Bryton este o companie nouă fondată în 2009 și care în scurt timp și-a făcut un renume foarte bun pe piața ciclocomputerelor pentru bicicletă. Probabil că nici nu a fost greu nefiind nevoie să reinventeze ceva. Practic au preluat ce exista deja și au integrat cam totul într-un singur pachet. Avantajul costă însă într-un preț mai mic decât concurența. Spre exemplu Garmin 510 este un concurent direct pentru acest produs însă la un preț mai mare.
Rider 530 este vârful de gamă în cadrul ciclocomputerelor Bryton cu ecran monocrom și fără hărți integrate. Este disponibil în 4 variante: E, C, H și T. Diferențele constau doar în accesoriile incluse în pachet. E nu include senzori, dar i se pot adăuga ulterior; C are doar senzor de cadență, H doar senzor puls, iar T oferă pachetul complet alcătuit din centură puls și senzor viteza + cadență integrate într-un singur dispozitiv. Sincronizarea senzorilor se face rapid. Pulsul este primul „văzut” de computer, după care cadența și viteza urmează în scurt timp. Poți alege care senzori să fie asociați fie bicicletei de șosea fie celei mtb. Am folosit acest computer câteva mii bune de kilometri deja în primele luni ale anului 2017, atât la interior, la antrenamente pe rulou, cât și pe cursieră sau mtb.
Computerul este plin de tehnologie și opțiuni de conectivitate. Îl poți împerechea cu telefonul smart prin bluetooth sau direct cu rețeaua WiFi din casă, de la hotel etc. Cu calculatorul se leagă prin clasica mufă micro USB prin care se realizează și încărcarea bateriei.
Computerul poate fi încărcat și direct de la priză folosind un încărcător normal USB. În specificații bateria este dată că ține 33 ore, mai mult decât oricare din computerele concurente de la această oră. În teste nouă ne-au ieșit aproximativ 27 de ore de utilizare fără economii: gps la putere maximă și lumina ecranului pornită la fiecare utilizare. Cu alte cuvinte dacă folosești gps-ul în modul economic și cât mai puțină lumină la ecran, sunt șanse ca autonomia bateriei să ajungă la 40 de ore. Majoritatea concurenței va avea nevoie de cel putin 3 încărcări pentru a atinge această performanță.
O specificație suplimentară și mai rar întâlnită este posibilitatea de a încărca computerul în timp ce este folosit. Este o caracteristică utilă dacă, spre exemplu, ai de gând să traversezi pe bicicletă deșertul Sahara și ai la tine o baterie externă. Semnalul GPS este găsit foarte repede chiar și dacă ai schimbat țara peste zi. Practic până îți pui tu casca și ochelarii, hai și mănușile, semnalul este fixat. Rezistența la apă este cotată IPX7. Asta înseamnă că dispozitivul supraviețuiește și dacă îl scapi accidental în chiuveta plină cu apă sau în râu, dar nu mai adânc de 1 m. Va rezista fără probleme și la pedalat prin ploaie torențială sau spălarea bicicletei cu jet puternic de apă.
Computerul în sine inspiră robustețe și calitate. Din acest punct de vedere nu i se poate reproșa nimic. Greutatea este de doar 79 grame, iar dimensiunile sunt 54,9 x 92,2 x 17,6 mm cu ecran LCD 2.6″. Carcasa este solidă și nu pare să pățească ceva dacă o scapi din mână pe asfalt. La 79 grame Rider 530 are o greutate foarte mică, aproape jumătate din cât cântărește un Garmin 810. Greutatea mică, dar și autonomia mare a bateriei sunt explicate de faptul că acest Bryton nu dispune de ecran color și nici touchscreen.
Computerul este operat cu ajutorul a 5 butoane dispuse două pe latura stângă, două jos și unul pe dreapta. Sunt amplasate ok față de alte computere la care, când apăsai pe un buton, accidental apăsai și pe cel opus. Un mic reproș al butoanelor de pe laterale este faptul că nu oferă confirmare cu clic. E ca și cum ai apăsa pe un ecran de telefon. Nu îți dai seama cât de tare trebuie să apeși ca să ia comanda. Din fericire primești totuși un bip de confirmare. Butoanele din partea de jos sunt „apăsabile”.
Ecranul de 2,6 inch este mare. Suficient de mare pentru a acomoda nu mai puțin de 12 câmpuri cu informații. Atenție totuși că mărimea textului este destul de mică, iar pe un traseu offroad de mtb este posibil să nu poți citi cele mai mici litere. Poți însă personaliza numărul de câmpuri. Dacă pui mai puține și fontul se va mari. De asemenea personalizabil este și locul de afișare a fiecărei informații în parte. Există în plus 7 ecrane/pagini cu informații pe care le poți personaliza. Spre exemplu prima pagină o umpli cu 12 câmpuri, iar pe următoarele pui mai puține pentru ca informațiile mai importante să fie afișate cu font mai mare.
Fixarea computerului pe bicicletă se poate face în două moduri – fie folosind suportul Bryton inclus care poziționează vitezometrul în fața pipei bicicletei, fie folosind celălalt suport care permite instalarea pe pipă sau pe ghidon. Noi le-am folosit pe amândouă – cel lung în fața pipei, la cursieră, iar celălalt la bicicleta mtb. Prinderea computerului în suport am considerat-o cam șubredă la început. Fixarea se face în mod clasic prin rotire la 90 grade, însă clicul final care confirmă prinderea este cam discret. M-am gândit că pe o coborâre mai agresivă de mtb computerul va zbura din locaș.
Am testat acest gând la maratonul mtb pe etape Mitas 4 Islands MTB din Croația unde toate suspiciunile au fost spulberate. Coborârile pe bolovani erau atât de dure la acest concurs încât brățara ceasului pe care îl purtam la mână mi-a provocat răni. În schimb computerul a stat cuminte la locul lui. Desigur, la cursieră nu se pune problema să-l pierzi accidental decât poate într-un accident nefericit.
Rider 530 este destinat exclusiv ciclismului și în special rutierilor mulțumita nesfârșitei liste de informații (peste 70) pe care le oferă în timpul pedalării, dar și după, când faci rezumatul turei. Pe lângă deja banalele informații privind puterea aplicată în pedale, computerul îți spune și în ce viteză ești dacă folosești transmisie electronică Shimano Di2 sau care este nivelul bateriei Di2. Fiind doar pentru ciclism, din meniul computerului nu poți alege alte sporturi cum ar fi alegare, schi etc., dar suportă configurare separată pentru două biciclete la care poți introduce inclusiv greutatea lor, cu precizie de 1 kg. Nu am reușit să ne dăm seama la ce folosește această informație, dar este posibil să țina cont de ea când computerul calculează caloriile arse.
Pe partea de hardware este prezent și altimetrul barometric. Asta oferă o precizie mai mare informațiilor privind altitudinea și panta. Precizia pantei/rampei am testat-o în fiecare tură on și offroad. La viteză mică, la deal în special, înclinația nu era afișată, computerul având nevoie de viteză mai mare pentru a putea măsura.
Așadar, pentru a justifica investiția în acest computer, trebuie să fii destul de avansat cu pretențiile tale de la tine și de la echipamentul pe care îl folosești. Trebuie să fii tipul de ciclist care la final de tură, vrea să știe cum s-a descurcat, care a fost pulsul maxim și când, câți wați de energie a consumat, câte calorii a ars și da, câte KOM-uri a luat pe Strava. La fel de util este și dacă ai un antrenor care analizează aceste informații obținute de tine.
Rider 530 nu suportă notificări smart. Spre exemplu nu afișează cine te sună, textul sms-ului sau subiectul email-ului primit. Mulți consideră această caracteristică un moft însă cel puțin pentru telefoane este important. Este util ca în timpul antrenamentului să știi cine te sună pentru a vedea dacă este un apel important pentru care merită să te oprești din pedalat. Așadar împerecherea cu telefonul smart prin Bluetooth 4.0 este exclusiv pentru sincronizarea cu aplicația Bryton care la rândul ei se poate sincroniza automat cu Strava dacă ai ales opțiunea asta. Cu aceeași ocazie a sincronizării computerul caută automat informații GPS – pentru a fixa semnalul mai repede sau obține informații despre update-uri ale sistemului de operare.
Rider 530 poate funcționa fără probleme și fără senzori atașați. Viteza poate fi luată direct de la satelit. Dacă îl folosești așa nu este nevoie nici să setezi diametrul roții. Însă pentru cadență, puls și celelalte informații, ai nevoie de senzori. Aceștia se conectează prin protocolul universal ANT+. Cu alte cuvinte orice marcă de senzor se va potrivi. Așa cum am menționat la începutul articolului, în funcție de pachetul ales, Rider 530 vine cu senzori incluși sau nu. Un avantaj îl prezintă faptul că din setări poți alege „prioritatea semnalului”, adică de cine să asculte mai întâi computerul. Dacă ai senzori, îi poți pune pe aceștia pe primul loc. Dacă se pierde semnalul, spre exemplu senzorul se mișcă și nu mai „simte” magnetul, atunci computerul trece automat la citirea semnalului de la gps. Valabil doar pentru viteză. Funcția este utilă și dacă participi spre exemplu, la concursul Călătorie între Cer și Pământ, al cărui traseu te duce și prin tuneluri subterane unde nu ai gps.
Sincronizarea turei cu aplicația Bryton și apoi mai departe cu Strava, am găsit-o puțin greoaie, dacă o faci prin WiFi. Dacă ești acasă și vitezometrul este conectat la rețeaua ta este în regula. Dar dacă ești la un hotel atunci nu întotdeauna te poți conecta, spre exemplu atunci când conexiunea necesita și un login din browser. Sau ești pe vârful muntelui, ai semnal gsm și vrei neapărat să încarci tura. Așadar pentru ușurință în utilizare recomandam împerecherea prealabilă cu telefonul smart folosind Bluetooth.
Computerul Rider 530 dispune și de antrenamente incluse sau personalizabile. Astfel, fără să fie nevoie de un telefon smart sau de vreun clip Youtube, poți genera un antrenament pe care să-l faci în casă sau afară dacă terenul se potrivește. Poți alege cât timp să faci încălzirea, cât să dureze antrenamentul propriuzis și cât să fie la final răcirea. În acest timp tu trebuie să-ți menții pulsul într-un anumit interval stabilit de Bryton. Acest interval este stabilit în funcție de informațiile despre tine introduse sau în funcție de rezultatele testelor Bryton, dacă le-ai făcut. Antrenamentele pot fi simple sau cu intervale.
Testele Bryton sunt două la număr, iar cu ajutorul lor poți măsura FTP (Functional Threshold Power), MHR (Maximum Heart Rate), LTHR (Lactate Threshold Heart Rate) și MAP (Maximum Aerobic Power). Când ai aceste informații obții o referință în timp a eficienței tale generale. De asemenea te ajută să analizezi progresul tău în timp, să masori intensitatea antrenamentelor sau să-ți afli pulsul maxim.
Cu Bryton 530 ai și opțiunea de „smart lap”. Computerul este poate marca automat tura într-o locație anume sau după ce ai parcurs o anumită distanță. Este o funcție utilă dacă obișnuiești să parcurgi des același traseu de antrenament. Informațiile despre altitudine pot fi și acestea introduse manual. Mai mult, la Rider 530 poți introduce altitudinile mai multor locații, spre exemplu altitudinea de acasă, de la serviciu, din locația de la munte de unde pleci în tură de obicei etc.
Aplicația Bryton pentru telefonul smart este bună. Oferă toate detaliile și statisticile turei, mult mai multe decât ce oferă spre exemplu Strava. Aplicația este disponibilă și online pentru calculatorul normal. Însă este exact aceeași aplicație și aceeași grafică, doar că adaptată la ecranul de calculator. Din acest motiv ocazional aceasta nu funcționează corect sau se blochează. În afară de analiza turei, concursului sau antrenamentului, cu ajutorul aplicației introduci și datele tale personale legate de vârstă, greutate etc.
Aplicația este utilă și pentru partea de navigație. Cu Bryton App poți planifica manual o tură sau poți alege un traseu din turele anterioare înregistrate. De asemenea poți încărca track-uri gpx generate cu alte programe, pe care apoi le navighezi.
Navigația în sine este „basic”. Computerul nu dispune de hărți așa că traseul este afișat pe ecran sub forma unei linii ondulate. Pentru a naviga trebuie să intuiești, ținând cont de terenul de la fața locului, când este necesar să iei un viraj. În oraș găsesc acest lucru destul de dificil însă în natură, unde nu sunt atât de multe intersecții, navigația este facilă.
Având în vedere că astăzi computerele moderne dispun și de Segmente Live Strava, faptul că Rider 530 nu le are poate fi un inconvenient pentru unii. Totuși, chiar dacă acestea sunt amuzant să le parcurgi, nu mai ai nevoie de ele și nici nu le mai folosești des odată ce le-ai parcurs de câteva ori.
Cât privește precizia informațiilor oferite, am folosit computerul în paralel cu unul asemănător de la Polar. Toate statisticile au fost similare – puls maxim și mediu, viteză maximă și medie, temperatură și timp. Numărul de kilocalorii arse a fost diferit. Spre exemplu la un traseu de 65 km cu 1.700 m diferență de nivel, aplicația Bryton arată 3646 kcal consumate în timp ce Polar Flow arată 3210. Însă nu este de mirare întrucât fiecare firmă are propriul algoritm de calcul. În plus diferența nu este atât de mare. De asemenea track-ul gps este aproape identic la cele două mărci, asta în timp ce la Bryton gps-ul era setat pe modul economic. Totuși cifrele diferă și nu putem spune care este mai precisă.
Pe traseu mi-a plăcut în primul rând faptul că Rider 530 afișează toate informațiile din start însă doar când vrei tu începe să înregistreze. Spre exemplu, când ieși la o tură de antrenament cu traseu prestabilit, vrei să începi și să finalizezi măsurarea dintr-un anumit loc și nu neapărat din fața casei. Este foarte util și pentru că dacă partajezi online traseul parcurs, acesta va dezvălui și coordonatele domiciliului tău. Așa că mai bine îl pornești doar când și unde vrei tu. De asemenea GPS-ul poate fi complet oprit dacă folosești computerul doar cu senzori. În felul acesta durata de viață a bateriei crește semnificativ. În plus, dacă ești în casă la antrenament pe rulou, atunci gps-ul este inutil.
La fel de folositoare este și funcția de „pauză automata”. Când computerul simte că nu te mai miști oprește automat cronometrarea. În felul ăsta la final de tură ai informațiile corecte despre antrenament sau concurs, fără pauze incluse.
Bryton Rider 530 este o opțiune foarte bună pentru orice ciclist care dorește să treacă la nivelul următor de performanță a antrenamentului, dar și la nivelului următor al detaliului informațiilor primite. Este util în primul rând pentru cei care după tură petrec câteva minute și analizează cifrele obținute, se uită în istoric și planifică îmbunătățiri pentru viitor. Este de asemenea plăcut faptul că nu este nevoie de un telefon smart pentru a intra în detaliile turei, acestea fiind toate vizibile direct pe computer. Finalmente Rider 530 este un ciclocomputer complet, echipat cu GPS precis, cu o durată foarte mare de viață a bateriei, personalizabil aproape la infinit și nu în ultimul rând cu un design plăcut, sportiv.
Preț recomandat:
Bryton Rider 530E – 819 Lei
Bryton Rider 530T – 1.149 Lei
Importator: BikeFun
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…
Vezi comentarii
Un mare minus este ca nu are senzor Barometric altimeter:
https://www.bike-discount.de/en/buy/bryton-rider-530-t-724631
High-sensitivity GPS: Yes
WLAN: Yes
Stride Sensor: No
Barometric altimeter: No
Functions: 85
Battery hour: 33
Support exercise type: Cycling
Lap history: 130 laps
Log history : 300 hours
Record POI: No
In specificatiile oficiale figureaza ca are
http://www.brytonsport.com/download/ModelSku/version_R530.pdf
Salut!
Folosesc Bryton 530 din primavara.Fara senzori e egal cu zero.Doar cu GPS-ul zici ca esti Frome,150,160km\h sau invers,ai 35km\h si-ti arata 15km\h,iar daca treci prin padure,e jale!
Dupa aproape 8 luni nici acum nu stiu cum sa setez ora si data,asa de intuitiv este!
Daca stie cineva sa m-a lumineze si pe mine!
Cam toate computerele sunt praf fara senzori, de aia exista. Data si ora ar trebui sa le ia automat, ca de aia e GPS. Ar trebui sa ai pe el ora atomica, super exacta. Undeva trebuie sa setezi sa isi ia ora automat.
As vrea sa vad la test varianta de buget 100T.
As vrea sa vad un test la varianta de buget 100T.