebuie să pui PeakRider-ul. E puțin „peste mână” însă este în regulă până la urmă, cu condiția să nu fie nevoie să faci mișcarea asta de 15 ori până pe vârf. E ok dacă o faci o dată, de două ori pe urcare.

foto Alex Fuchs

PeakRider mi-a plăcut și-l consider un produs excelent, foarte bine construit. Îl văd ca pe-un avantaj major pentru siguranța ta atunci când ai de cățărat zone periculoase cu bicicleta în spate, pe traseul care te duce spre potecă.

Echilibrul bicicletei este total și-ți permite să ai ambele mâini libere. Mai mult, când trebuie să traversezi un horn, o potecă printre jnepei sau orice zonă îngustă, PeakRider permite rotirea bicicletei spre față, pentru a o alinia cu direcția de mers. În felul ăsta poți trece fără să agăți roțile de marginile drumului.

  • Greutate: 212 g
  • Preț la data publicării: 79 euro
  • Producător: PeakRider
foto Alex Fuchs
foto Alex Fuchs
foto Max Schumann
foto Max Schumann
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma