Un articol actualizat si recent pe aceasta tema poate fi gasit aici: pedale pentru bicicleta.
O intrebare care-i pune in general in dificultate pe biciclistii mai putin experimentati. Acestia ar trebui sa stie ca si pedalele, ca orice alta componenta a bicicletei, difera nu doar prin calitate ci si prin destinatia utilizarii.
In articolul de fata vom prezenta toate tipurile de pedale atat cele recomandate cat si cele nerecomandate. Vom incepe cu cele mai slab calitative si anume pedalele de plastic. Trebuie sa stii ca si acestea se impart in doua categorii : cele made in china care echipeaza majoritatea bicicletelor low cost si cele destinate sporturilor extreme, create dintr-un plastic foarte dur.
Pedalele „made in china” sunt cele mai slab calitative de pe piata : singurul avantaj al utilizarii acestora este greutatea lor redusa, dar fiind in general instalate pe biciclete low cost care sunt foarte grele, inlocuirea lor cu unele de metal ar aduce insesizabil cateva sute de grame in plus bicicletei oricum grele. Pe langa faptul ca se pot sparge foarte usor in momentul in care lovesti o bordura sau trantesti bicicleta, acestea se sparg chiar si dupa o exploatare intensa. Dat fiind faptul ca nu sunt foarte scumpe, ba chiar extrem de ieftine, se pot inlocui usor, dar totusi cine vrea sa mearga pe bicicleta pina la primul service fara o pedala ? Daca detii o bicicleta cu astfel de pedale iti sugeram sa le schimb cu unele de aluminiu. Un alt dezavantaj al pedalelor de plastic „made in china” este faptul ca nu au niciun fel de aderenta in momentul in care pedalezi puternic, deci exista oricand riscul sa-ti zboare piciorul de pe ele si sa te ranesti.
Pedalele din plastic create special pentru sporturile extreme, prezinta o serie de avantaje net superioare celor „made in china”: sunt create dintr-un plastic mult mai dur, deci rezista socurilor mai bine, dar totusi pot fi distruse la unele lovituri mai puternice, sunt usoare si au un grip (aderenta) mult mai bun. In general, acestea sunt create pentru BMX-uri, oferindu-le acestora o greutate totala ceva mai mica. Nu sunt recomandate pentru Downhill sau Trial, acestea fiind discipline ce supun pedalele unori presiuni foarte mari.
O alta categorie de pedale sunt cele de aluminiu. Si acestea se impart in doua categorii: pedalele de aluminiu ieftine si cele mai scumpe dar mai performante.
Pe majoritatea bicicletelor gasim instalate pedale de aluminiu relativ rezistente, dar cu foarte putin grip. Putem afirma ca unele pedale de aluminiu au mai putin grip decat unele din plastic (vezi poza alaturata). Mai ales daca ploua afara si acestea se uda, aderanta va fi nula. Totusi, acestora se pot monta cateva accesorii care sa tina piciorul in pedala : sunt un fel de hamuri care tin piciorul fix pe pedala si nu permit alunecarea acestuia catre in fata. Toate bune si frumoase pina in momentul in care este nevoie sa scoti talpa piciorului dintre ham si pedala : sunt sanse foarte mari sa nu mai ai timp pentru aceasta miscare si sa te prabusesti cu tot cu bicicleta cu picioarele prinse in pedala. Pedalele de aluminiu low cost sunt o solutie pentru cei care doar se plimba cu bicicleta, desi chiar si acestora le-am recomanda sa le schimbe cu unele ceva mai performante, adica cu o aderenta mult mai buna.
A doua categorie de pedale de aluminiu sunt cele oferite de producatori consacrati, acestea avand numeroase avantaje: rezistenta indelungata in timp, constructie foarte solida, aderenta excelenta si greutate redusa. Toate acestea isi au pretul lor, asa ca te poti astepta ca pe o pereche de pedale buna sa platesti sume incepand cu 100 de lei. Poate parea mult, dar investitita se renteaza si se amortizeaza in timp. Pe langa aceasta, obtii un mare plus pentru confortul si siguranta ta in timpul mersului pe bicicleta. In aceasta categorie, gama de pedale este foarte larga si poate atinge preturi chiar si de 300 de lei. Desi cum spuneam si mai sus, o pereche de pedale buna, te va costa in jurul sumei de 100 de lei. Ca si constructie, exista unele pedale de aluminiu construite cu rulmenti si nu cu coroane cum sunt majoritatea celor oferite pe piata, acestea fiind garantate pe viata ca si functionare.
Ultima categorie de pedale sunt pedalele SPD. Acestea se remarca prin faptul ca bikerul foloseste o pereche de incaltaminte speciala care se prinde de aceste pedale printr-un simplu click. Nu te gandi ca iti raman picioarele legate de pedale: cu o simpla miscare spre dreapta acestea se deblocheaza imediat. Avantajele oferite de aceste pedale depasesc orice alt model: sunt extrem de usoare, grip-ul este maxim deoarece talpa piciorului este prinsa in pedala – deci poti pedala la maxim fara sa existe riscul sa-ti zboare piciorul de pe ele, sunt construite din materiale foarte rezistente, au dimensiuni foarte reduse, fac pedalatul mult mai usor si mult mai competitiv. Astfel de pedale SPD sunt oferite in general pentru bicicletele de strada, pentru cursiere, dar exista cateva modele in ofertele producatorilor si pentru munte. Totusi pentru aceasta disciplina sunt mai putin folosite.
In concluzie, va sfatuim sa va ganditi de doua ori inainte sa alegeti o pereche de pedale : acestea conteaza enorm pentru confort si siguranta, pentru usurinta in exploatarea bicicletei si reprezinta unul din componentele de baza in echiparea unei biciclete. Recomandarea noastra sunt pedalele de aluminiu de 100 lei sau peste cu un grip excelent, sau pentru cei mai pretentiosi pedalele SPD care reprezinta tehnologia ultimativa din gama pedalelor.
Vezi comentarii
Pedalele SPD sunt cele mai folosite pedale pe bicicletele de XC, in nici un caz nu sunt "mai putin folosite". Ati putea insista un pic pe subiect, prezentand ambele concurente de la Shimano si Crank Brothers (amintind si ca mai exista si altele). Ar fi dupa parerea mea o informatie de maxima utilitate cand e vorba de alegerea unor pedale, intrebarea de baza, cel putin la cei ce fac ture si XC, este SPD sau Egg-Beater, nu normale sau SPD.