Deși vara ne oferă multe opțiuni, când vorbim despre bicicletă avem în față o invitație greu de refuzat. Ca dovadă, numeroasele curse de mountain bike din țară, mare parte din ele desfășurate în toiul verii, pe o căldură care pune la grea încercare orice termometru. În fine, pasiunea nu cunoaște astfel de limitări. Acesta este și cazul lui Georgian Popovici, pe care probabil îl știi dacă obișnuiești să iei parte regulat la cursele autohtone de mountain bike. Cunoaște destul de bine podiumul și credem că are câteva lucruri interesante să ne spună, dar despre acest lucru de poți convinge chiar tu citind interviul de mai jos.
Salut Freerider! Povestea mea e simplă, dar plină de coincidențe. Știți cum se spune “Coincidențele sunt modul prin care Dumnezeu rămâne în anonimat”. Am avut norocul să mă nasc într-o zonă extraordinară pentru sport, Reșița, județul Caraș-Severin. Munți, dealuri, trafic redus, fără tentațiile unui oraș mare, ai tot ce îți trebuie pentru a face performanță cu adevărat. Doar voința și șansa mai lipsesc dintr-un “meniu” complet…
Gândindu-mă cum am început acest sport, îmi aduc aminte de primul concurs. Cu siguranță, dacă nu câștigam, probabil mă apucam de alt sport. Era un concurs pe ture în oraș, organizat cu ocazia Zilei Europei de cei de la Bikeattack. Aveam doar 13 ani și o dorință mare de a câștiga, de a fi cel mai bun. Aceeași dorință mă duce mai departe și acum, chiar dacă prind o zi mai proastă sau adversarii sunt mai buni
După acel concurs a urmat participarea la Banat MTB Maraton 2006. Am dat peste rideri cu experiență precum Elisei Miron, Logigan Lucian, Dinu Vlad sau Tudor Oprea. Ei erau cei care au pus bazele acestui sport, concurau la 80 de kilometri, eu doar la 15! Microbul sportului era deja în mine și porțile spre lumea bună a mountain bike-ului românesc începeau să se deschidă.
Pot zice că am mai multe, dar sunt bucuros când îmi amintesc că am ieșit de două ori vicecampion național la maraton, am câștigat Romanian Grand Prix, la XCO și XCM și am învins în cadrul mai multor maratoane importante de la noi.
Anul acesta am participat la Campionatele Europene de Maraton, dar îmi amintesc că a fost extraordinar și în Thassos, unde am încheiat pe locul 6 și la Salzkammergut Trophy unde am ocupat locul al 12-lea.
Aici contează din ce punct de vedere privim lucrurile. Dacă sunt subiectiv, Banat MTB Maraton este cel mai frumos, doar se desfășoară la mine acasă. Zona Gărâna-Semenic este extraordinară și tinerii din organizare își dau toată silința pentru a realiza ceva deosebit.
Ca și participare, Maros MTB Maraton este cel mai puternic. Este singurul maraton de la noi înscris în calendarul UCI. Se acordă puncte valoroase pentru calificarea la Jocurile Olimpice, așa că participă mulți concurenți străini. Ca și mediatizare și organizare, Geiger Challenge este la cel mai inalt nivel. Însă de ceea ce mă bucur este că am putut să dau aceste exemple. Este foarte bine că avem maratoane foarte diversificate, atât ca și traseu, cât și ca poziție geografică!
Îmi este foarte greu să spun care este cea mai deosebita experiență a mea. Au fost foarte multe. Totuși, cred că m-am bucurat cu adevărat de acest sport într-o excursie de câteva zile pe bicicletă în Munții Banatului, alături de câțiva prieteni. A fost extraodinar, ne-am bucurat de natură, de fiecare potecă și de fiecare peisaj văzut. Este ceva unic atunci când nu alergi după podium, nu trebuie să scoți un anumit timp, ci doar trebuie să pedalezi pentru a descoperi locuri din ce în ce mai frumoase.
Popularitatea mountain bike-ului din Romania este într-o continuă creștere și nu cred că greșesc dacă spun că acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Văd tot mai mulți oameni pe biciclete performante, încercând să parcurgă distanțe din ce în ce mai mari, autodepășindu-se. E clar, dacă te-a prins microbul, nu mai scapi. Și având în vedere și celelalte coordonate, această activitate devine un adevărat fenomen.
Legat de concursuri, pot spune că și ele sunt într-un trend ascendent. Avem concursuri în toate zonele țării, câte 2-3 în fiecare weekend. Este extraodinar, sincer!
Legat de nivelul riderilor, trebuie sa discutăm pe două planuri. Sunt rideri amatori în adevăratul sens al cuvântului care devin din ce în ce mai buni și se aproprie foarte mult de nivelul vârfurilor din țara noastră. Concurența și rivalitatea duc la performanțe mai înalte, așă că consider acest lucru ca fiind bun. Pe urmă, există cicliștii de performanță. Din păcate, eu văd nivelul cicliștilor de vârf într-o stagnare și consider că aici este marea problemă. Suntem la fel de departe de nivelul Europei ca și acum 3-4 ani, iar în privința aceasta trebuie făcut ceva.
După cum știți, sponsorul principal este magazinul Emmedue Sport, importator Sidi și Selle San Marco în România. De anul acesta, îmi este alături și magazinul Moș Ion Roată, importator Felt în România, precum și Isostar, fără de care performanțele mele ar fi fost mult mai greu de atins. Cu toții mă ajută cu diverse lucruri necesare, de la bicicletă la accesorii și până la produse de nutriție sportivă.
Planuri… am multe. Cel mai mult vreau să fiu sănătos ca să pot participa la cât mai multe concursuri și să mă bucur de fiecare moment petrecut pe bicicletă! În plus, mai urmează câteva concursuri importante. Și vreau să le fac o urare și cititorilor voștri: bucurați-vă de sport, bucurați-vă de natură, bucurați-vă de fiecare moment petrecut pe bicicletă!
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…