A devenit deja o tradiție ca în fiecare an să privim peste umăr și să aducem în atenția voastră cele mai importante evenimente de pe scena locală, dar mai ales, persoanele din spatele acestora. Fie că este vorba despre sportivi sau organizatori, cu toții merită la final de an aprecierea noastră, a tuturor. Așadar, să vedem în continuare care sunt persoanele și evenimentele care au reușit să iasă din peisaj, în anul care tocmai se încheie.
Omul anului (2016)
Dacă scena de MTB Cross Country din România nu a cunoscut vreun salt spectaculos în 2016 în materie de concursuri, cu siguranță cea gravity a fost permanent în atenția noastră. Un progres cu adevărat vizibil l-a cunoscut datorită noilor cupe de enduro și de downhill, un segment în care puțini mai așteptau vreo schimbare. Dar pentru că oamenii care revigorează scena au nevoie de încurajări și laude, mai ales când fac treaba fără cusur, anul acesta ne-am îndreptat atenția către Tudor Geangălă, cel care a luat hotărârea de a arăta tuturor cum se face treabă, de la cap la coadă. Pe scurt, acesta a reușit să reunească mai toți organizatorii concursurilor de enduro și de downhill sub o singură umbrelă, croind un campionat cum sincer, scena locală nu a avut ocazia să vadă până în prezent. De la organizare și până la calitatea traseelor, precum și un sistem de punctaj coerent, ADMR, reprezentat de Tudor Geangălă, ne-a oferit un adevărat festin al MTB-ului. Acesta este și motivul pentru care el este omul anului 2016, în România.
Fără doar și poate, 4Munți este competiția anului în România. Desfășurată pe 4 etape, cu eforturi foarte mari din partea organizatorilor de a oferi un eveniment de calitate, pe trasee pregătite special pentru eveniment și cu porțiuni săpate în versantul muntelui de către echipa de organizatori. Puțini dintre noi ajung să pedaleze pe trasee similare în cadrul altor evenimente de gen din România, caracterul unic fiind întărit și de formatul în care se poate participa, competiția fiind destinată echipelor compuse din doi sportivi. Cu trasee tehnice, peisaje spectaculoase în mediul montan pe parcursul a patru etape solicitante, 4 Munți conține toate ingredientele necesare și reprezintă un punct de referință în calendarul competițiilor de mtb din România.
Road Grand Tour este cu siguranță seria de concursuri de șosea ce cuprinde aproape totate cursele de amatori din România, de la criterium-uri scurte în oraș până la curse de fond adevărate, trecând chiar și prin curse organizate pe circuite de raliu. Alex Ciocan și colaboratorii săi ne-au surprins anul acesta cu o serie de curse comparabile cu orice alte serii similare din alte țări cu tradiție mai mare în acest sport. Dacă ar fi să alegem totuși un singur concurs, acesta este Eroica, etapă de fond care începe la Brezoi pe Valea Oltului și are linia de sosire la peste 80 km mai departe și peste 2000 m mai sus, în vârful șoselei Transalpina, în pasul Muntinu. Adăugând anul acesta la traseu bucata dintre Obârșia Lotrului și Pasul Muntinu, considerăm că Eroica a devenit cea mai provocatoare cursă de șosea a noastră și deși nu se poate compara cu marile curse din Alpi, nu e departe de acestea ca traseu, peisaj și dificultate!
Etapa de la Sinaia din 2016 a avut tot ce ți-ai putea dori de la un concurs de Downhill: atmosferă, spectatori, vreme bună, telegondolă, mulți participanți și spectacol. Traseul și organizarea au fost punctele forte, cele care i-au convinsi într-un final și pe cei mai sceptici că CND este o treabă cât se poate de serioasă și de profesionistă.
Concursul anului 2016 (Oraș)
Urban Trail XCC, organizat în cadrul Romexpo, a reușit să adune aproape un număr dublu la start față de anul trecut, iar traseul a fost ceva mai spectaculos. Doza de distracție a fost maximă, atât de pe margine cât și din cursă, ceea ce o face în continuare una dintre cele mai atractive curse de început de an.
Marian Frunzeanu este câștigătorul seriei de competiții Road Grand Tour și este din punctul nostru de vedere și atletul anului la ciclismul de șosea. Și nu numai că îl regăsim în topul clasamentului, el rămâne și deținătorul unor KOM-uri foarte dificile pe Strava fără să fie prea mulți care să îi amenințe recordurile.
Sebastian Grosu a dovedit în decursul timpului că este cu adevărat tânăra speranță pe care o așteptam pentru scena locală, iar anul acesta nu a dezamăgit nici măcar o dată: și-a adjudecat victoriile în fiecare competiție de downhill locală la care a participat, cu excepția ultimei, unde nu a putut participa din pricina unei accidentări. Lider în clasamentul CND, Sebastian Grosu merită din plin felicitările noastre, ale tuturor.
Titlul merge către tânărul sportiv de origine română, Vlad Dascălu, care locuiește în La Rioja, Spania. Acesta a câștigat detașat titlul de campion național la categoria U23 în iulie la Hunedoara, fiind cu aproape 10 minute mai rapid decât Ede Molnar, sportivul clasat pe poziția a doua. Însă nu acest rezultat ne-a atras atenția ci clasările foarte bune la competițiile internaționale, acolo unde Vlad Dascălu s-a impus în fața unor sportivi de renume pe scena mtb-ului internațional. În Cupa Portugaliei de Cross Country a obținut un incredibil loc 3 la doar 5 secunde de sportivul ucrainian Sergji Rysenko. Un alt rezultat foarte bun a fost obținut de Vlad la Internacionales XCO Chelva Gran Premio Cult Bikes, acolo unde sportivul român s-a clasat pe poziția a 12-a la doar 2 minute de Matthias Stirnemann și imediat în spatele campionului național al Germaniei, Lukas Baum. De asemenea Vlad a luat startul și la proba de downhill la competiții internaționale, fiind cu siguranță unul dintre cei mai talentați mountain bikeri români, motiv pentru care anul acesta titlul merge către el.
Din nou, Sorin Parău a dovedit că este greu de înfrânt în cadrul Cupei Naționale de Enduro, fiind de altfel și Campionul Național al României, în cadrul aceleași discipline.
Petra Zăgrean a avut un parcurs bun anul acesta în cadrul Cupei Naționale de Downhill, fiind cea care ocupă prima poziție a clasamentului final. Cu atât mai îmbucurător cu cât Petra reușește de la un an la altul să progreseze vizibil. Foarte consecventă în ceea ce face, Petra primește titlul de atleta anului, pentru discplina Downhill.
Una dintre surprizele acestui an a fost Patricia Plumbotă, care și-a făcut o intrare spectaculoasă în cadrul Cupei Naționale de Enduro. Trei concursuri din patru câștigate, iar la final, titlul de Campioană Națională la Enduro obținut la Reșița. Ce altceva poți să-ți mai dorești de la un sezon pentru a-l numi cu adevărat de succes?
De menționat că anul 2016 a marcat o participare mai numeroasă decât în anii anteriori ai sportivilor români la competițiile din afara țării, în special la Cupa/Campionatele Mondiale de XCO și de Downhill.
Cicloturistul anului
La această categorie am ales să îi oferim premiul Gabrielei, o tânără bolnavă de diabet care în cadrul proiectului Da, și eu pot a pornit să facă turul României pe bicicletă urmărind cât mai aproape granița țării, însoțită de soțul ei și încercând să atragă atenția asupra problemei pacienților și în special a copiilor cu diabet, dar și să încerce să strângă fonduri pentru ajutorarea câtorva copii cu această maladie.
Recent lansata echipă SportGuru-BCR s-a prezentat la linia de start în 2016 cu un partener pe măsură, dar și cu o echipă cu nume de rezonanță, Alex Ciocan sau Adriana Ceaușescu, pentru a menționa câteva. SportGuru-BCR are atleți atât pe zona de MTB, triatlon sau alergare.
Daimon Women Cycling Team, la inițiativa Roxanei (Radu) Sandu, este prima echipă de șosea feminină din România, o premieră pentru scena locală. Aceasta a fost lansată în primăvară cu o componență serioasă, nu mai puțin de 11 fete fiind parte a echipei.
Salonul Bicicletei a venit cu o nouă și diferită abordare anul acesta, desfășurându-se la Romexpo, în mai multe hale, cu mai mulți expozanți ca oricând. Atât părerea noastră cât și a participanților a dat de înțeles că direcția în care se îndreaptă expoziția este una bună, drept dovadă anul viitor, anunțându-și participarea mai mulți expozanți.
Faptul că MoonTimeBike-ul nu a mai putut fi organizat anul acesta, reprezintă într-adevăr o dezamăgire, deoarece este unul dintre puținele concursuri care reușește să aducă bicicletele în plin centrul Capitalei, un eveniment important atât pentru scena locală cât și pentru promovarea sportului.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Salut, Interesante clasamentele, sincer. Dar mult prea obiectiv si analitic nu poate fi nimeni, din moment ce pe ici pe colo ajungi sa amesteci mere cu pere cu Mtb cu echipe si cu sosea. In continuarea Freerider mi se pare mai mult decat ok si prin articole si prin faptul ca pe cat este posibil oamenii sunt obiectivi.
Chiar si clasamentul asta , lasand la o parte, obiectivitatea/ subiectivitatea, aduce un lucru nou in peisajul asta romanesc ciclist in devenire : afla lumea de oameni si discipline de care nu au auzit marelucru pana acum. Afla de Marius Petrache, de Petra Zagrean, de Paltineanu, de cate echipe de cliclism incepem sa avem in tara...
Pana la urma abia suntem la "pubertate" in cliclism si biciclism in tara asta :-)
Ok, pentru anul urmator , ca o sugestie, pe langa clasamentul acesta si evidentierea punctelor forte din anul care se incheie s-ar putea face si un sondaj printre cititorii Freerider.
Si vom avea pe langa ceva structurat cat mai bine cum se mentioneaza mai sus si o parte Extra subiectiva, cu oameni si evenimente alese de noi. Adica sa amestecam iar mere cu sosea cu pere si cu mtb dar poate iese ceva si mai interesant asa.
In rest numai de bine si asfalt uscat (sau trainer-ul).
Alex
Salutare,
Doresc să-l menționez la GRAVITY pe juniorul Matei Moisil care a câștigat atât la Enduro cât și la Downhill.
Felicitări !
Salutare,
Vreau doar să-l menționez la GRAVITY pe juniorul Matei Moisil care a câștigat atât la Enduro cât și la Downhill.
Felicitări !
Din pacate clasamentele acestea nu au in spate niste parametrii valorici care sa te duca la o alegere clara, obiectiva.
Sunt alegeri mai mult ochiometrice, cu justificari diferite si in unele cazuri nu sunt cele mai fericite.
Din aceasta cauza articolul in loc sa genereze multumire si recompensare morala pentru cei care au muncit cel mai mult pentru comunitate va genera discutii si frustrari atat in randul riderilor cat si al organizatorilor.
O sa iau pe rand cateva aspecte si categorii.
Maratonul (XCM-ul) - Cea mai populara disciplina din Romania, disciplina care alimenteaza si restul disciplinelor (XCO, Enduro, Sosea, Ciclocros, Velodrom, chiar si putin la DH) si care a generat cresterea ciclismului in Romania nu are sportivul anului si nici sportiva anului pe cand la enduro desi e un sport care s-a vazut de abia anul acesta are ambele sexe reprezentate.
Cu XCM-ul (maratonul) trebuia sa se inceapa dar din pacate nici nu exista. Nu e corect.
La fel echipele mari nu sunt nici macar mentionate.
In zona concursurilor trebuiesc mentionati parametrii clari dupa care se ia decizia care ar fi cel mai bun.
Ca exemplu poate fi un algoritm alcatuit din: Unicitate, nr participanti, nr spectatori, efortul depus de organizatori, atmosfera, nr de oameni noi adusi sau orice alt parametru care e relevant. Fiecaruia i se da o cota parte si se noteaza.
Ca exemplu pt cel mai bun concurs din oras s-a facut clasament desi erau doar 2. Cel dintre schelele parasite de la Romexpo (care a si castigat) si cel din curtea Casei Poporului. Al doilea a avut mai multi participanti, oferea singura ocazie prin care puteai sa concurenzi in zona aia reprezentativa pentru Bucuresti si Romania, inscrierea organizatorii au reusit sa o faca gratuita etc...
La ciclistii de sosea Marian Funzeanu a fost declarat ciclistul anului desi si el cred ca recunoaste ca sunt cel putin 2-3 (Grosu, Nechita si Tvetcov) mai buni ca el. Poate fi bagat si Petrache intre cei din fata mai ales ca el a castigat Campionatul National unde au fost prezenti majoritatea favoritilor. Aici mentionez ca Petrache a castigat fara echipa cursa aceasta.
Poate daca s-ar fi facut clasamentul in functie de: nr de podiumuri nationale, clasamentul de la nationale, nr de podiumuri internationale, participari la Olimpiada, la Modiale ar fi mai corect, mai motivant, mai putin interpretabil. Mie-mi place Marian si-mi place sa cred ca suntem prieteni, dar un clasament transparent cu cotatii bine facute ar oferi chiar si lui o satisfactie mai mare pentru orice loc sau pentru castigarea unui asemenea titlu. La fel s-ar motiva riderii pentru la anul.
La echipa anului e o echipa de fete care surclaseaza conform acestui articol toate celelalte echipe existente si la sosea si la mtb. A fost aleasa doar ca sunt fete si au costumele la fel? La nationalele de sosea, la cele de mtb, la cele de XCO nu au fost si probabil foarte rar la celelalte concursuri.
Daca e o mentiune pentru ca sunt o echipa de fete e de inteles dar sa fie cea mai buna echipa sau "echipa anului" cum e mentionata mi se pare ca titulatura nu este ok raportat la celelalte echipe.
La cea mai buna echipa aparuta anul acesta a fost numita Sport Guru desi Vee Tire e pe departe mai buna si tot anul acesta au aparut si ei. Au fost prezenti vizibil, cu cort si tot ce trebuie la natioanale, la cursele UCI sunt chiar echipa de ciclism spre deosebire de SportGuru care e o combinatie de alergatori, triatlonisti si cativa ciclisti (aproximativ 4) care in mare activeaza la alte cluburi (Steaua, Petrolul....).
Articolul promoveaza mai degraba disciplinele noi si echipele noi. Poate ar trebui sa aiba alt titlu.
Articolul nu ofera parametrii de care s-a tinut cont si care au generat "sportivul anului " sau concursul anului sau echipa anului.
Maratonul, principala disciplina nu se regaseste reprezentata nici la baieti si nici la fete. La fel principalele echipe nu se regasesc aici si poate e mai bine caci fara un sistem de evaluare corect nu ar putea fi ceva relevant.
La sportivi ar trebui sa conteze urmatoarele elemente (asa ca exemplu/exercitiu si fiecarui element sa i se repartizeze o cota functie de importanta):
- Rezultatele la nationale pe disciplina la care sunt mentionati
- Rezultatele la concursurile importante din aceasta disciplina (primele 5 sau 7)
- Punctele UCI
- Numar de participari
- Numar de participari la concursuri in afara tarii
- Popularitate eventual
La echipe:
- Numar de campioni nationali la disciplinele la care sunt mentionate
- Numar de locuri 1, 2,3,
- Numar de participari
- Numar de puncte UCI
- Numar de membri in echipa ca cicilisti
- Numarul participarilor la concursuri in strainatate
- Popularitate (masurata un fct de nr de lik-euri pe pagina)
- Implicare in evenimentele generate pentru comunitate
- vechime
- licentiere
La concursuri:
- Unicitatea concursului
- Frumnusetea traseului
- crestearea nr de participanti
- numarul de participanti
- numarul de participanti din afara tarii
- puterea de comunicare catre mass media
- eforturile facute in prealabil pentru educarea participantilor si noilor veniti
- eforturile facute de organizatori (gen, participare gratuita, pietruirea integrala a traseului, facilitati oferite participantilor etc)
- nivelul de organizare
Fiecarui element cotat sa-i fie alocat un procent in functie de importanta.
Recomandarea de mai sus e doar un exemplu si mai pot fi adaugate sau imbunatatite.
Am facut mentionarile de mai sus pentru ca sunt implicat in aceasta comunitate si pentru ca asemenea mentiuni si premieri trebuiesc facute mai serios.
Stiu ca articolul nu a fost platit cum se mai sustine si nici rau voitor nu se vrea dar din pacate in loc sa-i recompenseze pe cei care au muncit pentru comunitate creaza discutii si nemultumiri neplecand de la o evaluare valorica, completa, comunicata si transparenta asa cum am exemplificat mai sus.
Nu vreau o discutie rautacioasa, sunt prieten sau in cel mai rau caz amic atat cu cei care au scris articolul cat si cu cei mentionati.
E greu sa-ti spui parerea in astfel de cazuri si sa mai fie modificat ceva acum dar poate pe viitor, prin dialog, sa se apropie mai mult de situatia reala.
All the best guys!
Salut!
O sa raspund doar despre partea unde mi-am adus aportul. In ceea ce priveste concursurile de MTB criteriul dominant a fost calitatea traseului si modul in care acesta reflecta ideea de Mountain Bike adevarat si cum noi suntem iubitori de asa ceva, mi-e ca asta va ramane criteriul.
In ceea ce priveste ciclismul de sosea, cea mai importanta competitie din Romania ramane clar RGT, cu foarte multe etape anul acesta, mult mai importanta pentru ciclismul de amatori decat Campionatele Nationale. Cum pagina noastra nu doreste sa fie un portal a ciclismului profesionist ci o pagina pentru amatori, castigatorul RGT mi se pare logic sa ia titlul. Evident ca Grosu e cel mai bun ciclist roman al momentului, dar el oricum a luat premiul anul trecut, nefiind niste premii obiective incercam sa variem rezultatele. Altfel am putea spune de acum ca 99% Grosu va fi omul anului pana prin 2020 cel putin ceea ce ar fi cam static. Evitam astfel de repetari.
Uite, la fel e si in cazul cicloturistilor, unde dupa parerea mea Radu Paltineanu ramane la ora actuala cicloturistul roman cu cel mai ambitios proiect in desfasurare, dar cum a luat premiul anul trecut, anul acesta am ales alt proiect interesant.
Mie cel putin nu mi se pare ca nominalizarile astea ar trebui sa fie obiective. Ele ar trebui sa prezinte pe cei ce s-au remarcat in mod deosebit, oameni noi, evolutii spectaculoase dar in acelasi timp sa discrimineze de exemplu competitiile care au scazut nivelul de calitate enorm, chiar daca si-au adaugat titulaturi UCI - din pacate avem cazuri de-a dreptul triste... vezi Cluj. In plus personal consider ca nu am bugetul suficient sa imi permita sa sap dupa toate informatiile necesare pentru un clasament absolut obiectiv - pentru asta ar fi nevoie de niste jurnalisti cu norma intreaga sa stea toata ziua sa faca asta, iar un clasament obiectiv ar naste discutii mult mai aprinse si mult mai justificate decat acest mic amuzament pe care-l facem noi anual.
In schimb da, poate ar fi mers un premiu separat pentru XCM... Si ca sa fiu sincer si unul pentru cel mai mare eveniment ciclist din Romania... dar uite, ideile mai vin si pe parcurs...
Sunt mult mai mulți, buni și bune,încât să încapă într-un articol ! Clasamentele sunt la vedere ! A fost un an plin de evenimente,fiecare fain în felul lui ! Să avem puterea să mergem la cât mai multe ! Baftă tuturor,lăsați ura sau oftica deoparte ! La cât mai multe concursuri,fără accidente !!!
Avem un ciclist care se numește Marius Petrache care de cite știu eu este vicecampioni mondial la Berlin la biciclete fixe și singur singurel a bătut anul asta cam tot în tara și în Grecia cu adversari care au fost veniți de la Rio în forma maxima și este sportiv legitimat elit .
Tot respectul pentru Marian Frunzeanu și nu contest calitățile lui dar totuși este declarat amator .
Nici anul trecut nu ați nimerit nimic și nici anul asta și nu știu de ce faceți articole asta dacă nu va informați prima data .
Îmi pare rău că încă o data nu pot sa va felicit .
Destul de trista situatie pentru ciclismul romanesc daca omul anunulii este cineva care a facut mai mult rau decat bine.
Este ultima data cand am vizitat acest site de mare specialitate. ;)
Atletii aia sunt defapt toti ciclisti.
Care atleti, cei de la Sport Guru? :) Io zic ca sunt de fapt fotbalisti, mascati in atleti... Gizas
Articolul asta nu prea are treaba cu realitatea din MTB din 2016
Persoana care a scris articolul ar trebui sa se documenteze mai mult inainte sa scrie penibilitati de acest gen sau macar sa intrebe pe cineva care cunoaste. GOD. unde s-a ajuns :)))
si atleta anului la xc ??