Categorii: Diverse

Test – ochelari sport Alpina 5W1NG și 5W1NG Q

Alpina este un producător german de top de echipament sportiv, cu tradiție care începe încă din 1926, atunci când a fost fondata compania Philipp M. Winter Optical Industry Institute. Alpina este însă o ramură a mult mai cunoscutului brand UVEX, fondat ceva mai târziu, în 1962, după un rebranding al companiei. Apropo, UVEX este acronimul pentru „u ltra v iolet ex cluded”, care vine de la proprietatea ochelarilor produși de ei, de a respinge radiațiile UV. În 1980 germanii de la Uvex au lansat brandul Alpina, care producea tot echipament sport, dorința fiind însă de a integra și moda în tehnologia de ultimă oră.

Așa a luat naștere Alpina Swing, în 1983, devenind repede cel mai bine vândut model d eochelari sport al anilor `80. În 2021 Swing este reinventat și relansat, sub denumirea 5W1NG, acesti ochelari multisport fiind disponibili în mai multe versiuni, modele și culori. La test am avut variantele 5W1NG și 5W1NG Q, diferența principală dintre cele doua fiind că varianta “Q” dispune de două lentile, în timp ce ochelarii fără Q au lentilă simplă.

Alpina 5W1NG Q sunt interesanți. La exterior dispun de o a 2a lentilă care se prinde de ramă printr-un sistem magnetic. Fixarea și detașarea se fac ușor, iar pe traseele de mtb am observat că oricât de accidentat era terenul, lentila exterioară nu avea nicio șansă de desprindere.

Ochelarii se numesc „swing” – a balansa / oscila, pentru că brațul lor se poate mișca în plan vertical, având trei poziții prestabilite. Practic poți modifica unghiul ochelarilor în funcție de ergonomia feței tale. Este o caracteristică interesantă, care poate fi utilă.

În rest, ca orice ochelari sport performanți, Alpina 5W1NG și 5W1NG Q pot fi reglați din pernuțele pentru nas și brațe, pentru a sta cât mai bine pe fața ta.

Care este rolul lentilei 2?

Alpina 5W1NG Q oferă practic două lentile, la fel ca ochelarii sport normali, doar că pe acestea le poți purta în același timp. Pe vreme însorită le porți pe amândouă, iar seara sau pe vreme închisă, o detașezi pe cea exterioară. Cea interioară, care rămâne fixă în ramă, este aproape complet transparentă, având o tentă colorată. Este însă fabricată în așa fel încât, dacă o folosești, chiar și pe soare, te va proteja suficient.

Însă cel mai mult mi-a plăcut să folosesc ochelarii, cu o singură lentilă, seara sau pe vreme înnorată, când efectiv îți făcea deosebită plăcere să ai ochii larg deschiși și să absorbi cât mai mult peisaj, știind că ești complet protejat. Senzație nouă pentru mine. Când însă adaugi și lentila exterioară, ochelarii se transformă din buni, în foarte buni, protejând perfect împotriva strălucirii soarelui.

Alpina 5W1NG, fără Q, par a fi niște ochelari sport obișnuiți, însă și aceștia vin cu particularitățile lor în privința ramei și lentilelor, care oferă 100% protecție UV-A, B și C (devenind astfel perfecți și pentru zăpadă și schi alpin sau schi de tură), sunt fabricate din material ceramic – care nu se sparge, brațele sunt reglabile în funcție de forma feței și capului. De asemenea, suprafața oglindă reflectă razele infraroșii, suprafața interioară a lentilelor fiind, de asemenea, tratată împotriva aburirii. Alpina 5W1NG dispun în partea de sus a lentilelor și de perforații care ajută și mai mult la împiedicarea aburirii.

Pe de altă parte, faptul că acești ochelari sunt atât de mari, poate însemna că nu sunt pe placul tuturor. Pentru mine sunt așa și așa. Am mai testat în trecut acest tip de ochelari și, deși sunt excelenți și protejează fantastic, pe fața mea nu se potrivesc perfect, la fel ca niște ochelari sport de dimensiuni normale.

Dacă ești pe bicicletă, este posibil ca partea de sus a ochelarilor să atingă casca și, astfel, să-i împingă în jos, pe nas, devenind în timp, incomozi. Mie mi s-a întâmplat.

Alpina 5W1NG și 5W1NG Q, concluzie

Din punctul meu de vedere, aceasta este singurul lor dezavantaj, faptul ca sunt „deosebit” de mari, însă este o caracteristică ce vine cu două avantaje mari. Faptul că protejează extrem de bine ochii, dar și o parte din obraji. De asemenea, îți oferă acea senzație de „vizibilitate fără limite”, care te face să te bucuri cu adevărat de natură, să nu mai simți vreodată nevoia să mijești ochii, nici dacă este soare puternic, praf sau treci cu capul printre crengile unui copac.

  • Importator: KeroBike
  • Preț la data publicării recenziei:
    • Alpina 5W1NG: 539 lei
    • Alpina 5W1NG Q: 675 lei

Specificații

Alpina 5W1NG Alpina 5W1NG Q
2 component design
Adaptable nosepads
Adjustable inclination
Glasses bag included  
Side protection
100% UV-A, -B, -C Protection
Ceramic
Cold Flex
Hydrophobic Lens  
Decentred Lenses  
Mirror
Optimised Airflow  
Quattroflex  
Fogstop  
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma