Categorii: Trasee bicicleta

Prin Muntii Baiului

Traseul: Busteni (850 m) – Culmea Zamora – Creasta Baiului – Vf. Doamnele (1403 m) – Valea Florei – Posada – Comarnic (550 m)

Din gara Busteni urmam drumul ce pleaca din DN1 în stanga si care intersecteaza calea ferata la sud de gara (circa 100 m). Se coboara usor spre stanga si se ajunge la podul peste Prahova. Traversam Prahova si urcam usor spre sud-est (dreapta). Dupa circa 150 m ajungem in dreptul intrarii la sanatoriul de boli nervoase, il depasim si imediat drumul se ramifica. Noi urmam drumul neasfaltat ce merge prin spatele caselor, în padure.

La marginea padurii, drumul forestier se bifurca. Traseul nostru este cel care se desfasoara spre dreapta. La inceput urcam usor printr-o padure de conifere trecand pe linga rampa de gunoaie a orasului (in dreapta) si ajungem din nou la o bifurcatie. Ne regrupam si ne dam seama ca, cei care pornisera in fata noastra, au gresit drumul si coborau spre Poiana Tapului. Dupa ce se intorc si „ratacitii”, urmam drumul din stanga, care incepe sa urce pe versantul drept al vaii Zamora. Sectoarele cu panta mai lina altemeaza cu pante ceva mai mari.

Dupa 80-90 minute de la plecare intalnim o bifurcatie – cel din dreapta coboara circa 800 m pe un drum forestier care se infunda, iar celalalt (traseul nostru) urca pieptis in stanga, descrie cinci serpentine la capatul carora se vede cantonul silvic Zamora. Majoritatea alegem sa impingem la biciclete dar sunt si cativa curajosi care urca pe ele. Intalnim o noua bifurcatie – în stanga drumul care merge la cantonul silvic , iar in dreapta cel care urmareste culmea Zamora. Traseul continua pe cel din dreapta iesind din padure si ajungand la stana. De aici si pana la vf. Zamora (Baiutu) pedalama pe drumul forestier ce se desfasoara sub creasta cu 100-150 m, prin pasune, si la circa 50-100 m deasupra padurii.

Continuam traseul pe drumul care urca ceva mai sustinut si dupa înca 10 minute ajungem la stana a doua. De aici, panta scade treptat, se traverseaza mai multe ravene puternic adincite in versant si din care curg suvite de apa cu debit bogat. Aici recomand un popas pentru odihna si alimentare cu apa, fiind ultimul izvor inainte de traseul din creasta. De aici drumul e mai accidentat (bolovani si sleauri) iar pantele mai aceentuate alterneaza cu pante mai line – alegem sa urcam mai mult pe langa biciclete. Dupa câteva coturi se ajunge în saua Baiutului. Pe ultima portiune, pe stanga, se vede un alt drum care vine de sub vf. Zamora si se uneste cu acesta in sa. Mai facem o pauza si ne imbracam mai bine pentru ca sufla vantul destul de tare din nord.

Reluam traseul; mai urcam putin pana in Saua Baiului apoi pedalama o portiune pe curba de nivel , trecem pe langa Vf. Baiul Mare si Vf. Dragan si pornim in mare viteza pe coborare, dar ne oprim pe la jumatatea ei pentru regrupare (eram 13 biciclisti insirati pe traseu). Ne punem la adapost in spatele Vf. Dragan, mancam cate ceva, facem poze de grup si apoi ne pregatim sa coboram o panta mai accentuata. Unii aleg varianta scurta si inclinata… altii varianta ocolita si mai domoala. Jos ne regrupam rapid si continuam traseul pe curba de nivel pana in apropiere de Piscul Cainelui. Aici avem de urcat o panta mai accentuata dar scurta si apoi continuam sa pedalam trecand pe langa Vf. Vornicul si Vf. Mierlei. De aici drumul coboara si se strica destul de rau (bolovani foarte mari) fiindu-ne din ce in ce mai greu sa ne tinem pe biciclete. Mai luam o pauza pentru regrupare si alimentare si apoi continuam coborarea prin bolovani.

Dupa ce trecem de Vf. Razoare, drumul se imbunatateste si pana la Vf. Doamnele Tituleni se poate merge si pe iarba. Facem inca o pauza aici si verificam bicicletele dupa marea zdruncineala si inainte de o coborarea care se anunta lunga si destul de tehnica pe alocuri.

Incepen coborarea din creasta. Coboram mai intai cu grija pe cateva serpentine pline cu bolovani, trecem pe langa o stana si un izvor si apoi intram intr-o zona cu case. Drumul devine din ce in ce mai buna si incepem sa prindem viteza. Din loc in loc mai intalnim si portiuni scurte de urcare, urmate de coborari rapide si asa ajungem la o bifurcatie – in stanga drumul coboara in Secaria iar noi pedalam pe drumul din dreapta. Urcam putin pana la liziera padurii si apoi ne pregatim de ultima coborare pe Valea Florei pana la DN1, aproape de Muzeul Cinegetic de la Posada. Drumul este bun si coboram destul de repede. Mai facem o regrupare inainte sa intram pe DN1 si apoi pornim la vale, pe sosea, spre gara din Comarnic.

Multumiri : Marius Scarlat | Copyright poze : Marius Scarlat

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Am facut azi acest traseu cu ajuorul articolului vostru (in cea mai mare parte) si o harta pe telefon. Problema e ca nu exista niciun marcaj prin muntii aia (cu exceptia traseului pana la Vf. Zamora) ceea ce mi se pare foarte dubios. Habar nu aveam unde sunt si tot reciteam articolul vostru ca sa fac niste legaturi. In final am ajuns cu bine unde trebuia, asa ca va multumesc pentru indicatii!

  • daca va rog frumos, cel mai frumos, ma cooptati si pe mine in echipa voastra, cand va hotarati sa faceti o tura prin baiului, bucegi,piatra craiului,valea doftanei,muntele rosu..... dati-mi si mie un e-mail
    multumesc anticipat

  • Nu ma asteptam sa ma regasesc in pozele din artiolul asta. Frumoasa descriere Marius. Frumoasa tura. Eu eram unul dintre "rataciti" :D.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma