Categorii: ArticoleMag

EPO nu are niciun efect în cursele de ciclism conform unui studiu

Conform unui grup de cercetători din Olanda, se pare că EPO nu are niciun efect asupra cicliştilor bine antrenaţi într-o cursă, concluzie care a fost trasă după o cursă organizată pe Mont Ventoux zilele trecute, jumătate din participanţi fiind injectaţi cu substanţa interzisă în timp ce jumătatea cealaltă a fost injectată cu o substanţă placebo.

Astfel, centrul pentru cercetări în domeniul medicamentelor CHDR din Leiden, care investighează efectele EPO asupra performanţelor în ciclism şi efectele secundare ale acestei substanţe, a aliniat 48 de ciclişti amatori în această cursă.

Niciunul dintre ciclişti nu ştia dacă a primit o doză de EPO sau una placebo. Ei au atacat pantele de pe Mount Ventoux după ce au pedalat încă 120 km până acolo.

Conform rezultatelor obţinute, grupul care a primit substanţa placebo a avut nevoie de un timp mediu de 1 oră, 37 minute şi 45 de secunde pentru a termina căţărarea, în timp ce grupul ce a primit EPO a avut nevoie de 38 de secunde mai mult!

Echipa de cercetători, care au iniţiat studiul deoarece nu erau foarte convinşi de creşterile de performanţă produse de EPO, au declarat că prima impresie este că într-o cursă substanţa nu face nicio diferenţă, dar această investigaţie este doar prima dintr-un studiu mai complex ce va urma. Este evident că încă nu se pot trage nişte concluzii clare.
Ce este interesant este că dintre cei ce au primit EPO, doar 38% au avut impresia că fac parte din acest grup în timp ce din grupul placebo 74% dintre ciclişti au crezut că sunt sub influenţa EPO.
Testul a început cu 3 luni înainte, participanţii fiind trataţi timp de opt săptămâni cu EPO sau cu substanţa placebo, timp în care şi-au continuat antrenamentele uzuale.
Oamenii de ştiinţă au avut mereu îndoieli în privinţa beneficiilor aduse de EPO în ceea ce priveşte performanţa sportivă. În 2012, după ce Lance Armstrong a fost suspendat pe viaţă, profesorul Adam Cohen, membru al acestui grup de cercetare, a declarat în British Journal of Pharmacology că este destul de naiv să credem că o cursă poate fi câştigată doar datorită tratamentului cu EPO.
Sursa: road.cc
Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma