Unele plăcuțe, acționează pe disc cât se poate de liniștit, pe când altele, produc zgomote puternice, uneori chiar deranjante. Dacă pentru unii o frână silențioasă presupune o călătorie banală în surdină, pentru alții silențiozitatea frânei este un punct cheie în determinarea achiziționării respectivului produs. Cu toate că produsele din ziua de astăzi nu vor remedia complet problema, vor reuși s-o diminueze cel puțin pentru o perioadă.
Ce poți face deci, ca să reduci zgomotul la tăcere sau ca să-l diminuezi?
Una dintre cauzele principale pentru care zgomotul apare la frânare este mizeria acumulată pe plăcuțele de frână.
Extrage-le din etrier.
Verifică apoi cât sunt de uzate. Dacă sunt folosite îți recomandăm să le înlocuiești. Dacă le păstrezi, utilizează un degresant pentru curățare (vezi mai jos câteva exemple). De asemenea, îți recomandăm să procedezi la fel și cu discul. Curăță bine suprafețele înainte de a aplica spray-ul. Nu trebuie să aplici mai mult de jumătate de secundă, prin urmare o singură apăsare este suficientă.
Posibil să fi observat că în momentul în care pedalezi, mai ales dacă ai discuri mai mari, frâna produce zgomote chiar dacă tu nu frânezi. În acest caz va trebui să îndrepți discul cu o sculă specifică. Unii utilizează patentul pentru îndreptarea discului și în ciuda faptului că poate da rezultate bune, există riscul să deteriorezi suprafața acestuia. Indicat este să utilizezi o sculă precum cea din imagine. Nu-l îndrepta cu mână, deoarece nu-ți oferă suficientă precizie.
Apoi, verifică dacă etrierul este bine reglat. Majoritatea etrierelor se centrează ușor, prin acționarea manetei de frână și prin strângerea celor două șuruburi de prindere. Strânge șuruburile unul după celălalt. După ce strângi eliberează maneta de frână. Înainte de a-l strânge pe al doilea acționeaz-o dinnou.Verifică dacă discul este centrat. Plăcuțele nu au voie să atingă discul în poziția de repaos. Dacă plăcuțele totuși ating discul, încearcă să depărtezi plăcțele una de cealaltă fie cu o șurubelniță (nu este recomandat deoarece poți deteriora plăcuțele) fie cu un distanțier utilizat pentru transportul bicicletei (atunci când scoți roțile).
Dacă nici această metodă nu dă rezultate, este posibil să ai prea mult lichid de frână în sistem sau sistemul necesită o aerisire.
Atenție, unele frâne pot necesita aerisire în urma stocării necorspunzătoare. O bulă de aer se poate forma dacă ții bicicleta cu roțile în sus sau dacă o prinzi de perete. Din acest motiv îți recomandăm să stochezi bicicleta cu frânele acționate și prinse fie cu un elastic sau un colier de plastic. Astfel, vei menține circuitul închis. Metoda este utilizată și de către unele magazine care stochează bicicletele vertical.
În cazul frânelor pe disc mecanice, cablul trebuie să fie suficient de întins pentru a trage levierul etrierului înapoi.
Dacă acesta se retrage greoi după acționarea frânei, fie va trebui să înlocuiești cablul de frână cu unul nou, fie trebuie să lubrifiezi cămășile prin care acesta trece.
Cu plăcuțele poziționate paralel cu discul și cu acestea degresate și curățate de impurități, zgomotul ar trebui să dispară. Mai poți umezi discurile cu apă și poți frâna repetat pentru a le aduce mai repede la nivelul de funcționare optim.
Produsele pentru degresare le poți vizualiza în fotografia de mai jos. Procedeul de curățare ar trebui să mențină silențiozitatea frânelor între 1.000 și 1.800 de km parcurși (conform producătorilor), distanța depinzând de modul de exploatare. Costurile pentru un astfel de spray degresant nu ar trebui să depășească 50-60 de lei, fie că este vorba de Joes, Muc-Off sau SwissStop.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…
Vezi comentarii
Metoda cea mai buna care o folosesc eu pentru degresarea placutelor de frana: le demontez din etrier, le ard flacara ochiului de aragaz dupa care aplic o picatura de cif si le frec una de alta, partile abrazive, pana devin lucioase, ca noi. Recomand aceasta metoda. am folosit la frane Hayes Stroker Raider si Avid elixir 7. Spor la pedalat si frane fara scartait!
