Ciclismul este un sport atractiv pentru tot mai mulți români, din diverse motive. Deocamdată putem vorbi despre această activitate la nivel recreațional și de amatori, pentru că mai este cale de mers până la a avea cicliști profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Dar lucrurile trebuie să înceapă de undeva, iar începuturile nu sunt mereu cele mai fastuoase. În orice caz, echipele de amatori din prezent au toate șansele să joace un rol important în viitorul apropiat al sportului autohton cu pedale, iar una dintre cele mai recent apărute formații este KTM Cycling Team din Sibiu. Ca să aflăm mai multe, am vorbit cu Dorin Dîrnescu, președintele acestei asociații sportive.
„KTM Cycling Team Sibiu a luat ființă din dorința membrilor acesteia de a putea face parte dintr-un cadru organizat în care să ne întâlnim, pregătim și să concurăm la evenimentele cicliste organizate în țară și, în viitor, sperăm chiar în străinătate”, dezvăluie Dorin despre noua asociație sportivă. „Am pornit la drum 5 persoane, Dorin Dîrnescu, Ioan Fogoroș, Alex Mareș, Adrian Popa și Cosmin Oprea, aceștia fiind și membrii fondatori ai Asociației KTM Cycling Club Sibiu.”
Cum s-a format echipa? „Ne-am cunoscut la ture în jurul Sibiului și mai apoi la concursurile din toată țara. O parte a actualilor membri au fost parte integrantă din alte forme organizate care susțineau și promovau mersul pe bicicletă. Împreună am decis că este benefică punerea tuturor cunoștințelor individuale la comun, pentru a duce această formă de organizare la un nivel cât mai ridicat și pentru a ne putea satisface mai ușor nevoile fiecăruia, ceea ce pe cont propriu ar fi fost mai dificil de realizat. Așa am constituit Asociația KTM Cycling Club Sibiu.”
„Pe lângă cei 5 membri amintiți, din KTM CTS face parte deja și Deborah Faoro – o prezență relativ nouă în lumea ciclismului competițional de la noi, ea participând pentru prima dată la un concurs de mountain bike în 2011 la Geiger Challenge. În 2012, deși a avut puține prezențe, acestea au fost remarcabile, locul 3 la Prima Evadare și la Michelin Maraton Zalău, locul 1 la Cheile Râșnoavei și la Cozia MTB. Acesta a fost doar unul din motivele care ne-au facut să ne dorim să o avem lângă noi, pe lângă faptul că spiritul ei de luptătoare și de învingătoare se potrivește perfect cerințelor și așteptărilor noastre de la actualii și viitorii membri ai echipei,” completează președintele Asociației.
Dar planurile curente? „Obiective pentru anul 2013 avem destule. În primul rând să aducem lângă noi persoane, fizice și juridice, care să împărtășească pasiunea pentru sport în general și ciclism în special, și al căror sprijin moral sau material ne va motiva suplimentar spre atingerea tuturor țelurilor propuse, precum: participarea la concursuri, promovarea bicicletei ca mijloc de deplasare complet ecologic și a membrilor clubului cu reale șanse de afirmare în domeniul ciclismului competițional amator din România.”
„Pe plan sportiv, KTM CTS dorește să participe la majoritatea concursurilor deja consacrate, dar și la cele noi, ce par promițătoare. Bicicletele pe care le vom utiliza pe parcursul întregului sezon vor fi cele de la renumitul producător austriac KTM. Acestea vor fi oferite de unicul importator al acestei mărci în România, și anume http://1ktm.ro/, pe care îl avem ca partener încă de la începutul noului nostru drum în lumea ciclismului competițional autohton. Îi mulțumim și pe această cale pentru încrederea și tot sprijinul pe care ni le acordă și suntem convinși că-l vom răsplăti cum se cuvine prin clasări cât mai bune.”
Întrebat de planuri de dezvoltare ale echipei, Dorin spune că: „Momentan, pentru anul în curs, încercăm să păstrăm forma actuală cu care am pornit la drum și vom încerca, prin acțiunile și prezențele noastre la toate evenimentele la care vom participa, să ne afirmăm și să arătăm că avem tot dreptul să țintim către elita ciclismului amator din România. Deja am primit câteva solicitări de la persoane din întreaga țară, prin care acestea își prezintă interesul de a face parte din KTM CTS. Ne bucură acest lucru, suntem deschiși să purtăm discuții cu oricine își exprimă interesul de a face parte pe viitor din echipa noastră, și cine știe, poate mai repede decât credeam vom fi colegi. Sperăm să putem ajunge să formam, pe lânga echipa normală, o echipă de elită cu nume consacrate și cu tineri ce deja demonstreaza că încrederea ce le-a fost acordată se transformă într-o certitudine.”
Dar în ce măsură urmăriți descoperirea și promovarea tinerelor talente care să ajungă sportivi de performanță? La această întrebare, Dorin replică următoarele: „Eu am descoperit acest sport mai mult de unul singur, cunosc cât de greu este să știi ce vrei, să-ți placă ceea ce faci, dar să fii singur și să nu ai de la cine să ceri un sfat, cine să te încurajeze și cine să te îndrume să iei decizii înțelepte pentru a putea progresa eficient și cu eforturi reduse în scopul propus. De aceea, vom porni de la turele simple de antrenament și socializare în jurul Sibiului în care vom încerca să descoperim tineri și persoane care au înclinație către acest sport și vom încerca să le împărtășim din experiența deja acumulată de noi, să le arătăm toate părțile frumoase și benefice pe care ciclismul le poate aduce în viața acelora care îl practică. Apoi îi vom lăsa să se hotarască dacă doresc și pot să facă acest lucru într-un cadru organizat, sau doresc sa rămâna simplii entuziaști. Dacă observăm că dintre membrii echipei sunt persoane care prezintă un potențial mai mare decât putem gestiona eficient, vom încerca fără ezitare colaborarea cu alte forme organizate de practicare a ciclismului din țară.”
Și despre viitorul echipei? „Peste 5 ani de zile o văd ca pe o echipă care s-a înrădăcinat deja bine în solul numit ciclism amator din România. O echipa care sper să reunească, pe lângă aceleași nume cu care a pornit inițial la drum, o multitudine de nume noi și care la momentul respectiv să aibă ceva de spus în acest domeniu. Depinde mult și sprijinul partenerilor pentru că deja, punând bazele acestei echipe și aducând-o la stadiul la care este acum, au apărut noi provocări pentru mine și în decursul celor 5 ani, sau poate chiar mai repede, sper să se realizeze.“
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…