Categorii: Interviu

Ariel Constantinof

Ariel Constantinof si-a consolidat déjà numele in comunitatea de biciclisti din Bucuresti, urmand s-o faca in curand si la scara nationala. Am fost curiosi sa aflam cum a reusit dar in special cum se face ca mobilizeaza la fiecare BikeWalk cifre impresionante de biciclisti. Ariel ne povesteste cum vezi viata atunci cand ai 19 ani, mai ales din postura unui organizator de evenimente “biciclistice”.


1. Salut Ariel! Ce ti-a trezit pasiunea pentru biciclete? Cum a inceput totul?


R:  De fapt nu cred ca-s pasionat de biciclete… sau oricum, e o pasiune “secundara” daca pot s-o numesc asa. Mai mult ma pasioneaza comunitatile si masele de oameni. Ma pasioneaza puterea oamenilor pusi laolalta. Totul a pornit de la “hai sa chem cativa oameni cu niste biciclete in parc sa vad ce reactii avem”. Curand ne-am strans vreo 20 de biciclisti care au renuntat la parc si au iesit la plimbare in strada. Reactiile pietonilor si ale soferilor la vederea multor biciclisti ma pasioneaza de fapt.


Spre rusinea mea, cand am inceput Bikewalk nici n-aveam bicicleta mea personala ci mereu inchiriam una. Bikewalk m-a facut sa-mi cumpar bicicleta.


2. Ai devenit cunoscut in urma BikeWalk-ului. Cand si cum ti-a venit ideea de a organiza aceste intalniri?


R: De fapt era cam 12 noaptea si stateam aiurea pe internet. Era prea cald, nu puteam sa dorm. Nu eram nici macar la mine acasa. Si atunci cand esti “torturat” de obicei ai idei. Cu 2 ani in urma mergeam la photowalk-uri (photowalk.ro)… si de acolo mi-a venit ideea cu “Bikewalk”. Daca aia se plimba impreuna si fac poze, de ce sa nu ne plimbam impreuna pe bicle? Bikewalk nu aduce nimic nou. De fapt, abia dupa ce am lansat Bikewalk (undeva pe la a 5-a editie, cand Bikewalk crescuse mare) am aflat ca in Bucuresti (si de fapt toata Romania) exista oameni care fac critical mass-uri. De fapt abia pe la al doilea Bikewalk am aflat ce-i ala un “Critical mass”.


Deci … n-am facut decat sa reinventez putin roata si s-o promovez mai bine ca altii. Total intamplator.


3. Ce inseamna pentru tine in acest moment BikeWalk?


R: BikeWalk este un vis devenit realitate. Eu vad BikeWalk ca pe un pas mare inainte pentru Romania. Nu stiu alt oras din Europa (capitala) in afara de Paris in care sa se faca asa ceva cu ajutorul politiei si a salvarii. BikeWalk este unul dintre primii pasi “verzi” din Romania. Incetul cu incetul in Bucuresti o sa se mearga cu bicicleta. De cand exista BikeWalk se pot vedea diferente mari (ca numar de participanti, ca numar de oameni pe care-i vezi pe strada pe biciclete etc.).


Nu spun ca este DOAR datorita BikeWalk-ului, desigur… dar BikeWalk a luat nastere probabil la momentul potrivit.


4. Cum se vede viata din postura organizatorului BikeWalk, care pe deasupra are “doar 18 ani”?


R: Viata se vede bine. Cum altfel? Aveam 18 cand am dat nastere BikeWalkului… dar de jumatate de an am 19 ani. Si daca te intrebi cum se vede BikeWalk din postura de organizator iti voi zice: se vede destul de bine pentru ca mereu am incercat sa nu stau cu vesta reflectorizanta pe mine in laterala benzii, sa conduc grupul sau sa inchid coloana. Mereu am cautat sa fiu “doar unul din cei ce pedaleaza”. Am gasit mereu oameni care sa ajute la organizare, sa tipe “la dreapta!”, sa tipe “e rosu, stati pe loc” si tot asa. Imi place sa fiu in centru si sa vorbesc cu alti biciclisti pe care nu-i cunosc.


Azi, cand pedalez singur prin oras, mai aud cate un “Saluuut!” de la alt biciclist de vizavi si senzatia este absolutmente geniala, crede-ma. 🙂


5.Cum ai reusit sa consolidezi imaginea BikeWalk-ului? Stiu ca suntem multi, insa cum ai reusit sa aduni parteneri pentru a-l organzia “ca la carte”?


R: BikeWalk a crescut foarte-foarte-foarte mult si a intrat in atentia multora. Asta poate fi un lucru bun sau un lucru rau, desigur. Cel mai frumos Bikewalk este desigur acela dezorganizat, in care doi biciclisti opresc intersectiile, ceilalti trec in viteza claxonand (ah, sunetul soneriilor de biciclete!), se saluta soferii, se canta si tot asa… dar un astfel de Bikewalk este considerat “delincventa” si se poate pedepsi.


Dupa o intalnire cu domnul Oprescu si cu reprezentantii proiectului Capitala Creste Verde, Bikewalk a fost, daca pot sa spun asa, “acceptat”. Azi Bikewalk este un proiect sustinut de PMB (primaria municipiului bucuresti).


Atata timp cat Bikewalkul nu-i o “delincventa”, apar tot mai multi parteneri. Pentru ei sunt afaceri, pentru noi… inca un gram de putere prin care promovam bicicleta.


Repet, nu cred ca sponsorii si partenerii sunt importanti acum, ci faptul ca Bikewalk este sustinut oficial de PMB.


6. Ai vreun brand de biciclete preferat? Tu pe ce bicicleta pedalezi la BikeWalk?


R: E destul de amuzanta situatia mea. Precum ti-am zis nu-s cine stie ce pasionat de bicicleta ca obiect. Desigur ca iubesc pedalatul… dar din punct de vedere tehnic sunt la pamant.


Pedalez pe semi-cursiere si cursiere vechi aduse din vest (Olanda, Elvetia etc.) si reconditionate. De ce? Ca-s ieftine si mai bine ca orice DHS. 🙂


7.Care este relatia ta in acest moment cu autoritatile? Unde ai intampinat dificultati in a-ti impune ideea proiectului? Cum au perceput cei din primarie aceste idei?


R: Desi la inceput clar nu au vrut sa ne accepte (iti amintesti primul Bikewalk din 2010? ne-au pus sa pedalam pe trotuar), acum ne-au acceptat in proportie de 99%.


Singura dificultate sau “problema” (desi nu-i chiar o “problema”) cred ca este ora. Vara la ora 18:00 e inca foarte cald. Eu am vrut ca Bikewalk sa fie mai pe la 19:00, 20:00… dar autoritatile n-au fost de acord. In rest, totul a mers ca uns.


Relatia cu autoritatile e foarte buna. Vor sa avem un organizator la fiecare 4-5 oameni ce pedaleaza (lucru imposibil, desigur), dar merge si doar cu 10 oameni cu veste reflectorizante ce fac pe “organizatorii”.


8. Tu ar trebui sa te numeri printre cei mai optimisti, de aceea te intreb : cum vezi dezvoltarea utilizarii bicicletei in Bucuresti? Dar in Romania? Crezi ca lumea va constientiza ca bicicleta este un mijloc de deplasare alternativ excelent pentru mediul urban?


R: In ultimul an numarul biciclistilor pe care-i vad pe strada in Bucuresti s-a triplat (ochiometric vorbind), deci tind sa cred ca incet-incet bicicleta e acceptata de romani (sau cel putin de bucuresteni). Cred ca in 2-3 ani vom avea probleme cu traficul pe bicicleta (pentru ca va fi prea intens). Si asta se va intampla probabil in mai toate orasele mari. In cele mici se merge deja cu bicicleta… si oricum traficul nu-i infernal acolo.


Lumea deja a inteles ca bicicleta e solutia. Trebuie doar sa asteptam sa vina o noua generatie de oameni. Cei de acum nu mai pot scapa de confortul masinii (de fapt pot, dar nu o sa stau eu sa trag de fiecare in parte…). In schimb voi face BikeWalkuri pana ii dau jos din masini.


9. Te-ai gandit pina acum sa infiintezi clubul BikeWalk? Unde pot gasi cei interesati informatii despre tine?


R: Clubul Bikewalk? “Club” suna a ceva inchis… deci clar nu-i nevoie de asa ceva. Eu vreau ca Bikewalk sa fie al oamenilor, nu al meu. Si asa si este. Eu detin o putere invizibila. Sunt in umbra. Ziceam si mai sus… eu nu tin coloana, nu inchid coloana, nu port vesta… eu pedalez in centru si ascult pareri, vorbesc cu necunoscuti. Informatii despre mine sunt pe blogul meu presupun (we3d.net) si pe google. Google a arhivat toate delincventele pe care le-am savarsit. 🙂


Urmeaza intrebarile standard freerider.ro :


11.Spune-ne una sau mai multe branduri de bicicleta care-ti plac.


R: N-am asa ceva. (Grav, nu?)


12.Cum te distrezi cel mai bine?


R: Combinand o pasiune cu o stare buna de spirit.


13.Daca ai putea sa calatoresti in timp, ce epoca ti-ai alege?


R: Greu de zis… Desi as vrea sa fiu prezent la “inventarea focului”, probabil ca as prefera sa traiesc al doilea razboi mondial. Vreau sa vad cat de exacta-i istoria. 🙂


14.Care a fost cea mai mare proba de curaj pe care a trebuit s-o dai?


R: Am facut bungee jumping de curand si stiu ca pur si simplu nu-mi puteam controla tremuriciul imens al picioarelor.


15.Care a fost cel mai nebun trick cu bicicleta pe care l-ai vazut? Asta bineinteles, in cazul in care ai asistat la unul !


R: De vazut n-am vazut, dar am facut! Am pus niste animale de plus la distanta de jumatate de metru pe jos (intr-o linie) si a trebuit sa trec printre ele (slalom). Totul filmat. A iesit un film foarte sadic.


16.Ce urmeaza dupa moarte?


R: Un alt joc.


17.Cateva cuvinte pentru cititorii Freerider.


R: Nu va zic sa veniti sambata de sambata la Bikiewalk, dar macar la cel de pe 4 septembrie (ultimul din seria de vara 2010) vreau sa veniti. Ah, and keep bikedreaming. It’s not safe but it’s great!


Multumesc.


BikeWalk poate fi accesat la adresa www.bikewalk.ro.


Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma