Categorii: ArticoleMag

Furci de Cross Country accesibile pentru 2010

Urmeaza sa facem o scurta trecere in revista a tuturor furcilor pentru Cross Country, accesibile din punct de vedere al costurilor. Discutam despre modele entry si medium level, oferite de producatori cu costuri decente. Acesta nu este un test al respectivelor produse ci doar o prezentare a ofertelor aflate pe piata in momentul de fata.


Care sunt criteriile in functie de care imi aleg furca potrivita pentru Cross Country?


In primul rand, cursa de amortizare a furcii este importanta : minim 80 mm iar de preferat este o furca ce ofera o cursa de 100 mm.


In al 2lea rand, este importanta greutatea. In acest segment de entry-level al producatorilor gasim atat furci usoare cat si furci grele. Totul depinde insa de pretul de achizitie.
In al treilea rand sunt importante si facilitatile pe care furca le ofera. Optiuni precum Lock-Out sau Preload sunt importante in momentul deciziei achizitionarii unei furci pentru Cross Country.


Furca pentru XC Marzocchi


O furca pentru Cross Country, cu performante decente, care din spusele producatorului este gata sa inghita chiar si cele mai mici denivelari de pe traseu. Furca Marzocchi 22 RLO ofera performantele unui produs mid-range, la costuri de produs entry-level.


Greutatea acestei furci este de 2513 grame si ofera o cursa de 100 de mm. Bratele au o grosime de 30 de mm si este compatibila atat cu V-Brake-uri cat si cu frane pe disc. Din punct de vedere al tehnologiilor, aceasta ofera optiune de rebound si de lockout. Insa comanda pentru lock-out (blocarea cursei furcii pentru a o face rigida) este montata pe bratul drept al furcii si nu beneficiaza de comanda pe ghidon.


Furca poate fi achizitionata din magazinele online din afara tarii.


Furca pentru XC Rock Shox Dart


Familia Dart are trei membrii : 1, 2 si 3. Foarte simplu denumiti. Diferentele intre cele 3 furci sunt facute de tehnologiile diferite utilizate pentru fiecare model in parte. Astfel, modelul de entry-level este Dart 1 iar cel mai dotat Dart 3. Acesta din urma beneficiaza de rebound, lockout cu comanda pe ghidon si preload. Dart 1 cantareste 2495 de grame pe cand modelul Dart 3 cantareste 2223 de grame.


Preturile pentru gama Dart pornesc de la aproximativ 270 de lei, o valoare buna pentru un model de furca ce se afla de ceva vreme pe piata, iar calitatea acesteia este imbunatatita constant.


Cursa este de 100 de mm pentru Dart 1 si de pina la 120 de mm pentru Dart 2 si Dart 3. Atentie insa, Rock Shox recomanda montarea discurilor cu o dimensiune de maxim 160 de mm, pentru toate din cele trei modele. Longevitatea pe piata a acestui model, cat si performantele completate de pretul mic, fac din modelele Dart o alegere buna pentru incepatorii in Cross Country.


Un test complet despre Dart 2 poate fi citit aici. Pentru testul cu Rock Shox Dart 3 click aici.


Furca pentru XC RST


Taiwanezii ofera numeroase modele pentru Cross Country, insa in gama de pret entry-level se plaseaza modelul Gila, oferit in mai multe variante. Utilizatorii au posibilitatea sa opteze intre Gila si Gila PRO, diferenta fiind facuta de bratele mai groase ale modelului PRO si specificatiile legate de greutate care difera de la un model la altul.


Atat modelul Gila cat si Gila PRO sunt oferite in alte subvariante : RL, TnL, ML si T. Modelul RL este cel mai bine dotat, benficiind de lock-out hidraulic cu comanda montata pe ghidon iar T este modelul care beneficiaza doar de functia de preload.


Diferit fata de modelele Dart de la Rock Shox, la RST Gila cu cat furca este dotata cu mai multe optionale, greutatea acestei creste (odata cu pretul). Cursa este buna, de pina la 120 de mm iar preturile pornesc de la 250 de lei pentru versiunile mai slab echipate.


Un test cu RST Gila TnL poate fi citit aici. Testul cu RST Gila T8 poate fi citit aici. Iar aici poate fi citit testul cu RST Gila PRO TnL.


Furca pentru XC SR Suntour


Modelul de entry-level al producatorul Suntour este XCT, un model care nu si-a castigat prea multi admiratori datorita problemelor mari de fiabilitate.


Si acesta este oferit in patru versiuni, cu diverse optiuni : SF8 XCT, SF9 XCT MLO, SF9 XCT 100 si SF10 XCT 100. Primul model din gama ofera o cursa de 80 de mm, brate de 30 de mm si o greutate de aproximativ 2.5 kg. Modelul de top SF10 XCT ofera o cursa de 100 mm si optiune de lock-out mecanic. Despre greutate insa nu ni se ofera niciun indiciu.

Este bine de stiut ca pe aceste furci se pot monta doar discuri cu un diametru de maxim 185 mm si ofera prindere si pentru V-Brake-uri. Suntour a anuntat ca pentru 2010 calitatea furcilor sale a fost imbunatatia, urmand sa testam si noi capacitatile noii furci si sa publicam o recenzie in acest sens.


Pretul de pornire pentru modelul SF8 este imbatabil : 200 de lei. Daca ne gandim insa la calitatea slaba a modelului, parca merita sa investim ceva mai multi bani intr-un model mai durabil.


Un test complet cu modelul Suntour XCT V2 poate fi citit aici.


Furca pentru XC Magura


Poate ca stii, dar trebuie sa mentionam :  producatorul german Magura nu este renumit doar pentru fabricarea franelor hidraulice ci si datorita furcilor pe care le ofera in gama de componente.

Din punct de vedere al calitatii, acestea se plaseaza in topul celor mai bune furci pentru Cross Country. Insa si pretul este pe masura calitatii oferite : aproximativ 450 de $ trebuie sa ai pregatiti pentru modelul Menja MM 100 XC. Furca beneficiaza de tehnologia Double Arch Design, brate de 32 de mm, lockout dinamic, rebound si preload.


Minunate sunt vestile si in ceea ce priveste greutatea modelului Menja : doar 1.625 de grame pentru o cursa de 100 de mm. Discul maxim ce poate fi montat este de 210 mm iar furca este livrata si cu o pompa mica, utilizabila pentru mici ajustari.


Furca pentru XC Fox


Fox este renumit pentru produsele calitative si durabile pe care le ofera. Pretul modelului pentru Cross Country Fox 32 F 29 este aprope dublu fata de cel al furcii Magura, fiind oferita pentru aproximativ 800 de $.


Cursa poate ajunge pina la 120 de mm, iar modelul anului 2010 foloseste noul amortizor FIT RLC. Sunt disponibile insa si modele cu o cursa de 80 sau 100 de mm. Modelul care beneficiaza de cursa cea mai mare, cantareste 1,72 kg, o greutate foarte buna pentru performantele oferite.


Amortizarea se face cu aer, iar bratele ofera o grosime de 32 de mm. Modelele sunt disponibile doar cu prindere pentru disc. Fata de concurenta, Fox ofera tehnologii de ultima ora, durabilitate foarte mare si un nume de care bicicleta ta se va bucura cu siguranta. Totul consta in disponibilitatea ta de a face o investitie atat de mare.


Este un model recomandat expertilor in Cross Country, iar daca te intrebi ce cauta aceasta furca in clasament, afla ca si aceasta este entry-level-ul gamei de furci Fox pentru XC.


Consulta tabelul de mai jos pentru detaliile furcilor prezentate in acest articol.



Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Pfuuai:))pai e nasoala treaba atunci:))Nu-mi ramane decat sa ma orientez spre ceva sh ca la alta bicicleta nu ma pot gandi momentan:))ofof bugetul asta...

  • Furci bune pe dimensiunea 1" nu mai exista decat second hand (daca vrei sa fie de la un producator consacrat). Din pacate nu stiu cate astfel de modele mai gasesti...

    Standardul a disparut de mult din segmentul furcilor de calitate (inainte de anul 2000). Se mai gasesc produse made in china sau furci fixe pe aceasta dimensiune, dar banuiesc ca vrei s-o montezi pe un mountainbike, corect?

    Cautand cateva alternative, am gasit una decenta: http://www.amazon.com/RST-T6-Suspension-threaded-steerer/dp/B000FIDKSQ - RST Gila cu o cursa de 80 de mm. Cu toate acestea, pretul de 174 $ (fara livrare) ma face sa cred ca investitia nu renteaza. Cel mai potrivit ar fi sa inlocuiesti furca actuala cu una din aceeasi gama, de la producatorul de la care ai achizitionat bicicleta. Sau ceva similar. Dar nu te astepta sa gasesti calitate in acest segment.

    Multumim pentru laude! Apreciem foarte mult!

  • Am o nelamurire: avand in vedere ca mai exista pe piata biciclete cu gatul cadrului unde intra furca de un inch, v-as ruga sa-mi oferiti o recomandare pentru o furca buna, fiindca nu prea am gasit pe piata decat cu gat de 1,25. Multumesc!
    Felicitari pentru articolele foarte variate care m-au tinut ore intregi pe site, sunteti intr-adevar oameni seriosi si capabili. Stima

  • Dintre toti cei cu care am discutat, iti recomand Rock Shox Dart 3. Nu am testat Marzocchi 22 RLO, dar nu am auzit concluzii prea imbucuratoare.

  • Marzocchi 22 RLO sau RS Dart 3? (ambele 120mm)
    Pretul inclina spre Dart 3, dar... merita compromisul? (pt all mountain)

  • Majoritatea furcilor prezentate mai sus se descurca pe terenul descris de tine. Depinde si de bugetul de care dispui...

  • ce furca recomandati pentru drumuri de pamant batatorite si acoperite cu pietris; adica denivelari mici si foarte frecvente, vibrezi de iti sar plombele din masele.;)?
    multumesc.

  • Salut! O poti utiliza fara probleme insa nu atinge performantele altor furci pe aer precum Fox Float. Trebuie sa te astepti la o calitatie medie din partea modelului First Air. Uneori mai pierde ulei insa nu este nimic grav. Asigura-te ca-i faci revizia macar 1 data/an la ciclul de exploatare pe care l-ai descris mai sus. Pe poteci si prin padure n-o sa ai absolut nicio problema cu aceasta.

  • ce ma sfatuiti despre furca RST First Air 100 Lockout, e ok pentru o persoana de 110 kg , 20 km zilnic in oras, vreo 10 borduri de sarit..poate ocazional 2-3 iesiri /an la padure, poteci usoare...
    Multumesc

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma