Băuturile energizante sunt tot mai consumate in rândul publicului larg. Numele cât mai incitante și sofisticate și designurile “rele”, dar și lipsa de informații asupra acestei noi specii de băuturi contribuie din plin la acest lucru. Normal, cine mai stă în ziua de astăzi să se întrebe cât de folositoare sunt într-adevăr?
Ce este o băutură energizantă?
În niciun caz nu este o băutura cu multă energie inclusă, ci doar o combinație de cofeină, aminoacizi, vitamine și câteva zaharuri, simple sau complexe, cu un efect stimulant puternic. Această băutură a apărut pe la mijlocul anilor 80 și, în ciuda vechimii, nu există o definiție clară a ceea ce este, în principal pentru că aceste produse au intrat pe piață fără a fi reglementate de către instituțiile avizate, ci li s-a ales o denumire comercială de către producători. Statele Unite au fost locul primelor controverse vizavi de băuturile energizante când peste 100 de doctori au înaintat o petiție în care se cerea dezvaluirea cantității de cofeină dintr-o băutura energizantă.
Ce conține o băutură energizantă?
Cele mai des intâlnite ingrediente dintr-o băutură energizantă sunt cofeina, guarana, taurina, complexul de vitamine B și diferite ierburi. Practic, lista este similară cu ce găsești într-o băutură răcoritoare, dar cantitățile sunt mai mari în cazul acesta.
Cofeina este cel mai important ingredient și este un stimulent recunoscut. Din păcate, pe puține ambalaje ale băuturilor energizante vei găsi menționată cantitatea în care se află. Mai este important de remarcat că ierburi precum guarana conțin în mod natural cofeină. Cantitatea medie de cofeină dintr-o băutură energizantă este de circa 100-150 mg/porție, de circa 3 ori mai mult decât într-o băutură de tipul cola. Un adult poate consuma fără probleme circa 400 mg de cofeină zilnic, dar depășind această cantitate, tulburări de somn, nervozitate, anxietate și multe alte dereglări neurologice pot apărea. Punctul cu adevărat sensibil sunt femeile gravide și adolescenții. Dacă prima categorie nu ar trebui să consume mai multe de 300 de mg de cofeină, cea de-a doua ar trebui să își limiteze consumul la cel mult 100 de mg zilnic.
Taurina are de-a face foarte puțin cu taurii, asta dacă vorbim de cea din băuturile energizante care este obținută pe cale sintetică. Aceasta este un aminoacid neesențial (se sintetizează din alte substanțe) produs în mod natural de organismul uman și care are efecte antioxidante și protejează sistemul nervos. Producătorii de băuturi energizante pretind că taurina îmbunătățește starea de veghe, reduce riscul de diabet și epilepsie și reduce tensiunea arterială. Pe de altă parte, cercetătorii încă sunt în căutarea studiului care să confirme aceste supoziții. Ca regulă generală, se consideră că un consum zilnic de sub 3.000mg de taurină nu pune în pericol organismul uman.
Complexul de vitamine B sunt o parte fundamentală a unei diete sănătoase, fiind responsabil de descompunerea carbohidraților în glucoză. Mai multe vitamine B alcătuiesc acest complex și pot fi găsite sub numele de niacină, riboflavină sau ciancobalamină. Cantitatea de vitamină B dintr-o băutură energizantă este alt subiect de controversă. Acestea conțin cu până la 2000%-8000% din cantitatea zilnică recomandată, lucru ce poate duce la probleme neurologice sau dereglări ale metabolismului.
Ierburile sunt alt ingredient al băuturilor despre care vorbim. Deși unele sunt renumite în medicina alternativă, efectele lor nu sunt confirmate de niciun studiu clinic. Nici consumul lor nu comportă vreun risc major, dar ar trebui să fii atent la interacțiunea cu alte medicamente.
Care este diferența dintre o băutură energizantă și una izotonică?
Cu toate că sunt adesea confundate, cele două tipuri de băuturi sunt foarte diferite. Efectul primelor asupra performanței sportive nu este dovedit clinic și acestea se bazează pe stimularea sistemului nervos central, pe când băuturile izotonice conțin circa 8% carbohidrați, necesari alimentării organismului în timpul efortului, și electroliți, adică săruri minerale pe care le pierzi odată cu transpirația. Aceste produse din urmă sunt susținute de studii clinice efectuate pe sportivi de-a lungul anilor.
Cât de mult ajută o băutură energizantă cu adevărat?
Lăsând la o parte implicarea companiilor de băuturi energizante în diferite sporturi și în sponsorizarea anumitor sportivi, utilitatea acestor băuturi este relevantă doar prin prisma conținutului de cofeină, stimulent folosit de zeci de ani în lumea sportului. Așadar taurina, ierburile miraculoase și aromele interesante ce dau impresia de benefic oferă un avantaj psihologic.
Efectul acestor băuturi este numit în limbajul de specialitate crash and burn, deoarece după ce stimularea a încetat, te vei simți mult mai obosit, chiar epuizat. Este recomandat să consumi cât mai multe lichide, deoarece cantitatea mare de cofeină poate duce la deshidratare. De fapt, pe ambalajele unor băuturi poți citi că nu este o băutură hidratantă.
Cât de sigure sunt băuturile energizante?
Nivelul de siguranță al unei băuturi energizante este puternic legat de conținutul de cofeină. Dacă acesta este mic, riscurile sunt la fel, dar dacă sunt mari, probleme pot apărea. În cazul în care vei consuma o băutură energizantă în timpul efortului, ține cont de faptul că aceasta nu hidratează și nu îi oferă organismului tău carbohidrații de care are nevoie. În rest, alte efecte negative nu au fost depistate, consumul cu moderație al băuturilor în cauză fiind cea mai bună alegere pentru evitarea eventualelor probleme.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Daca sunt sau nu folositoare depinde de fiecare sa stabileasca pentru el. In articol am expus cateva aspecte care privesc aceste produse, dar decizia este un personala.
deci in concluzie?sunt sau nu folositoare energizantele? ps. oricum eu optez pentru izotonice sau o simpla limonada cu lamaie si putzin zahar