Prin articolul de față vreau să vă invit pe Muntele Curățel din Parcul Național Munții Rodnei, pe unul dintre cele mai spectaculoase și plăcute trasee de mountainbike din partea de nord a țării.
Distanța Rodna-Șanț-Valea Cobășel-Șaua Curățel-Muntele Curățel-Capu Beneșului-Rodna de 30 km, cu o diferență de nivel de aproximativ 1100 m poate fi parcursă în 4-5 ore. Însă datorită opririlor dese pentru savurarea peisajului și panoramelor largi ce se deschid asupra crestelor Rodnei, Suhardului și munceilor Bârgăului, tura se poate întinde lejer pe parcursului unei zile.
Încălzirea
Începem din centrul comunei Rodna, veche așezare pe drumul comercial ce lega nord-estul Transilvaniei de Moldova, atestată documentar încă din secolul XIII. Primii 7 km ai traseului parcurși pe asfalt până în localitatea Șanț sunt numai buni pentru încălzire.
Urcarea
Ajunși în Șanț, facem stânga după biserică și intrăm pe Valea Cobășel. Începe o urcare progresivă pe drumul forestier. Cale de vreo 6 km drumul urmărește firul văii. Se face din ce în ce mai cald. Pentru că suntem la sfârșit de octombrie se produc frecvente inversiuni de temperatură. Dacă pe porțiunea cu asfalt temperatura era negativă, pe măsură ce urcăm simțim adierile calde ce vin dinspre creste.
Ajungem la prima serpentină. E momentul pentru o scurtă pauză. Ne minună de efectele unei avalanșe venite iarna trecută de sub creasta Ineu-Roșu. Totul a fost ras pe o lățime de câțiva zeci de metri.
Pornim. Urcușul a devenit deja mai solicitant.Dar pe măsură ce înaintăm și prindem altitudine, peisajul devine din ce în ce mai impresionant. Coloritul multicolor al pădurii îmbinat cu albastrul intens al cerului ne îndeamnă la dese opriri pentru a lua cu noi câteva amintiri fotografice..
În scurt timp ajungem la o haldă de steril provenită de la o veche exploatare minieră. Lăsăm drumul forestier și facem dreapta pe o potecă. Deja lucrurile devin mai serioase. Reușim cu greu să urcăm pe bike-uri și suntem nevoiți să recurgem până la urmă la push-bike. Însă doar pentru o scurtă porțiune. Ieșim în golul alpin, iar după o ultimă urcare la care tragem strașnic cu dinții de ghidon, ajungem în creastă.
De aici pentru a ajunge din nou în Rodna, traseul face stânga urmărind culmea muntelui Curățel. Însă pentru a ne realimenta cu apă facem dreapta până la refugiul Curățel (1500 m). Izvorul este situat la aproximativ 200 m de refugiu, pe o potecă desprinsă înspre stânga din cărăruia ce duce pe vârful Ineu.
Realimentăm și decidem să împingem puțin la biciclete înspre Ineu până pe un vârfuleț de vreo 1700 m. Ne bucurăm de peisaj și de razele calde ale Soarelui și o luăm la vale.
Coborârea
Urmează o lungă și plăcută coborâre, cale de vreo 10 km pe culmea muntelui Curățel pe poteci pastorale și drumuri de care. De aici lucrurile sunte clare. Dacă la început ținem creasta, după ce intrăm în pădure, poteca trece în stânga culmei.Ocolim Capu Beneșului prin dreapta, trecem cu bine de două dropuri și ieșim într-o poiană. De aici drumul de care rămâne în stanga culmei. Coborâm cu grijă pe unele porțiuni în care drumul a fost spălat de torenți și s-a transformat într-un ogaș.
Fiind toamna târziu și oile coborâte în vale, nu avem probleme cu câinii ciobănești. Deși, cu calm se pot trece cu bine și astfel de moment, inevitabile totuși vara pe munte. Iar de obicei, prin părțile locului, ciobanii sunt cu bun simț și reacționează promt.
Din păcate ne apropiem de final. Însă partea cea mai savuroasă a coborârii ne-a fost pregătită la urmă. O potecă abruptă și tehnică, în viraje strânse ce ne face să ne simțim ca pe un topogan. Continuăm apoi în viteză printr-o pădure de pin și ajungem în Rodna. Prea frumos. Ne vine să mai urcăm o dată măcar cât să savurăm coborârea finală. Dar o lăsăm pentru altă dată…
Traseul pe bikemap aici: http://www.bikemap.net/route/1485625#lat=47.47974&lng=24.88472&zoom=13&type=1
Trimis de: Călin Gabor
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
buna ziua! se poat urmari usor firul traseului fara a te dezorienta daca nu il cunosti?
peisajul e mirific !!! :)
frumos, cursiv, curat! felicitari castigatorului!