Salutare!
Am citit toate postarile si vad ca treaba e la fel de incurcata.. In primul rand recomandarile privind degresarea discului, mi se par nefondate. O pereche disc-placute contaminate cu grasime de orice fel va aluneca, dar nu va scartai niciodata pentru ca orice mecanism uns aluneca nu scartaie! Bun, daca scartaie inseamna ca aderenta intre cele doua suprafete este mare, poate prea mare, din care cauza apare o vibratie in placute. Din experienta personala, scartaitul franei (indiferent de tip) apare in momentul in care faceam o degresare cu izopropilic. Pana se mai murdareau cu nitel praf sau tocatura de ferodou de pe placute, scartaiau de ma durea capul. Fenomenul se intampla si la frane noi noute, si la cele uzate, fie ele hidraulice sau mecanice. Similar am patit cu o bicicleta cu V-brake, dupa ce intr-o iarna am contaminat jentile cu clorura de calciu de pe drum! Clorura de calciu e antiderapantul folosit de administratia drumurilor ca antiderapant si topitor de gheata/zapada. Sabotii refuzau sa mai "derapeze" pe janta si scoteau o simfonie de se auzea pe 3 strazi! Cert e ca franele stropite (contaminate) cu produse petroliere sau grase nu scartaie ci aluneca! Parerea mea este ca in caz de scartait sa incercam sa "curatam"(sunt deja prea curate) discurile cu ceva mai domestic, de exemplu un degresant pe baza de apa, gen sapun lichid sau detergent de vase, care sa nu detemine o aderenta exagerata intre placuta si disc.! Mai incercati un smirghel fin pe placute (dot 200-300) posibil sa se lustruit si de aici aderenta exagerata.
Bafta!
Imi face un zgomot foarte urat la frana pe pe fata am curatat discul cu mai multe soluti dar zgomotul a ramas ce imi recomandati?
Despre ce zgomot este vorba? Este un scârțâit?
Salut Tony!
Franele tale scartaie sau doar sunt slabe ?.
Ai reusit sa rezolvi problema la bicicleta ta ? Si eu am un DHS terrana cu frana disc mecanica cumparata in martie si tare ma chinuie scartaitul franilor. Am incercat si cu spray degresant, tine o perioada si revine scartaitul imediat. Tare deranjat este.
HELP !
Salut, mai exista un spray special pentru curățat discurile, de la Muc-Off. Ei promit că dispare sunetul, dar nu pot garanta căci n-am avut niciodată astfel de probleme sonore. :)
Salut.Am o bicicleta mtb teranna achizitionata de o luna si ceva,si nu prea tin franele.Am dat si cu spirt si degeaba si placutele sunt bune,discul se simte alunecos putin .Ce sa ii fac?
Nu discurile se dilată ci aerul din sistemul tău de frânare.
Am schimbat si eu discurile de frana (slx ice tech 180/160mm) si placutele (shimano F 03 C metalice). Inca de noi sunt zgomotoase pe coborari. Discul de pe spate (160mm) deja parca are o tenta usor rosiatica-presupun ca s-a incins-. Cel de pe fata este teroare cu el. La franari pe coborari se si dilata si ating si in placute pana cand se racesc. Nu sunt compatibile discurile cu placutele? Am 95kg.
Dacă ai acționat deja plăcuțele acestea sunt contaminate. Trebuie degresat discul, iar plăcuțele înlocuite.
salut
din greseala am scapat ulei pe disc si incerc sa scap de sunetul ingrozitor
este bine daca pun:benzina sau spirt pe disc??
Am si eu o intrebare. Vreau sa inversez cablurile de la franele hidraulice..ca sa pun frane pe spate cu mana dreapta si nu cu stanga cum le am primit. Fara sa le scurtez cablu sa pun oliva noua si insertie de conectare. Sa desurubez acolo la maneta si sa le inversez doar. Se poate ???