Probabil sezonul 2014 a fost cel mai bun de până acum pentru Ideal Geiger Team, nu doar pe plan național, ci și în cee ce privește activitatea și rezultatele internaționale. Cu un Lucian Logigan aflat pe întreg parcursul anului într-o formă de zile mari, dar și cu condițiile necesare continuării acestui proiect peste terenul accidentat al ciclismului internațional, Tudor Oprea ne prezintă o sumară recapitulare a sezonului încheiat, dar și câteva ambiții pentru viitorul apropiat.
Salut! Anul 2014 a fost un sezon foarte bun pentru Ideal Geiger Team. În materie de titluri importante sportivii echipei au luat cam tot ce se putea la nivel zonal: campion balcanic XCO Elite, campion național XCO Elite, campion național XCM. În plus, am câștigat unele din cele mai importante competiții naționale dar avem și câteva podiumuri în competiții UCI: locul 1 – Pamporovo/Bulgaria (UCI C1), locul 3 – Sfendami/Grecia (UCI C2), locul 2 – Skopje/Macedonia (UCI C3). Cred că pentru o echipa românească al cărei drum eu îl consider la început sunt rezultate foarte bune.
Ne-am concentrat mult în acest an pe competiții internaționale și fiecare punct acumulat a fost o realizare. Am avut 13 concursuri UCI și fiecare a însemnat o experiență. Sunt două momente pe care eu le consider remarcabile. Unul ar fi Campionatele Naționale de Mountain Bike Cross Country unde la categoria Elite podiumul a fost format în totalitate din sportivii noștri (eu, Lucian Logigan, Tudor Radu). În plus am avut locul 2 la Under 23 prin Cristi Losonczi. În aceeași competiție la nivel de amatori Robert Kovacs și Fabian Gândilă au fost pe locurile 1 la categoriile de vârstă 19-29 respectiv 30-39 de ani. Al doilea ar fi Campionatul Balcanic cu locurile 1 și 2 la Elite (Lucian Logigan și Tudor Oprea).
După părerea mea nu poate avea decât o evoluție ascendentă. Este suficient de tânăr pentru a mai avea posibilitatea unor performanțe bune, dar suficient de matur pentru a duce cu bine la capăt o competiție de înalt nivel. Cu sprijinul pe care-l va avea din partea echipei cu siguranță va obține rezultate importante. Probabil îl veți vedea mai puțin anul viitor în competițiile naționale intrucât vom avea un program internațional destul de încărcat, lucru care îi poate influența doar în bine performanțele. Un aspect important pentru el va fi starea de sănătate care i-a afectat forma sportivă în multe situații în ultimele sezoane. Sper să fie ocolit în 2015 de asemenea probleme.
Attila Madaras a avut un parcurs excelent în competițiile de maraton, direcție pe care se va concentra și în 2015. Celilalți membrii ai echipei au avut rezultate bune, dar nu foarte constante. Mi-aș dori să avem 1-2 sportivi tineri la care să văd o mai mare dorință de afirmare, tineri dispuși să muncească pentru a ajunge sus, dar mi se pare tot mai greu de găsit așa ceva în România. Sper totuși ca în următorii 2-3 ani să apară pentru că avem mare nevoie de ei.
Sunt foarte motivat și cred că mai am încă forța necesară obținerii unor rezultate bune, inclusiv la nivel internațional. Prin experiența pe care o am și printr-o pregătire consecventă am șansa să contribui la acumularea de puncte în vederea calificării României la Jocurile Olimpice. Din păcate nu cred că avem tineri care să poată face față și timpul rămas până la Rio nu ne permite să-i pregătim. Acesta este motivul pentru care am decis să mai continui încă 2 ani, 2015 și 2016, după care probabil voi face cerere de pensionare după mai mult de 20 de ani de competiții. Dar deja din 2015-2016 sper să avem mai mulți rideri capabili să preia ștafeta peste câțiva ani. Se vede deja o creștere a nivelului sportivilor din România, dar fără participări constante la competiții internaționale nu cred că vom avea saltul important pe care îl așteptăm. Și pentru asta avem nevoie nu doar de sportivi tineri și dedicați, ci și de echipe puternice.
Toate fondurile necesare funcționării echipei provin din surse proprii. Avem în vedere o creștere a bugetului pentru că avem în plan participarea la mai multe competiții internaționale și asta presupune costuri destul de mari. În plus vrem ca în aceste deplasări să avem tot timpul un însoțitor care să ne ajute cu partea logistică, lucru pe care în 2014 l-am evitat de multe ori din considerente financiare.
Bugetul echipei este structurat pe câteva capitole importante. Mai mult de jumătate din buget merge pe participarea la competiții, direcție căreia îi acordăm o importanță deosebită și încercăm ca în special la competițiile internaționale sportivii să beneficieze de tot ce au nevoie. De asemenea o importantă parte este dedicată dotării materiale, de la biciclete până la echipamentele de concurs. Și aici încercăm să avem la dispoziție cele mai performante produse. În mod obligatoriu în buget trebuie prevăzute 2-3 cantonamente în zone mai călduroase pe perioada iernii. Se mai adaugă întreținerea mașinii, analize medicale, asigurări și o serie de alte cheltuieli neprevăzute (de exemplu cheltuieli cu bicicletele în cazul unor căzături mai serioase). Toate aceste costuri necesită un buget pe măsură iar următoarea perioadă o vom dedica în principal consolidării acestuia.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…