Au trecut 5 ani de când Shimano a introdus primul sistem electronic de schimbare a vitezelor complet funcțional. Inițial, acesta era un lucru disponibil doar sportivilor profesioniști sau, cel puțin, celor cu buzunare generoase, ce își permiteau să achiziționeze setul Dura-Ace 7970. Acum 2 ani însă, tehnologia Di2 a fost aplicată, cu succes am putea spune, setului Ultegra, oferind performanțe foarte bune la prețuri mai umane, iar acum, același set, în generația pentru 2014, beneficiază de eficientul sistem de schimbare, însă cu îmbunătățiri semnificative incluse.
Noul set Ultegra 6800 a împrumutat diverse trăsături de la Dura-Ace, printre care cele 11 pinioane, angrenajul cu 4 brațe, setul de roți, lanțul Sil-tec și mare parte din design. La fel a făcut și versiunea sa electronică, 6870, care a preluat, suplimentar, și sistemul electronic de la “superiorul” său. De asemenea, setul electronic funcționează și cu noul sistem de frâne hidraulice pe disc.
Comparativ cu versiunea precedentă Ultegra 6770, noul set beneficiază de niște manete cu un design mai confortabil, fiind notabil mai înguste, pe când funcționalitatea a fost îmbunătățită prin evidențierea butoanelor răspunzătoare pentru schimbare. De asemenea, se regăsește funcția multishift, ce permite coborârea sau urcarea continuă a schimbătorului pe pinioane, ceea ce înseamnă că poți schimba de la două pinioane o dată, la parcurgerea întregii casete. Totodată, și o pereche de butoane de schimbare a vitezei pentru ghidoanele de contratimp/triatlon a fost inclusă în noua linie.
Schimbătoarele sunt acum mai compacte și mai ușoare decât cele din generația 6770. Schimbătorul de spate cuprinde o tehnologie ce permite plierea scripeților în caz de accident, deși nu suntem foarte siguri cât de funcțională este invenția, și se prezintă în două versiuni, SS pentru pinion maxim de 28 de dinți, și GS pentru pinion maxim de 32 de dinți. Acesta din urmă este recomandat a se folosi în combinație cu un angrenaj compact.
Însă cea mai mare veste este apariția sistemului E-tube, o platformă de software ce permite reglarea componentelor Ultegra 6870 de la computerul personal. Informațiile oferite de producător nu sunt foarte generoase, însă cu ajutorul E-tube se pare că se poate ajusta funcționarea butoanelor de schimbătoare după bunul plac al utilizatorului.
Și să nu uităm de greutatea noilor componente:
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…