RST face pași importanți pentru a începe să se reafirme pe piața furcilor. După ani de produs furci OEM, taiwanezii de la RST au decis că este momentul să-și arate mușchii cu câteva produse care să se poată distinge foarte clar de restul de entry-level-uri. Iar unul din acele exemple este noua furcă Reveal, cu o cursă de 100mm, gândită pentru bicicletele de Cross-Country sau maraton, care vine cu un nou cartuș, mult mai performant decât cel anterior și cu un preț sub cel al concurenților principali. Dar prețul scăzut este cumva o mișcare firească, mai ales când încerci să te impui pe piață cu un produs nou.
Din punct de vedere al aspectului, noul Reveal impune și noua identitate vizuală a mărcii: brațe superioare negre, aspect sobru, materiale de calitate și o greutate, să spunem, acceptabilă, de 1.894 grame. Calitatea rotițelor pentru compresie și rebound sunt de asemenea un pas înainte gândindu-mă la vechile furci RST, iar construcția pare și este mai înaltă decât cea a unei furci cu o cursă de 100mm. Acesta este și motivul pentru care mulți m-au întrebat dacă nu cumva cursa acesteia este de 120mm (deși, poți opta și pentru o astfel de variantă).
Noul cartuș OCR+ va livra performanțe mai bune, care se simt în teren, iar rebound-ul a fost construit de la zero. Camera de aer este de asemenea mai mare pentru ca furca să folosească toată cursa cât mai eficient. Pe teren accidentat, pot spune că furca oferă suficient confort, dar nu este la fel de sensibilă precum un Rock Shox Reba sau Fox 32 Float. În partea centrală a cursei, aceasta se descurcă excelent, iar dacă se va întâmpla vreodată să dai un drop, poți sta fără griji, căci nu există pericolul unui bottom-out. În orice caz, furca trebuie exploatată serios ca să folosești toată cursa, chiar dacă presiunea este reglată corespunzător. Totodată pot afirmă că mi-aș fi dorit să lucreze mai fin, însă dat fiind prețul recomandat de 525 de euro, nu prea mai sunt multe de comentat. Să nu uităm că prețul de retail este de fapt mai mic (cel puțin în magazinele online), ceea ce o face una dintre cele mai accesibile de pe piață. Iar dacă nu ești înnebunit după performanțe de top, această furcă s-ar putea să ți se potrivească precum o mănușă, mai ales că se adresează celor care nu beneficiază de un buget foarte mare.
Axul QR15 rigidizează furca corespunzător și se poate înfileta foarte facil. Există un inel de cauciuc pentru a stabili eficient SAG-ul și o rotiță de compresie care imită carbonul. Parcă nu-i o idee prea inspirată.
În ceea ce privește traseele abordate cu această furcă, au variat de la cele obișnuite de maraton până la cele de enduro. Indiferent de situație, această furcă a făcut față cu brio și nu mi-a lăsat impresia niciodată că ar fi depășită de situație. Mai sunt însă micile detalii care o diferențiază de concurenții principali, dar care, pe viitor, cu siguranță vor fi rezolvate. Altfel spus, o furcă onestă pentru un preț la fel de onest.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…