Categorii: Generale

Prima persoană cu diabet tip 1 care face turul României pe bicicletă!

Turul României cât mai aproape de granițe: 30 zile de pedalat, 2.891 km (4.120 m diferență de nivel pozitivă, 4.110 m negativă). Sâmbătă, 12 Noiembrie, la conferința dedicată zilei internaționale a diabetului, va fi prezentat programul „Da, și eu pot!”

Ne bucurăm să prezentăm în cele ce urmează gândurile Gabrielei care este pe cale să pornească într-o adevărată aventură. Aventură va fi nu doar datorită necunoscutului care îi așteaptă, dar și din cauza condiției speciale care îi guvernează viața.

Gabriela-Elena Airinei, descoperită cu Diabet tip 1 în anul 2002, iar in 2004 am devenit mamica de baietel perfect sanatos.

Dupa ce in 2011 si 2013 am fost la Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educație medicală specifică și Recuperare pentru copii și tineri „CRISTIAN ȘERBAN” Buziaș si stiind ce inseamna sa-ti scada sau creasca glicemia, sa constientizezi simptomele ca si adult, am realizat cum este pentru un parinte care are un copil cu diabet si nu poate sa explice ceea ce simte.

Inca de atunci am inceput sa ma gandesc cum as putea si ce as putea face sa ajut macar pe cativa dintre ei sa duca o viata cat mai aproape de cea a unui copil sanatos.

Acum cativa ani au aparut bicicletele in viata noastra. Am inceput sa fim aproape de ture, a aparut Bike Sensation. Odata cu Bike Sensation am inceput sa ne gandim des la bicicleta, Paul (juniorul care anul viitor face 13 ani) a prins si el drag de biciclete, de mers la competitii.

2015 a fost anul in care sotul meu, Cristian, a spus “Hai sa mergem in Bulgaria pe bicla!” Asa ne-am urcat pe bicicleta in Vama Veche, pe ploaie si au urmat 3 zile de pedalat, Kaliakra si retur. Nu mult, 150 km, dar pentru mine a fost prima aventura, nu credeam ca o sa pot, nu am crezut niciodata ca o sa pot. A fost bine, mi-a placut, m-am simtit bine, nu am avut probleme cu glicemia, singurele dureri au fost date de sa, dar e chestie de obisnuinta, de antrenament, de forma a sei.

Acum sa va povestim cate ceva despre proiectul ce urmeaza anul viitor si care credem noi ca va fi unul plin de surprize atat pentru noi, cat si pentru copii ce vor beneficia de pe urma lui.

Intr-o seara linistita din septembrie 2016, ne uitam la televizor si am spus: „Ce-ar fi daca am face turul tarii pe bicla, asta da aventura?”

Nu ne-a luat mult sa realizam ca se poate si asa s-a infiripat ideea, am batut palma si ne-am promis ca nu dam inapoi, ca ne antrenam si incercam.

De ce este interesanta incercarea noastra? Tocmai pentru ca am diabet tip 1, insulinodependent, ceea ce presupune atentie la tot, la ce, la cat si cand mananci, la efort, la somn. Iti controleaza viata aceasta boala, iti faci viata dupa cum vrea pancreasul.

Asociatia “Sprijin pentru Diabet”

Fondurile generate de aceasta aventura vor fi donate asociatiei pentru a achizitiona sisteme de monitorizare a glicemiei, sisteme necesare copiilor cu diabet tip 1. Acestea permit monitorizarea si alarmarea in cazul in care valorile glicemiei ies din parametrii.

Vom incepe obtinerea de fonduri prin:

  • Promovarea site-ului si a paginii de Facebook “Da, si eu pot!”, obtinerea de donatii si sponsorizari
  • “Vanzarea” de articole promotionale (tricouri, fanioane pentru bicicleta, sepci, bandane)
  • “Vanzarea” dreptului de a ne insoti, o etapa (sau mai multe) din traseu contra unei donatii.
  • Organizarea de intalniri pentru promovarea ideii noastre si constientizarea populatiei despre aceasta boala, impreuna cu Asociatia “Sprijin pentru Diabet”.

Va multumim si va rugam sa ne urmariti pe parcursul turei si pana atunci.

Parteneri actuali

Parteneri media:

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

  • miscarea este benefica D.Z.tip 1 mult ajuta in reglarea glicemiilor.Trebuie sa fim increzatori in noi sa fim curajosi sa nu ne temem.

  • Va urez mult succes.
    Experienta pe care ati acumulat-o pana acum, este un avantaj.
    Totusi, aveti inca multe necunoscute dar cea mai mare este cum puteti face pasul catre o rutina in care sa puteti gestiona un efort de cam 2-3000 kcal in fiecare zi. Se adauga, riscul iritatiilor de bazon, arsurile solare, pierderea de saruri, ...
    Aspectele sunt foarte interesante.
    Daca privesti prin ochii diabetologului, acest efort fizic se va face cu pretul cresterii Hb glicate.
    Din pacate, nimeni nu a avut curajul si nu e deontologic sa il ai (pentru ca nu facem experimente pe oameni) sa priveasca prin ochii nutritionistului.
    Din aceasta dilema nu veti putea iesi.
    Mesajul pozitiv este ca sportul, de grade diferite de intensitate, trebuie sa fie parte a bolnavului cu diabet si pentru asta va felicit.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma