Daca esti unul dintre acei biciclisti care se aventureaza in jungla trialului, cu siguranta vei intalni si obstacole mai ciudate din punctul de vedere al formei sau al unghiului din care trebuie abordate. In randurile ce urmeaza va vom explica o tehnica destul de simpla, dar care se dovedeste foarte eficienta in majoritatea situatiilor in care bicicleta poate ajunge macar cu roata de fata deasupra obstacolului. Englezii denumesc “lurch” aceasta tehnica, cuvant ce reprezinta “smucitura”, iar la noi in tara este cunoscuta sub denumirea de “chican” (cican) in ardeal si majoritatea regiunilor sau “jet-zapp”.
Sa presupunem ca ai in fata un obstacol de jumatate de metru inaltime, dar nu este suficient de lung sau de lat pentru a te putea catara cu toata bicicleta pe el. Este ingust si inalt, de exemplu, un gard, un butoi rasturnat sau o stanca ascutita, iar tu trebuie sa-l traversezi fiind perpendicular pe linia acestuia. Pe scurt : urcare in roata de spate si pedal kick pentru a cobora pe partea cealalta. In cazul in care ai invatat touch-up, poti folosi aceasta tehnica, dar ca sa complicam lucrurile, vom presupune ca ai in spate un zid inalt si prea putin loc de plecare incat sa poti pedala. Cel mai simplu este sa te asezi cu fata spre obstacol si dintr-un pedal kick sa ajungi cu roata de fata deasupra obstacolului.
Pasul doi este sa cauti punctul cel mai bun de echilibru. Tine bratele si picioarele intinse, iar spatele mereu drept. Daca ai posibilitatea, aseaza bicicleta putin pe diagonala, cu fata indtreptata in partea pe care ai piciorul de pedal kick si incearca sa tii pedalele paralele cu solul. In felul asta o sa-ti fie mult mai usor sa-ti tii echilibrul cocotat pe obstacol. Topaie cu ambele roti (simultan) in stanga sau in dreapta, pentru a te echilibra si a pregati saritura. Cu cat te antrenezi mai mut vei observa ca nici nu mai trebuie sa topai pentru a tine bicicleta in frau. Simpla cordonare a miscarilor genunchilor in laterale va fi suficienta pentru a sta nemiscat si in acelasi timp relaxat, calculand urmatoarea miscare.
Cand ai gasit echilibrul e timpul sa treci la pasul trei. Urmeaza o serie de miscari ce trebuie executate brusc si cu multa forta. Apleaca-te cu trunchiul peste ghidon, pentru a-ti muta centrul de greutate cat mai in fata, deasupra obstacolului. In acelasi timp strange foarte bine franele si cu ajutorul bratelor si al picioarelor impinge biciclteta in jos inspre sol pentru a comprima cauciucurile si a te ajuta deasemenea si de flexibilitatea furcii. Cu cat executi mai bine aceste miscari, cu atat mai usor vei urca pe obstacol deoarece ele reprezinta cheia ascunsa in spatele tehnicii.
Odata comprimate cauciucurile si furca este timpul sa smucesti (lurch) toata bicicleta in sus! Indreapta spatele si “arunca-te” in aer cat mai mult, dupa care trage bicicleta sub tine, avand bine definit punctul de aterizare al rotii de spate pe muchia obstacolului (de obicei acelasi punct in care a stat roata de fata sau putin mai in lateral). Flexeaza picioarele, incearca sa aduci roata de spate sub sezut (sau chiar langa, pentru a urca foarte mult) si impinge ghidonul spre cer intinzand bratele si spatele la maximum.
Daca te-ai coordonat bine, ai smucit destul de puternic si repede si mai ales ai mutat centrul de greutate peste ghidon, in zona in care vrei sa ajungi cu bicicleta, urcarea va fi reusit de la sine. Poate chiar vei ramane in roata de spate, pregatit pentru un nou pedal kick, pentru ca asta era scopul, nu-i asa? Tehnica este foarte simpla si odata ce ai prins senzatia, vei cuceri obstacole din ce in ce mai mari intr-un timp foarte scurt. Este greu insa, pina ajungi s-o stapanesti.
Tips:
-agata-te cu roata de fata dupa muchia obstacolului, niciodata sub aceasta
-comprima TARE cauciucurile si furca
-sari pe o traiectorie verticala si du roata de spate langa sezut pentru a urca mai mult
-in timp ce comprimi cauciucurile poti sa dai si un pedal kick foarte scurt pentru a traversa cat mai in fata si mai putin in sus (nu folosi asta in plan inclinat)
Urmareste filmul de mai jos, pentru explicatiile video. Un film oferit de FreeRiderTV.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…