Categorii: ControlSeiTeste

KS Dropzone (2015)

KS (Kind Shock) au lansat tija de șa reglabilă Dropzone în urmă cu 4 ani, însă au continuat s-o îmbunătățească în decursul timpului. Regăsită pe primele biciclete încadrate în categoria enduro și lansată înaintea Rock Shox-ului Reverb, această tijă de șa folosește un sistem cu cameră de aer. În momentul când ridici bicicleta de șa, iar tija este compactizată, aceasta se va decomprima pentru a reveni apoi la loc când o pui pe sol. Este vorba despre camera de aer negativă care se face remarcată. Ca orice altă tijă de șa hidraulică, are la dispoziție o valvă prin care ajustezi presiunea, asemenea unei furci. Dacă presiunea nu este ajustată corect, aceasta se va lăsa atunci când te urci pe bicicletă, fără să acționezi maneta specifică ce-i controlează înălțimea.

Și că tot a venit vorba de cursă, aceasta măsoară 125mm, maximul pe care-l poți obține în acest moment de la o astfel de tijă de șa reglabilă. Nu este nimic special la acest capitol, căci și ceilalți producători oferă o specificație similară, dar este bine de reținut deoarece este important ca atunci când cumperi o astfel de tijă să aibă cursa maximă (cursele pornesc de la 75mm, inclusiv pentru modelul de față).

Acționarea se face facil cu ajutorul unui levier montat sub șa suficient de lung încât să-l acționezi din orice poziție, însă când vine vorba de rapiditate, aceasta este cu mult sub viteza de acționare a unei tije de șa cu comandă hidraulică sau mecanică montată pe ghidon. Asta te face să fii mult mai atent la traseu, căci dacă ai început coborârea îți va fi imposibil să o mai acționezi.

Cum toate tijele ajustabile de până în prezent au un joc mai mic sau mai mare, nici aceasta nu scapă de vechea meteahnă, însă acesta este mai mic decât în cazul unui Reverb, lucru de apreciat și datorat construcției diferite. La baza tijei există o garnitură care va împiedica ca noroiul și apa să pătrundă în interior.

Cu o greutate de 535 de grame, aceasta este o idee mai grea decât concurența, cu mențiunea că nu are o comandă hidraulică inclusă. În schimb, este oferită la un preț mult mai mic decât Reverb-ul, făcând-o astfel mai accesibilă publicului larg. De cumpărat, dacă nu ai pretenții la viteza acționării și nici greutatea nu reprezintă o prioritate.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma