Categorii: Diverse

Test de lungă durată – Polar M450 GPS

UPDATE: 17-MAR-2017

De azi este disponibil în România suportul de ghidon Polar pentru ciclocomputere. Se vinde împreună cu adaptorul pentru computerele Polar M450 și V650. Însă suportul este universal. Adaptorul poate fi schimbat în funcție de marca vitezometrului tău. Poți găsi o recenzie completă a suportului aici.

UPDATE: 21-FEB-2017

Am fost informați că începând de azi în rețeaua de distribuție LivingWell se găsesc carcase colorate de schimb pentru computerul tău Polar M450. Culorile disponibile sunt roșu, galben și negru în plus față de carcasa albă implicită. Cei pasionați de „tunning” pot acum să-și asorteze computerul cu bicicleta și/sau echipamentul. Prețul est de 67 lei tva inclus.

În rest, ciclocomputerul Polar M450 este în utilizare continuă de un an de zile, aproape zilnică la Freerider. În tot acest timp gadget-ul a funcționat ireproșabil, atât vara cât și iarna, atât pe mtb cât și pe cursieră. Sunt în continuare foarte mulțumit nu doar de informațiile complete oferite și de conectivitate cu Polar Flow, Strava sau Facebook, dar și de modul de funcționare. Atâta doar că mi-ar fi plăcut ca pe ecran să fie afișate mai multe informații dintr-o dată, în loc de doar 4.

Doar în ultima vreme, cam de două ori în ultima lună, senzorul de puls a dat ceva rateuri. În timpul antrenamentului pulsul afișat fluctua foarte mult. Asta poate fi din cauza bateriei senzorului de puls care este pe terminate sau din cauza centurii textile care este posibil să fi căpătat întreruperi. Momentan nu am aflat cauza.

Bateriile senzorilor și computerului țin în continuare foarte bine. După un an de folosire acumulatorul computerului oferă în jur de 24 ore de utilizare cu gps-ul pornit. Cu gps-ul oprit și folosindu-te doar de senzori, bateria arată 100% și după o săptămână de utilizare zilnică. Bateriile senzorilor de viteză și cadență sunt în continuare în regulă și nu dau semne de epuizare.

————————–

Astăzi nu mai este suficient doar să ai muşchi, antrenament sau o minte limpede care îţi permite să-ţi faci un plan de antrenament bine organizat şi eficient. Pentru a depăşi concurenţa ai nevoie şi de ceva electronice care să te monitorizeze, să te măsoare şi care să-ţi spună, sau măcar să-ţi recomande, ce trebuie să faci în continuare, sau ce ar fi bine să faci.

Aici intră în scenă ciclocomputerele de ultimă generaţie care, deja de ani buni de zile, nu-ţi spun doar cu ce viteză mergi şi câţi km ai făcut pe bicicletă ci chiar şi cât acid lactic ai acumulat în muşchi, când s-a eliminat şi când eşti gata de sprint.

Ciclocomputerul de faţă testat, Polar M450, nu măsoară şi nivelul acidului lactic însă măsoară o mulţime de alţi parametri ce-ţi permit să devii mai bun decât ceilalţi atât pe traseu, cât eşti în timpul concursului sau al antrenamentului, cât şi acasă când analizezi pe calculator informaţiile oferite şi îţi optimizezi evoluţia în funcţie de parametrii obţinuţi.

Trebuie să fim sinceri din start şi să spunem că Polar M450 nu este pentru oricine. Dar nu din cauza preţului. Acesta este relativ mare, dar pentru banii daţi primeşti o grămadă înapoi. Aşadar raportul preţ / beneficii este extrem de bun. Pe site-urile din afară Polar M450 este comparat cu Garmin Edge 500 acesta din urmă fiind văzut drept concurentul direct, dar care are şi un preţ mai mare.

Polar M450 este gândit să fie un ciclocomputer de clasă medie însă în multe privinţe depăşeşte cu mult această categorie mulţumită funcţiilor pe care le are şi integrării oferite cu telefoanele mobile smart, mulţumită aplicaţiei Polar Flow pentru iOS sau Android, sau cu servicii online precum Polar Flow sau Strava.

Computerul are o greutate de 51 grame (exact cât este trecut oficial şi pe site), de două ori mai greu decât un vitezometru obişnuit care indică doar viteza şi distanţa.

Însă greutatea mai mare este justificată în primul rând de faptul ca M450 are şi GPS. Astfel viteza îţi este măsurată fie direct de la sateliţi (dacă nu ai instalat pe furca bicicletei şi senzorul de viteză) fie de la senzor. Dimensiunile computerului sunt de 73,5 mm lungime, 49 mm lăţime şi 14 mm grosime. Ecranul este un pătrat de 3,5 x 3,5 cm.

Protecţia la apă este IPX7 ceea ce înseamnă că poate fi scăpat accidental în apă adâncă de maxim 1 metru, să spunem în chiuveta sau în râu dacă voieşti să îl speli. De asemenea există opţiuni pentru carcase de culori diferite ce pot fi schimbate.

Recunosc că la început am fost reticent. Fiind „de modă veche” învăţat cu ciclocomputere ale căror baterii ţin ani de zile, unul care durează mult mai puţin nu mă încânta prea tare. Polar M450 are o baterie cu o durată de viaţă oficială de 12-17 ore, datorită utilizării GPS-ului. În realitate am observat că s-a consumat 50% într-o tură de 6-7 ore făcută la o temperatura medie de 15 grade (cu minima de 11). Într-o tură de 3 zile, unde a funcţionat în total peste 15 ore, s-a consumat 80-90% din baterie în 260 km.

Aşadar pot spune că nu e rău. În realitate nu cred că vei ajunge prea des în situaţia de a nu-ţi putea încărca bateria prin USB pentru că cei care folosesc un astfel de computer îşi vor descărca informaţiile în calculator cam după fiecare tură, moment în care se face şi încărcarea acumulatorului.

Ecranul alb/negru de 3,5×3,5 cm este mare şi perfect vizibil în soare, spre deosebire de majoritatea computerelor cu ecran color. Literele şi cifrele sunt mari şi uşor de citit. Informaţiile afişate în acelaşi timp pe ecran sunt numeroase însă ar fi putut fi şi mai multe fără să devină scrisul prea mic sau înghesuit. Ecranul în sine ar fi putut şi el să fie mai mare fără ca dimensiunile generale ale computerului să fie modificate.

Informaţiile afişate pe ecran pot fi organizate după bunul plac folosind interfaţa web flow.polar.com. Odată ce computerul este instalat pe calculator vei putea să jonglezi cum doreşti cu profilele şi informaţiile afişate pe ecranul ciclocomputerului. Dacă cumva înainte ai folosit alt computer Polar care se sincroniza online folosind celalalt sistem Polarpersonaltrainer.com, poţi transfera toate informaţiile existente spre Flow. Din păcate trebuie să faci operaţia asta manual. În plus în Flow încă nu există toate opţiunile disponibile în Polarpersonaltrainer însă Polar spune că în timp acestea vor fi.

Instalarea pe ghidonul sau pipa bicicletei se face printr-un suport ce se fixează cu ajutorul unui inel de cauciuc şi nu cu bride solide de plastic. Am găsit acest sistem mai instabil, dar mai convenabil. Întrucât suportul poate fi uşor demontat, acesta poate fi transferat de pe o bicicletă pe alta foarte uşor nemaifiind nevoie să cumperi un suport pentru fiecare bicicletă în parte. Însă trebuie menţionat că acest suport, deşi asemănător, nu este compatibil cu cel de la Garmin. Aşadar dacă voieşti să foloseşti suporţi din aceia, care fixează computerul în faţa pipei, opţiunile sunt foarte limitate. Însă din surse sigure am aflat că Polar urmează să scoată pe piaţă un astfel de suport.

