Olanda a reușit să surprindă din nou opinia publică anul trecut, când a inaugurat prima pistă de biciclete care utilizează energia solară. Acum, la șase luni după acel moment, inginerii afirmă că sistemul funcționează chiar mai bine decât se așteptau, tronsonul de doar 70 de metri generând 3.000 kWh, suficient pentru a alimenta o gospodărie mică timp de un an de zile.
„Dacă traducem acest rezultat într-o medie anuală, atunci rezultă că fiecare metru pătrat va genera cam 70 de kWh”, declară Sten de Wit, din partea companiei care a implementat proiectul. Pista în cauză se află la nord de Amsterdam, în orașul Krommenie, iar panourile solare sunt prinse într-un mod ingenios în aceasta. Panourile stau într-o carcasă compusă din sticlă, silicon și beton și pot susține chiar și camioane de pompieri cu o greutate de până la 12 tone, energia realizată mergând în sistemul public de iluminare sau, dacă există surplus, în rețeaua electrică generală.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
70kWh cu un metru pătrat de panou solar? Cam optimist.