Denumirea WLS exprima exact esentialul acestui test : Women Like Series. Da, am testat pentru prima data o bicicleta pentru femei, un model al celor de la Cube. Oferta producatorilor de biciclete a crescut simtitor pe acest segment in ultimii doi ani. Daca cu ceva timp in urma orice Mountainbike cu cadru mic, putea fi exploatat in egala masura atat de barbati cat si de femei, in prezent situatia s-a schimbat.
Marii producatori investesc timp si tehnologie in crearea unor cadre care sa se potriveasca perfect cu anatomia pasionatelor de MountainBike-uri. Am luat in vizor modelul Cube Access WLS, deoarece se numara printre cele mai cunoscute modele de biciclete pentru fete. Access este disponibil pentru 2010 in trei variante de echipare distincte : WLS Comp – modelul entry-level, WLS Pro si WLS SL – cu o echipare superioara.
Entry-level nu este insa un termen reprezentativ pentru modelul WLS Comp, pe care se concentreaza si acest test, deoarece echiparea distanteaza aceasta bicicleta de modelele cu echipare basic. Pretul este cel care ne ofera un prim indiciu legat de echiparea Cube-ului WLS Comp : cei 2.250 de lei plaseaza aceasta bicicleta intre plaja superioara a entry-level-ului si mid-level.
Aspectul general al bicicletei, difera in functie de echipare, insa toate beneficiaza de un paintwork orientat catre Cross Country Racing. De altfel, acesta este un capitol la care Cube a stat intotdeauna bine.
Cadrul/Pe traseu
Constructia cadrului este special realizata pentru a se adapta nevoilor fetelor care vor sa pedaleze pe trasee de Cross Country sau Trails-uri (Poteci) de munte. Modelul WLS Comp este recomandat pentru Cross Country, pe cand modelul WLS SL are misiunea de a purta riderul pe Trails-uri ceva mai extreme.
Primul detaliu care-ti atrage atentia cand privesti aceasta bicicleta, este cadrul cu o forma diferita fata de cea a Mountainbike-urilor clasice : teava de sus a cadrului beneficiaza de o curubura, astfel incat inaltimea acestuia sa nu constituie o problema pentru fetele care urca sau coboara pe si de pe bicicleta. De asemenea, teava superioara este mai scurta decat in mod normal, astfel, saua fiind mai aproape de ghidon, dictand astfel o pozitie mai dreapta.
In mod suprinzator (sau nu), ampatamentul modelului Access WLS este mai lung decat cel al modelului AIM sau ANALOG. Aceasta specificatie se traduce prin obtinerea unui control mai bun pe traseu. Implicit, bicicleta este mai usor de controlat pe viraje.
Un alt aspect ce merita mentionat este pozitionarea angrenajului mai jos decat la alte biciclete. S-a apelat la aceasta metoda de constructie pentru a facilita biciclistei sa atinga solul mai repede, fiind astfel cu picioarele mult mai aproape de terenul pe care ruleaza bicicleta.
Teava superioara „turtita” ne aminteste de modelul Cube AIM 2010, testat cu cateva saptamani in urma. In fond, cadrul beneficiaza de aceeasi forma a tevilor ca a fratelui mai mic din gama, cu expectia celei superioare, care este curbata.
Cablurile pentru schimbatoare si frane sunt trase foarte practic pe dedesubtul tevii superioare si-ti ofera garantia ca nu te vei impiedica niciodata de ele atunci cand vrei sa urci sau sa cobori de pe bicicleta. Calitatea sudurilor este buna, existand foarte mici scapari de finisaje la imbinarea tevii superioare cu cea inferioara. Cat despre ranforsari suplimentare ale cadrului nu poate fi vorba, nici macar sub teava inferioara, deoarece cei de la Cube au considerat ca forma eliptica a acesteia este suficienta pentru a oferi o rezistenta buna cadrului.
Daca vrei sa te orientezi catre un model cu o echipara superioara din gama Access WLS, trebuie sa stii ca toate cadrele sunt construite identic, singura diferentiere fiind facuta de aspect. Poti alege intre mai multe dimensiuni ale cadrului : 13″, 15″, 17″ sau 19″ pentru persoanele foarte inalte.
Echipare
Modelul Access WLS Comp beneficiaza deja de o echipare mai mult decat decenta. Schimbatorul de pinioane spre exemplu, provine de la Shimano, modelul Deore si se claseaza in gama de componente mid-level. Nu acelasi lucru se poate spune si despre schimbatorul de foi, care este un Shimano Altus si este pozitionat in gama superioara a produselor entry-level. Ambele schimba bine, cu cateva mentiuni pentru schimbatorul de foi : o femeie va trebui sa depuna un efort suplimentar pentru schimbarea foilor (mai exact la trecerea de la un raport inferior la unul superior), acesta fiind dealtfel si destul de dur in schimbari.
Franele bicicletei ofera reprize decente, mai ales daca sunt bine reglate. Modelul este Shimano BR M422 si se descurca cu brio la munte, atata timp cat nu pedalezi pe ploaie. Atentie sporita dupa trecerea prin vadruile de apa, deoarece cu janta uda, franele nu mai sunt atat de eficiente. Manetele de frana au si schimbatoarele de foi, respectiv de pinioane integrate. Parghia manetei de frana este gandita pentru trei degete, dar poate fi utilizata si cu doua. Important este sa ramai cu cat mai multe degete pe ghidon, pentru
De inghitirea socurilor intalnite pe traseu se ocupa o furca Suntour XCM cu functie de Lock-out si o cursa de 100 de mm. Nu se numara printre cele mai sensibile furci la socuri, insa ofera prestatii multumitoare in acest segment de pret. Iar dupa cum spuneam si in articolele precedente, XCM este calitativ mai buna decat modelele anilor anteriori. Un alt aspect pozitiv al acestei furci este functia de lock-out, prin care poti bloca furca. Aceasta devine rigida putand fi astfel comod folosita in oras sau pe urcari la munte. Atentie totusi! Daca parcurgi un traseu cu denivelari, este recomandat sa decuplezi functia de lock-out, in caz contrar existand riscul sa o distrugi. Cel mai probabil, va prinde joc intr-un timp foarte scurt.
Tot in spiritul Women Like Design sunt si mansoanele de ghidon cu care Access-ul este echipat. Acestea beneficiaza de o ergonomie buna si un confort sport, datorita latimii. Provin de la Ergon, un producator renumit in acest segment de componente.
Tija de ghidon contribuie de asemenea la o pozitie confortabila. Unghiul acesteia este mare, pozitionand astfel ghidonul mai sus. Ghidonul ofera confort sporit, datorita pozitiei indreptate spre rider. Anvelopele ofera garantia ca te vei descurca pe majoritatea traseelor de Cross Country, mai putin cele cu mult noroi. Pe acest tip de teren, anvelopele contribuie la pierderea stabilitatii pe bicicleta. Acestea sunt furnizate de Schwalbe, modelul Racing Ralph in dimensiunea 2.25. Grosimea generoasa, confera acorda o nota de sportivitate bicicletei.
Pedalele sunt decente, insa nu pe gustul nostru. Constructia din metal, promite o durata de viata mai lunga insa la capitolul aderenta se claseaza foarte slab. Ultima pe lista este saua. Si aceasta reprezinta si una dintre cele mai mari dezamagiri, deoarece este foarte tare. Dupa nici o ora de pedalat, aceasta a inceput sa incomodeze. Din punct de vedere al aspectului arata bine si este atent lucrata insa nu ofera confortul scontat.
Concluzii
Cube Access WLS este o bicicleta cu multe plusuri si putine minusuri. In special raportata la pretul de achizitionare. In plus, iti ofera posibilitatea de a alege intre mai multe nivele de echipare. Modelul SL spre exemplu, beneficiaza de o furca Rock Shox Reba net superioara modelului Suntour XCM de pe WLS Comp si frane pe disc Formula RX, un pachet de stoppere foarte bun cu disc de dimensiuni generoase pentru parte anterioara a bicicletei (180 mm). Daca modelul WLS Comp cantareste 13,2 kg, WLS SL pune pe cantar doar 11,8 kg, adica un minus de 1,4 kg. Diferenta este sesizabila atat pe traseu cat si atunci cand va fi necesar sa ridici bicicleta.
Chiar si in echiparea de baza, modelul WLS comp ofera suficiente componente de calitate incat sa corespunda pretului de aproximativ 2.200 lei. Recomandam cu caldura Cube Access WLS tuturor fetelor care vor sa abordeze trasee de munte simple sau de dificultate medie. Iar daca nu stii ce echipare ti se potriveste, poti alege modelul Access WLS Pro, care reprezinta din punctul nostru de vedere, cel mai bun compromis intre modelul entry-level si cel high end al gamei Access WLS.
Dupa plimbarea cu Cube Access WLS, concluzia nu poate fi decat una : daca reprezinti sexul frumos, alege o bicicleta special gandita pentru femei, deoarece avantajele pe care le prezinta fata de MountainBike-urile clasice sunt suficiente incat sa o faca mai mult decat recomandabila.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Da, mărimea este aceeași (de la Bottom Bracket pina la colierul de șa).
Mărimea 18" are același dimensiune cu 18" de la bărbați?
O sa te rog mult sa mutam discutia pe forum, la rubrica Coltul Incepatorului. Luni, la inceputul saptamanii, va fi cineva in masura sa-ti raspunda cu precizie la intrebare. :)
Multumesc pentru promptitudine si va mai deranjez cu o intrebare:
Care este in opinia voastra cea mai buna hardtail entry-level la un pret pana in 1500 RON, pentru o utilizare frecventa in bucuresti si ocazionala pe un drum forestier la munte.
Salut! O sa urmeze insa nu-ti putem spune cu exactitate. Sunt foarte multe modele de biciclete si depinde in mare parte si de magazinele care vor sa le ofere pentru testare.
Salut,
Pe cand un review si la bicicletele Ideal, m-ar fi interesat o parere despre Ideal Strobe. Multumesc,