Operarea computerului se face cu ajutorul a 5 butoane – patru pe laterale şi unul mare şi roşu central. Două din cele 4 butoane de pe laterale le-am găsit mai greu de acţionat, mai precis butoanele de pe partea stângă şi dreaptă, şi asta pentru că dacă doreşti să apeşi pe unul din ele, trebuie să ţii contra, cu celălalt deget, pe cealaltă parte a computerului, în acest fel apăsând accidental şi pe celalalt buton. Era o idee bună ca butoanele laterale să nu fie pe aceeaşi linie.

Foto bikerumor.com

Polar M450 dispune de ecran luminat, o funcţie bună pentru turele lungi care se prelungesc după apusul soarelui, dar şi de o lumină de siguranţă instalată în partea din faţă. Aceasta poate fi programată să se aprindă singură (sau să nu se aprindă niciodată) atunci când nivelul luminii ambientale scade, spre exemplu când se face seară sau când treci printr-un tunel. Finalmente există, de cumpărat separat, carcase de culori diferite dacă nu eşti mulţumit de cea albă implicită. Însă să ştiţi că aşa cum este el alb cu negru, arată din start foarte bine.

Flow.polar.com este a 2a componentă majoră a acestui ciclocomputer. Dacă device-ul în sine te ajută pe traseu să te monitorizezi, să rămâi în parametri sau să îi depăşeşti în siguranţă, odată întors acasă interfaţa web Flow îţi permite să-ţi analizezi performanţele, să iei măsurile necesare sau să realizezi un plan de antrenament optimizat. În funcţie de istoricul pe care îl ai şi în funcţie de datele tale biometrice precum vârsta, sex, înălţime, greutate şi puls, Polar Flow se mulează pe organismul tău oferindu-ţi sugestii.

În plus, dacă alegi să laşi GPS-ul pornit (poţi opta să fie oprit, iar viteza să fie măsurată doar de la senzor) în Polar Flow ţi se va afişa şi traseul făcut ce poate fi salvat în calculator ca fişier gpx alegând opţiunea „export session”.

GPS-ul prinde repede sateliţii. În general durează mai mult pe alte dispozitive însă M450 află unde este cam în 20 secunde. Localizarea se face şi mai repede dacă dispozitivul, oprit fiind, nu a fost deplasat o distanţă foarte mare între timp. Localizarea rapidă se face şi mulţumită unui fişier special care este actualizat de fiecare dată când sincronizezi informaţiile în Flow sau când încarci bateria computerului.

Polar Flow este foarte folositor întrucât îţi oferă o mulţime de opţiuni ce te ajută să-ţi înţelegi mai bine organismul. Nu este de mirare că sloganul firmei este „Listens to your body”. Spre exemplu cu ajutorul M450-ului poţi realiza un test de fitness şi unul ortostatic care vor spune şi mai multe despre tine. Poţi apoi şi să adaugi „artificial” antrenamente sau ture efectuate. Spre exemplu dacă ai fost într-o tură şi, din varii motive, nu ai informaţiile respective, le poţi adăuga manual în calendarul Flow.

Mi-a plăcut în mod special faptul că poţi „customiza” ecranul computerului. Poţi alege câte şi ce informaţii să fie afişate, toate cu o grafică clară şi fără desene animate. Poţi avea până la 4 linii de informaţii în acelaşi timp. Aşa cum spuneam mai sus, am găsit totuşi insuficiente doar 4 linii, fiind lejer loc de cel puţin încă una. Partea bună este că din Flow poţi adăuga ecrane suplimentare, poţi creea profile suplimntare şi poti configura până la 3 biciclete.

Spre exemplu pe primul ecran al computerului poţi avea viteza, pulsul, cadenţa şi temperatura de afară, iar în următorul ecran să continui cu înclinaţia terenului, distanţa parcursă, timp pedalat şi diferenţă de nivel. În al 3lea ecran poţi avea valorile medii, iar în următorul maximele antrenamentului. Ecranele le schimbi apăsând butoanele sus şi jos ale computerului.

Ciclocomputerul se „împerechează” cu patru senzori: viteză, cadenţă, puls şi pedale. Există două variante de „pachete” – cel doar cu senzor de viteză inclus şi cel care are şi centură pentru puls. Pachetul care include şi puls costă doar cu 170 lei mai mult însă avantajele monitorizării pulsului sunt inestimabile. Poţi beneficia de toate specificaţiile Polar Flow cum ar fi calorii consumate, nivelul antrenamentului şi, mai ales, timpul necesar pentru recuperare. Însă şi în timpul antrenamentului este foarte bine să ştii ce puls ai, pentru a-l menţine între anumite valori.

Dacă doreşti să-ţi dotezi a 2a bicicletă cu acest computer ai nevoie de alţi doi senzori de viteză şi cadenţă ce pot fi cumpăraţi separat. Dacă cumva pierzi centura de puls, şi aceasta poate fi cumpărată separat. Trebuie reţinut faptul că pentru a-ţi fi afişată înclinaţia terenului pe ecranul computerului şi pentru a fi înregistrată în Flow, trebuie să ai instalat senzorul de viteză. Pedalele care funcţionează cu acest computer sunt Polar Look Keo însă pentru că la noi pedalele cu senzor de putere sunt încă ceva exotic, nu au fost testate. Conexiunea între computer şi senzori se face prin protocolul Bluetooth Smart şi nu ANT+.

Pentru cei mai cei dintre noi Polar Flow poate fi conectat cu Strava, iar pentru ceilalţi dintre noi şi cu Facebook. Astfel, în timp ce informaţiile de pe ciclocomputer sunt transferate în contul tău Flow, sunt în acelaşi timp trimise şi pe Strava şi Facebook pentru ca toţi prietenii să vadă cât de mult şi cât de tare pedalezi tu.

În timpul antrenamentului computerul poate fi setat să facă pauză automat atunci când şi tu te opreşti. Astfel se înregistrează doar timpul efectiv de antrenament, fără pauze. Însă dacă doreşti poţi alege şi să apeşi tu pe un buton pentru a face pauză manual. La sfârşitul fiecărei ture sunt afişate statisticile, dacă doreşti să le vizualizezi înainte de a fi încărcate în Flow.

În concluzie acest ciclocomputer îl găsesc a fi extrem de folositor pentru cicliştii serioşi, care doresc să avanseze spre podium, dar şi pentru amatorii preocupaţi de condiţia lor fizică. Şi cicliştii profesionişti îşi pot monitoriza fiecare aspect al nivelului antrenamentului şi, poate cel mai important, îşi pot organiza calendarul competiţional în funcţie de sugestiile de recuperare făcute de Flow.

În comparaţie cu celelalte ciclocomputere avansate de pe piaţă şi, desigur în comparaţie cu Garmin, Polar M450 poate nu este cel mai bun „la general” însă cu siguranţă se adresează către 90% din piaţă la un preţ mai mic decât concurenţa. Acestea fiind spuse este clar că sunt impresionat de acest dispozitiv.

PRO – aspect plăcut, ecran vizibil, scris clar în orice condiţii meteo, gps rapid, conexiune rapidă cu senzorii, fără erori de conectare (până acum), durată de viaţă bună a bateriei, opţiune auto-pauză, măsoară tot mai puţin nivel acid lactic, posibilitate realizare programe antrenament în Flow, vizualizare antrenament în Flow, estimare timp recuperare în Flow, sincronizare cu Strava.

CON – butoanele de pe lateralele stânga-dreapta puteau fi amplasate mai bine pentru a nu fi apăsate accidental când apeşi unul din butoane, ecranul putea fi mai mare pentru a conţine una sau două linii în plus de informaţii, aştept momentul când Polar Flow va avea toate statisticile din Polarpersonaltrainer.

Preţuri la data publicării testului:
Pachet Polar M450 cu senzor puls – 899 lei
Pachet Polar M450 fără senzor puls – 729 lei
Extra senzor viteză/cadenţă – 319 lei
Extra centură puls – 319 lei

Importator: Living Well

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

BikeXpert anunță datele pentru concursurile din 2025, Maratonul Vinului și Alpine Challenge

Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…

4 zile in urma

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

2 săptămâni in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma