Noi recomandam utilizarea unei furci cu amortizor pentru probele de DirtJump sau Street in special datorita faptului ca tot mai multi producatori de furci au in ofera lor produse specifice. Este foarte important ca la DirtJump sa utilizezi o furca special creata sa reziste socurilor puternice, care nu de fiecare data sunt incasate pe verticala ci si pe diagonala, in functie de aterizare. De aceea, utilizarea unei furci pentru Cross Country este cat se poate de nerecomandata din doua motive simple : rezistenta la socuri lasa de dorit (pentru ca nici macar nu a fost gandita pentru asa ceva), iar la un moment dat va ceda (iar momentul nu va fi unul dintre cele mai placute, mai ales daca se intampla la o aterizare) si garantia nu va acoperi nicio paguba cauzata de sariturile brutale, astfel incat vei pierde suma investita.
O furca de DirtJump beneficiaza de o constructie solida, in special la nivelul sistemului de amortizare dar si la nivelul bratelor inferioare care trebuie sa masoare minim 32 de mm in diametru. De preferat ar fi utilizarea unui sistem Maxle pentru prinderea rotii anterioare, acesta crescand rezistenta rotii, implicit si a butucului. Sa nu uitam ca pe langa cursa de minim 100 de mm a furcii si roata din fata incaseaza o parte din soc. Daca furca beneficiaza si de reglaje, cum ar fi Preload-ul sau compresia atunci este perfect. Unele furci beneficiaza si de Lock-Out, o functie special adaptata pentru sarituri. In mod normal, este total exclus sa utilizezi o furca normala cu Lock-out-ul actionat pentru sarituri, deoarece se va distruge rapid.
Printre cele mai usoare furci pentru DirtJump se numara Manitou Circus Expert cu 2,13 kg si Suntour Duro cu 2,2 kg. La polul opus al tabelului se afla Marzocchi Dirt Jumper 3 cu 2.74 kg si RST Launch cu 2,86 kg! Diferenta de aproximativ 700 de grame intre RST Launch si Manitou Circus Expert se resimte imediat, in special atunci cand trebuie sa tragi de bicicleta. O furca usoara constituie un avantaj si in situatiile in care dupa reprizele de sarit, vrei sa mai incerci si ceva Street in drumul spre casa.
Printre cele mai scumpe furci pentru DirtJump, amintim nou lansatul model al celor de la Rock Shox si anume Argyle 409 care costa nu mai putin de 420 de euro si Marzocchi 4X RC3 pentru care va trebui sa platesti 450 de euro.
In tabelul de mai jos vei regasi toate furcile pentru DirtJump, de la mai producatori diferiti, disponibile in acest moment. Un simplu calcul ne arata care este cel mai bun raport pret/greutate. Astfel cei de la RST cu modelul Launch ne ofera o furca de 2.86 kg la un pret de doar 70 de euro adica un raport de 24,47 euro/kg. Foarte aproape se afla si cei de la Suntour cu modelul Duro : 27,27 euro/kg. La polul opus intalnim furcile Rock Shox Argyle 409 cu un raport de 178,72 euro/kg si Marzocchi 4X RC3 cu un raport de 197,36 euro/kg. Este lesne de observat ca producatorii renumiti au si ofertele cele mai scumpe si este firesc sa fie asa : calitatea si functionalitatea sunt total diferite fata de tehnica simpla utilizata pentru un RST Launch spre exemplu.
In continuare, iti punem la dispozitie un tabel grafic cu toate furcile de DirtJump de pe piata, cu datele tehnice si cu preturile acestora.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
DURO 2,2kg? ce duro e si ala? unde il gasesc la pretul de 60 eur?
Salut! Practic se poate face orice, insa cu dezavantajele de rigoare. Daca intentionezi sa folosesti o furca de DJ pentru XC, aceasta va fi mai grea (deci te va incetini pe traseu), nu va avea lock-out (pentru ca furcile de DJ nu au aceasta functie, iar urcarile vor fi un chin), beneficiaza de alte reglaje care nu te ajuta in XC si nu in ultimul rand felul in care furca amortizeaza socurile : cele de DJ sunt gandite sa incaseze socuri scurte dar dure, pe cand cele de XC sunt gandite pentru denivelari mici si medii. Bineinteles si setup-ul arcurilor este diferit.
Pe scurt, sunt multiple dezavantaje pentru care sa nu utilizezi o furca de DJ la XC.
Ca nu se poate folosi o furca de XC la DJ am inteles dar, as vrea sa stiu si daca se poate iners, adica folosirea unei furci de DJ la XC sau AM. Multumesc.