Costul mediu de refacere a unui hectar de pădure, care acopera si perioada de întreţinere, post–plantare este de 5000 de euro. Asta înseamnă că 5 lei acoperă costul unui puiet, într-o nouă pădure. Te încurajăm să donezi aici. Ai șansa să plantezi un copac direct de la tastatura calculatorului tău!
Fundația Conservation Carpathia a fost înființată în 2009, la Brașov, având ca viziune crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială, în sudul Carpaților românești, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale. Proiectul Fundației Conservation Carpathia este unic în România și în Europa, reprezentând în prezent cea mai mare inițiativă de conservare a pădurilor: Fundatia protejeaza 21.000 de hectare de pădure și pașune alpină în estul munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Leaota, patrimoniul ONG-ului românesc.
Conservation Carpathia a început proiectul de reconstrucție ecologică în 2012. Acest lucru presupune cumpararea parcelelor grav degradate, pe care nimeni pana acum nu le-a refacut, monitorizarea lotului și a gradului de regenerare, analiza speciilor existente, consultarea arhivelor pentru a vedea care a fost compoziția naturală a pădurii în trecut, evaluarea gradului de eroziune (șanțurile făcute de tractoarele care au scos lemnul se transformă, de cele mai multe ori, în ravene de 2-3 metri adâncime) și centralizarea unui necesar pentru refacerea acelui lot.
Sunt multe zone tăiate abuziv in perioada 2005 – 2012, unde regenerarea este minimă, aproape inexistentă. Acele loturi nu au nicio șansă, dacă nu facem ceva. Până acum Conservation Carpathia a cumparat și reîmpădurit cca. 600 de hectare folosind 1.6 milioane puieți. Exista 8 pepiniere și 1 solar, fundatia mobilizand în jur de 150 de zilieri din comunitățile locale, în campaniile de primăvară și toamnă și la lucrările din pepiniere. Un puiet are nevoie, în medie, între 3 și 5 ani până este suficient de mare să fie mutat în munte, unde îi este locul. Întreținerea și creșterea lor necesită un efort major, intrucat Conservation Carpathia nu foloseste deloc chimicale.
La cresterea molidului este simplu, insa fudnatia reface compoziția naturală a pădurii, deci creste și alte specii, precum fagul, bradul, ulmul, paltinul sau scorusul, unde este mult mai dificil. Pentru combaterea eroziunii solului organizatia lucraza mecanizat, cumparand două excavatoare mici, cu care se acopera ravenele și se sterg urmele exloatărilor trecute. Apoi se planteaza peste. S-au reparat astfel cca. 24.000 de metri de astfel de șanțuri de eroziune.
Lucrurile nu se opresc aici, pentru că anual Fundația Conservation Carpathia monitorizeaza loturile împădurite și facand lucrări de descopleșire (sunt angajati zilieri din comunitățile locale și se taie iarba din jurul puieților, să nu fie sufocați. Se ofera astfel o șansă mai mare pădurii să își revină). Doar in primavera asta (2018) Conservation Carpathia a reimpadurit 120 ha. Au fost refacute și galerii de anin, de-a lungul cursurilor de apă.
Fundația Conservation Carpathia doreste sa planteze câte 100 de hectare în fiecare an, acoperind greșelile trecutului cu păduri noi, sănătoase. Dar legislația în acest moment prevede că proprietarul are obligația să planteze în termen de 2 ani, pe loturile tăiate, dacă nu există regenerare naturală. Fundatia, fiind nou proprietar, intra sub aceeași incidență a legii. Asadat loturi tăiate la ras în trecut sunt cumparate doar în momentul în care exista finanțare/donatii pentru reîmpădurire.
In afară de donații, Conservation Carpathia a accesat fonduri publice norvegiene (grant SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România), ale Comisiei Europene (Life+), un grant de la o fundație elvețiană, dar a dezvoltat și parteneriate naționale, cum ar fi campania Medlife „Facem Romania verde“. Medlife acoperă costurile de împădurire și creștere a unei noi păduri pe o suprafață de 10 hectare. Fiecare bebeluș născut în maternitățile Medlife din România primește la naștere cadou promisiunea că va crește împreună cu un arbore. Si proiectul Bikeathon este unul foarte important pentru proiect, in primul rand pentru ca ofera informatii publicului despre ce se intampla in muntii Fagaras.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…