Categorii: ArticoleMag

Piese fiabile cu prețuri decente, pentru biciclete

Există anumite piese bicicleta pe care le recomanzi fără a te gândi prea mult, deoarece deja ești convins de fiabilitatea acestora. Fie că ai citit review-uri, ai văzut exemple la alți prieteni sau pur și simplu te-ai convins singur, în mintea ta există deja câteva componente pentru biciclete care echivalează cu cea mai bună variantă, cea mai sigură și cu un raport performanță/preț foarte bun. Am întocmit o astfel de listă de piese bicicleta pe care v-o prezentăm în cele ce urmează.

1.Transmisie

Schimbătorul de pinioane: Shimano Deore este în acest moment una dintre cele mai bune variante de pe piață. Beneficiază de toate tehnologiile componentelor plasate mai sus în gamă (patină blocabilă cu ambreiaj, construcție compactă), este suficient de rapid și de silențios. Desigur, nu atinge performanțele unui XT, nici nu este construit din aceleași materiale, dar pentru preț este o ofertă imbatabilă. Cei care sunt în căutarea performanței, au la dispoziție Shimano XT, cu un preț nu tocmai mare și o fiabilitate desăvârșită.

Schimbător de foi: de regulă, la acest capitol, orice schimbător își face treaba bine, iar prețurile nu sunt mari deloc.

Angrenajul: depinde mult de greutatea pe care vrei să o economisești. Deore este o variantă foarte bună, însă dacă vrei greutate mai mică, trebuie să te uiți spre Shimano, gama XT sau Sram, gamele superioare. Deore este rezonabil din punct de vedere al prețului, variante de la Sram sau Shimano XT sunt destul de scumpe.

Manetele de schimbătoare: se cumpără în funcție de schimbătoarele pe care le deții. Dacă în cazul schimbătorului de foi, poți folosi componente Shimano și Sram ca mix, în cazul schimbătorului de pinioane, maneta trebuie să fie aceeași marcă cu schimbătorul (marcă, nu model!). Totodată, depinde de numărul de pinioane pe care-l ai pe bicicletă. Pentru variantele cu 10 pinioane, orice shifter de la Shimano este în regulă, căci beneficiază de funcția 2-way-release (acționezi maneta de coborâre a lanțului în ambele direcții), iar instalarea cablurilor este foarte facilă. Prin comparație, la Sram, manetele nu beneficiază de dublă acționare, iar instalarea cablului poate fi uneori chiar greoaie. Sram este în schimb mult mai ușor.

Recomandare pentru raport durabilitate/performanță/preț: Shimano Deore.
Recomandare pentru greutate/performanță/preț: Shimano XT.

2.Frânele

Când vine vorba de frâne Shimano este cu un pas înaintea concurenței la categoria de piese bicicleta. Nu construiește cele mai ușoare frâne din lume și nici nu urmărește asta, ci vrea să ofere cele mai durabile și sigure produse. Modelele de intrare dezamăgesc prin performanțe și nu sunt potrivite pentru bicicletele de munte, însă orice model de la Deore în sus își va face treaba admirabil.

Dacă vorbim despre frâne V-Brake, Shimano XT sunt la ora actuală cea mai atractivă variantă, char dacă japonezii au renunțat de mult la design-ul cu paralelogram, care oferea o forță de frânare mai mare (dar o durabilitate mai mică în timp).

Recomandare pentru raport durabilitate/performanță/preț: Shimano Deore.
Recomandare pentru performanță/preț: Shimano ZEE.
Recomandare frâne V-Brake: Shimano XT.

3.Roțile

La capitolul roți, Shimano nu poate ține pasul decât la nivel top-level, iar acesta nu face subiectul discuției noastre. Roțile construite ulterior pot fi o variantă excelentă pentru tine, iar în acest sens poți opta pentru butucii Novatec, pe rulment, care au un raport calitate/preț foarte bun, iar în ceea ce privește jantele, poți merge pe variantele FUNN sau Mavic.

Recomandare pentru raport durabilitate/performanță/preț: butuci Novatec și jante Mavic.
Recomandare pentru performanță/greutate scăzută: butuci Hope și jante Nukeproof.

4.Cuvetele

Poate că vei rămâne surprins, însă cuvetele NECO oferă un raport calitate/durabilitate/preț excelent. De regulă, orice cuvetă pe rulment își va face treaba, însă niciuna nu este atât de ieftină precum cele de la Neco.

Recomandare: Neco.

5.Lanțul

Când vine vorba de lanțuri ai de asemenea multe variante, însă cea care combină toate calitățile nu provine nici de la Shimano, nici de la Sram. Ci de la KMC.

Recomandare: KMC.

6.Furca

Modelele entry-level de la majoritatea producătorilor de piese bicicleta dezamăgesc prin performanțele scăzute. Astfel, modele mai fiabile și mai ușoare și cu un preț rezonabil, se găsesc la Suntour, modelul Raidon sau de la Rock Shox, modelul 30 Gold. Există furci mai performante și mai durabile, dar prețul acestora este mare și nu se încadrează în această listă.

Recomandare: Suntour Raidon sau Rock Shox 30 Gold

7.Anvelopele

Fără discuții, Maxxis produce în acest moment cele mai bune anvelope din lume. Fie că este vorba despre Cross Country, Enduro sau Downhill, aceștia au în palmares produse care au intrat în istorie pentru cariera longevivă. Maxxis nu schimbă modelele o dată la doi ani și nici nu construiește cele mai ușoare anvelope din lume, însă când vine vorba de aderență, este cu un pas înaintea majorității concurenților (există desigur și excepții).

Recomandare: Maxxis

8.Pedalele

Și la acest capitol Shimano este lider în ceea ce privește calitatea. Trebuie precizat că și BBB construiește pedale durabile de calitate, cu mențiunea că acestea sunt mai ușoare decât cele de la Shimano. Când achiziționezi o pereche de pedale, ideal este ca acestea să fie construite cu rulment, pentru o durabilitate mai mare în timp.

Recomandare: BBB pentru clipless și platformă și Shimano pentru clipless

9.Cămăși și cabluri

Orice variantă de la Shimano sau Jagwire. Shimano are în gamă cabluri și cămăși superioare, care asigură o culisare mult mai lejeră a cablului prin interiorul cămășii, modele mai scumpe însă care merită toți banii.

Recomandare: Shimano sau Jagwire

10.Plăcuțe de frână și saboți

Dacă nu dorești să mai folosești originalele, poți apela la piesele aftermarket de piese bicicleta de la BBB sau KoolStop atunci când vine vorba de saboți sau plăcuțe de frână pentru sistemul tău. Nici placuțele de frână de la Miles nu reprezintă o variantă rea deloc.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • "Schimbător de foi: de regulă, la acest capitol, orice schimbător își face treaba bine, iar prețurile nu sunt mari deloc."
    Aici as avea o mentiune: un schimbator din gama superioara va schimba de pe foi mari pe foi mici chiar si atunci cand lantul e sub presiunea pedalatului, spre deosebire de unul din gama inferioara, la care trebuie sa lasi usoara pedala cand vrei sa faci aceeasi miscare.

  • Nu mentionati despre Continental, Schwalbe sau chiar si Kenda, sunt branduri care au multe cauciucuri peste cele Maxxis, cel putin la cauciucuri de cursiere Maxxis e mult in spatele lui Continental si Schwalbe.
    Recomandati jante Mavic si butuci "Novatech", (faptul ca nu scrieti corect numele Novatec cam pune la indoiala experienta de peste 16 ani pe care o aveti in domeniu) asta e ce se recomanda in general la bike shopurile din Romania...pentru ca nu prea se gaseste altceva, dar daca dai un search pe net gasesti in afara roti complete cel putin la fel de bune si mult mai ieftine decat recomandarea dvs.
    Ar mai fi de mentionat shimano SLX (frane, manete, schimbatoare si angrenaj ) care ofera un raport pret/performanta foarte ridicat.
    Articolul are destul de multe componente care reflecta mai degraba preferintele autorului ...

    • În articol am ales câte un produs, maxim două, reprezentative din punct de vedere al costurilor și bineînțeles, adaptate pentru piața din România așa cum bine ați remarcat. Dacă ar fi însă să judecăm prin prisma durabilității, cam orice produs Shimano poate fi recomandat cu ușurință, exceptând poate butucii, însă aici era vorba despre un produs și nu despre mai mult. Evident, această listă poate fi extinsă mult mai mult decât este în prezent. Denumirea Novatec a fost corectată, mulțumesc pentru atenționare.

    • Atât Shimano cât și Sram au oferte interesante în segmentul 1x, personal prefer Sram pentru greutatea scăzută și rapoartele o idee mai versatile (vezi pinionul de 42 care la Shimano nu este disponibil). Dacă dorești un sistem mai solid, care să reziste mai bine abuzurilor, atunci Shimano este răspunsul.

    • Nu, nicidecum, este simpla realitate. Și desigur, experiența de peste 16 ani pe care o avem în domeniu.

  • Pe scurt vad ca shimano ati putut recomanda in aproape 90% din cazuti. Nu cred ca este o recomandare suficient de obiectiva. Este suspect sa recomandati asa mult un producator :))

    • Dacă poți să ne dai un exemplu la capitolele de la mai sus unde SRAM se impune în fața Shimano, este binevenit.

  • Am folosit placute de frana de la BBB, pot zice ca au fost cele mai proaste placute de frana pe care le-am folosit vreo data.

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma