Ne bucurăm de fiecare dată când putem testa un produs românesc, nu pentru că ar fi mai bun sau mai slab decât unul străin ci pentru că ne place să susţinem cât putem de mult şi des industria locală. De data asta am primit la redacţie un accesoriu pentru portbagajul bicicletei. Îi spune Octopus şi este alcătuit din trei benzi velcro care promit să fixeze pe portbagajul bicicletei, aproape tot ce-ai dori să transporţi.
Pachetul Octopus cuprinde următoarele:
Octopus a fost gândit din dorinţa de a face şi mai util portbagajul bicicletei tale. Sincer, ma întreb cum de nu exista deja, un set de „ceva” cu care să fixezi mai bine şi mai uşor lucrurile pe care le vrei transportate cu bicicleta. Iată că acum avem, sub forma setului Octopus. Producătorul menţionează în instrucţiuni că accesoriul poate transporta bagaje de maxim 10 kg în cazul instalării cu şuruburi şi maxim 5 kg dacă foloseşti bridele în locul şuruburilor. Sunt însă convins că dacă pedalezi pe drumuri fără gropi, cu oarece grijă, poţi transporta greutăţi până la limita pe care o au în mod normal portbagajele de bicicletă şi anume 25 kg.
Octopus se fixează de portbagajul existent al bicicletei, iar montajul se face simplu folosind plăcuţele zincate şi şuruburile sau bridele de plastic. În timpul montajului am observat utilitatea bridelor şi asta pentru că şuruburile, deşi suficient de lungi, nu puteau cuprinde eficient grosimea portbagajului. Însă în cazul meu a fost o excepţie, portbagajul fiind unul special, mai gros. În cazul portbagajelor normale, şuruburile vor fi în regulă.
Octopus se montează pe portbagajul bicicletei, în forma semnului plus, cu banda velcro de 1,2 m pe lungime şi cele două benzi de 1 m pe lăţime. Benzile velcro în sine par de foarte bună calitate, cusute pe margini şi cu grad mare de „lipire” între ele. În benzile velcro vei vedea şi patru găuri, asigurate cu capse, prin care vor trece şuruburile, respectiv bridele, atunci când faci montajul. Este nevoie de această caracteristică pentru ca benzile să nu se mişte în timpul transportului. Întreg ansamblul Octopus este uşor şi are o greutate de 350 grame.
Odată Octopus instalat, am vrut să văd cam ce aş putea transporta acum pe bicicletă, aşa că am ales câteva obiecte, voluminoase în general, pe care le-am pus pe portbagaj. În imagini vedeţi câteva exemple, însă în realitate am testat cam tot ce mi-a picat în mână. Deşi majoritatea au fost cuprinse de Octopus, nu toate s-au încadrat în dimensiunile sale. Spre exemplu rucsacul de 70L a fost cuprins doar de benzile transversale, cea longitudinală fiind prea scurtă, iar cutia roşie a fost prea mare atât pentru banda longitudinală cât şi pentru cele transversale.
Cu toate astea Octopus îl găsesc extrem de util pentru navetistul modern, care obişnuieşte să se deplaseze pe bicicletă în oraş, fie la serviciu, fie la cumpărături sau întâlniri cu prietenii. Benzile Octopus pot cuprinde multe tipuri de bagaje, spre exemplu laptopul de 17”, rucsacul sau geanta cu echipament de mers la sală, sacoşele mari de la cumpărături, baxuri cu apă sau bere etc. Utilitatea accesoriului Octopus am găsit-o şi pe ploaie întrucât benzile velcro se lipesc bine între ele şi când sunt ude. Însă acest accesoriu este folositor nu doar în oraş ci şi la excursiile din afara oraşului. Materialul velcro fiind robust, poţi transporta pe portbagaj rucsacul excursiei, în loc să-l cari în spate.
Ce mi-a plăcut în mod special este faptul că atunci când Octopus nu este folosit, acesta se pliază elegant şi devine aproape invizibil pe portbagajul bicicletei.
Concluzia este una foarte pozitivă. Octopus este un accesoriu foarte util oricărui biciclist în ale cărui deprinderi se află şi transportul lucrurilor cu bicicleta, chiar şi dacă o face ocazional. Dimensiunile sunt suficient de mari pentru a cuprinde chiar şi bagaje voluminoase, este utilizabil inclusiv pe ploaie, iar când nu este folosit, Octopus se pliază şi nu este nevoie să-l demontezi de pe portbagaj.
Preţul accesoriului Octopus este de 80 lei. Comenzile pot fi făcute la telefon 0734-656.006 sau la email office.nicolevent[at]yahoo.com.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Salut. Pe ce bicicleta ai montat sistemul. In poze pare o bicicleta tare frumoasa
Salut. Este un Cube Cross Hybrid One Allroad (electric)