Categorii: Ciclocross

Cupa Națională de Ciclocros debutează anul acesta cu patru etape

Vești bune de la Federația Română de Ciclism care anunță calendarul competițional pentru Cupa Națională de Ciclocros din acest an. Pentru 2017 vom avea în total 4 etape desfășurate toate în vestul României. La Cupa Națională de Ciclocros vor participa sportivii care dețin o licență UCI validă, indiferent de naționalitate sau de federația care a emis-o. Însă pentru a figura în Clasamentul General este nevoie să participi la cel puțin două etape.

Campionatele Nationale Cyclocross 2005. Sursa eliseimiron.com

La Cupa Națională de Ciclocros a României poate participa orice ciclist, condiționat fiind de licența UCI. Astfel, pot concura atât sportivii de performanță cât și cei amatori, de orice naționalitate. Licențele master se vor considera echivalentul celor de amatori.

Cele patru etape ale Cupei vor conține următoarele categorii de concurs:

  • Elite M/F Baieti si fete de 23 de ani sau mai mult
  • U23 M Baieti 19-22 ani
  • Juniori M/F Baieti si fete 17-18 ani
  • Cadeti + Copii A M/F Baieti si fete 13-16 ani
  • Amatori M/F OPEN Baieti si fete peste 19 ani, cu licentă de Amator

Etapele Cupei Naționale de Ciclocros sunt următoarele:

  • Etapa 1, Porolissum CX, 21 octombrie, Zalău, jud. Sălaj
  • Etapa 2, Arad CX Cup, 28 octombrie, Arad, jud. Arad
  • Etapa 3, Lunca Timișului CX, 11 noiembrie, Urseni, jud. Timiș
  • Etapa 4, Cluj Napoca CX, 2 decembrie, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Traseele pentru fiecare etapă vor ține seama de regulamentul FRC, dar și de prevederile UCI referitoare la ciclocros. De asemenea, taxa de participare este stabilită de fiecare organizator în parte însă Federația ne asigură prin regulament că nu poate depăși suma de 100 lei. Se observa ca toate cele 4 etape vor avea loc in vestul tarii. Explicația constă în faptul că în luna august 2017, Federația a trimis un anunț către toți membrii FRC spunând că cine dorește să se implice o poate face. Cele patru etape pe care le vedem mai jos sunt practic toate aplicațiile primite. Dacă ar fi fost mai multe, Cupa ar fi putut avea la final maxim 5 etape.

Altă regulă pe care o întâlnești mai rar la concursurile „comune” de ciclism este faptul că festivitatea de premiere trebuie organizată în maximum o oră de la sosirea celui de-al cincilea concurent din fiecare categorie, dar și faptul că pe podium nu ai voie să aduci alte obiecte promoționale în afară de echipamentul cu care ai concurat. Pentru bicicletă va fi amenajată o zonă specială în apropierea podiumului, unde aceasta va fi expusă pe durata festivității de premiere. La Cupa Națională de Ciclocros a României se poate concura doar cu bicicletă de ciclocros.

Pe traseul de concurs, categoriile masculin elite, masculin U23 și masculin amatori vor concura 60 de minute, iar masculin juniori și toate categoriile feminin vor concura 40 de minute. Dacă la final de eveniment există egalitate de puncte, clasamentul se va stabili pe baza rezultatelor directe din ultima etapă a Cupei.

Nu în ultimul rând în cadrul Cupei, starturile sportivilor profesioniști se vor da separat de cele ale sportivilor amatori, la un interval de minimum 30 secunde. Traseele vor fi amenajate și marcate conform regulamentului UCI.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Suport de 6 biciclete de la Thule: noul Revert

Thule a găsit o soluție de a transporta 6 biciclete pe un suport care se montează pe cârlig, un suport…

3 zile in urma

Noul Pinarello Dogma XC, hardtail și full-suspension

Pinarello, cunoscut mai degreabă pentru cursierele de top pe care le fabrică, lansează în tandem noul Dogma, o bicicletă de…

4 zile in urma

Noul Yeti SB165: acum în format mullet

O delectare pentru priviri acest nou SB165, mai ales în culoarea această albastră. Odată cu adăugarea unei roți de 29…

4 zile in urma