Schimbatorul de foi Shimano SLX este dedicat in special bicicletelor pentru All Mountain, insa poate fi utilizat cu succes si pentru Cross Country sau Freeride. Asta, deoarece cei de la Shimano il ofera pe piata in patru versiuni distincte, cu 4 prinderi diferite. De asemenea, exista versiuni distincte pentru angrenajele cu doua sau trei foi.
Noi am avut pentru test un schimbator de foi Shimano SLX pentru angrenajele cu 3 foi, cu tragere de sus. Este unul dintre cele mai raspandite si am considerat ca poate fi reprezentativ pentru intreaga gama de modele.
Din punct de vedere estetic, SLX arata bine. Nu beneficiaza de finisajele unui XTR insa se apropie de finisajul unui schimbator Shimano XT, diferenta fiind facuta la materialele utilizate. In plus, este mai compact decat modelele Deore sau Alivio si cantareste 155 de grame, in versiunea FD-M660 testata de noi. Adica cu doar 3 grame mai mult decat un Shimano XT si cu 30 de grame mai mult decat un XTR.
Plecand de la aceasta specificatie, consideram ca SLX face concurenta interna XT-ului si nu neaparat prin greutatea sa ci si prin functionalitate. Acesta schimba perfect, facand echipa buna cu shifeterele SLX (256 de grame). La schimbarile de pe foaia mica pe cea mare trebuie depus ceva efort, insa incomparabil cu fratii mai mici din gama precum Deore sau Alivio. Din acest punct de vedere XT-ul schimba mai usor insa poti trece foarte usor cu vederea peste acest fapt.
Povestea se schimba la schimbarile de foaia mare pe cea medie si pe cea mica : totul se desfasoara rapid, fara zgomote enervate si foarte lin. In plus, nu este necesar niciun fel de efort. Impresionant a fost faptul ca SLX-ul nu a dat nicio clipa semne de slabiciune, timp de o saptamina acompaniandu-ne atat in mediul citadin cat si pe dealuri (unde au fost necesare schimbari dese).
Fie ca utilizezi o bicicleta de Cross Country cu un agrenaj ce beneficiaza de trei foi, fie ca-l utilizezi pe o bicicleta de Freeride cu doua foi, Shimano SLX isi va face treaba asa cum trebuie. Iti recomandam sa achizitionezi versiunea in conformitate cu numarul de foi al angrenajului, deoarece astfel vei beneficia din plin de functionalitatea acestuia. Daca arcul schimbatorului ar fi fost ceva mai moale, ar fi egalat din punct de vedere al functionalitatii line, XT-ul. Insa Shimano a trebuit sa pastreze o distanta intre cele doua schimbatoare, mai ales ca SLX-ul este doar cu putin mai ieftin decat XT-ul.
Chiar si asa, Shimano SLX reprezinta o alegere foarte buna, unul din schimbatoarele care au reusit sa ne impresioneze in ultima perioada. Atat pentru Cross Country sau Maraton cat si pentru All Mountain sau Freeride, SLX stie exact ce are de facut.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
@Bog1984: Si eu am avut aceasta problema si cauza a fost monoblocul prea lung, de 127 de mm, la niste foi de 22-32-42. Mi-au pus un monobloc de 118 si de atunci nu mai am probleme.
O porcarie de skimbator il am pe ala pentru 10 pinioane, l-am dus peste tot sa il regleze si nu se poate face nimic pe orice foaie ar fi cand dai pe primele sau pe ultimile pinioane atinge pe marginea lui lantul , o sa imi iau xtr si daca si ala facea asa e clar ca shimano e de tot rahatul .