Dacă ai făcut deja cunoștință cu ciclismul, atunci ai o idee foarte clară cât de greu poate fi uneori. Chiar și pentru o activitate sportivă moderată, cum ar fi participarea la câteva maratoane de mountain bike sau curse de șosea de-a lungul unui an, trebuie antrenament, dar și o alimentație pe măsură. E firesc, organismul are nevoie de combustibil. Dacă într-un material anterior am tratat problema regimului alimentar propriu-zis, astăzi vom vorbi despre produsele de nutriție sportivă specifice acestui sport, batoanele, gelurile și băuturile pentru sportivi (sports drink). Deci, să începem.
Batoanele
Când kilometri parcurși la un antrenament sau la o tură încep să se adune, s-ar putea ca batonul energizant să devină cea mai arzătoare dorință a ta. După cum îi spune și numele, acesta oferă energie organismului.
Dar batoanele sunt de mai multe feluri: cu conținut ridicat de carbohidrați, cu conținut redus de carbohidrați, cu conținut ridicat de proteine și pentru înlocuirea meselor. Alegerea tipului de baton potrivit pentru tine depinde de nevoile tale de antrenament, după cum urmează:
Conținutul de nutrienți este inscripționat pe fiecare baton, așa că te poți orienta în funcție de acestea.
Inainte de a consuma astfel de batoane, este bine de știut că anumite ingrediente pot avea anumite efecte asupra organismului, de la individ la individ. De exemplu, batoanele cu conținut ridicat de fructoză pot cauza deranjamente gastro-intenstinale. Pe de altă parte, batoanele cu conținut ridicat de vitamine pot duce la alte probleme de sănătate tocmai din pricina depășirii cantității zilnice recomandate a acestora.
Cele mai recomandate pentru consum sunt batoanele cu conținut ridicat de carbohidrați, în timpul cursei/antrenamentului, și cele proteice după antrenament/cursă pentru refacerea post-efort.
Gelurile energizante
Gelurile energizante sunt tot un produs de nutriție sportivă care este de mare folos când simți că te lasă puterile. Practic, este cel mai facil mod prin care te poți realimenta când simți că nu mai ai energie.
Motivul este că majoritatea gelurilor conțin între 90 și 120 de kilocalorii pentru 25 de grame. De obicei, acestea abună în maltodextrină, adică o formă rafinată a zahărului, dar poat avea în compoziție și vitamine, aminoacizi sau cofeină.
În mod normal, nevoia organismului de a consuma un gel energizant apare după aproximativ 90 de minute de efort când rezervele proprii ale organismului se termină. Unele voci susțin că după acest interval, este recomandat să consumi între 30 și 60 de grame de glucide/oră , deci aproximativ un gel la fiecare 30 de minute. Subliniem că fiecare organism este diferit, deci această recomandare poate sau nu să funcționeze, aceasta fiind doar o estimare. Așadar, gelurile sunt folosite de triatloniști, maratoniști și cicliști, sporturi în care antrenamentele dar și concursurile durează câteva ore bune.
Un alt avantaj al gelurilor este faptul că sunt ușor de consumat, nefiind necesar să le mesteci, și sunt absorbite rapid de către organism, oferindu-ți energia necesară. Totuși, ține cont că pentru o digestie corespunzătoare, gelurile trebuie consumate cu apă. Circa 250 de mililitri de apă sunt necesari la un gel. Unii sportivi amestecă gelul în apă pentru a fi siguri că au parte de lichidele necesare, acest lucru fiind o practică destul de răspândită.
Un alt lucru pe care ți-l aducem în atenție este faptul că unele geluri sunt mai lichide, altele mai vâscoase, ca să nu mai menționaăm diferitele arome pe care le pot avea. Așa că îți recomandăm să încerci mai multe feluri pentru a stabili care ți se potrivesc cel mai bine.
Băuturile pentru sportivi
Scopul băuturilor izotonice este de a readuce nivelul de electroliți (săruri) la nivelul normal în urma pierderii acestora prin transpirație, dar și de a aduce un aport de calorii prin carbohidrații pe care îi au în compoziție.
Sports drink-urile, cum mai sunt numite, pot fi de 3 feluri:
Băuturile pentru sportivi nu trebuie consumate în exces pentru că acest lucru duce la hipernatremie, opusul deshidratării, subiect pe care îl vom trata într-un material următor.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…